Podešavanje audio izlaza na ploči

Pozdrav! Mint radi jako dobro, ali imam probleme sa zvukom. Prvi problem je taj što mi prilikom paljenja kompa nema zvuka, zato što mi je po default-u podešeno da zvuk dolazi sa HDMI na grafičkoj karti. Kako podesiti da integrisana zvučna karta bude default?
drugi problam je taj što imam 5.1 dolby surround zvučnike, ali imam samo 3 izlaza pozadi: zeleni(za zvuk, ali samo levi i desni prednji zvučnici), plavi(za slušalice) i roze(za mikrofon). Na windows-u je to veoma lako za podesiti, ali za linux ne znam. Kad pustim film u HD formatu, čuju se samo prednji zvučnici. Centralni, dva pozadi i subwoofer ni da šapnu. Ima li rešenja i za ovo? Hvala unapred!

Potrazi program pulse audio volume control, ili pavucontrol, instaliraj i pokusaj odatle da setujes podesavanja .

Nema šta nisam probao. Neće da se podesi, bez obzira kako namestio. Dok sam imao debian sve je savršeno funkcionisalo. Debian koristi ALSA audio i kad se izvadi džek i vrati pojavi se prozorčić na kojem ti se nudi opcija šta da ide na taj izlaz (kao na windows-u). Ovo me jezivo nervira. Imao sam ploču GA-EP31-DS3L na kojoj je bilo 6 audio izlaza. Nije bilo nikakvih problema. Sad imam ploču GA-P43-ES3G koja ima samo 3 audio izlaza. Ako ništa probaću da zamenim sa nekim zvučnike i da uzmem 2.1 sistem, ili da se otarasim linux OS-a pa nek’ sve ide dođavola. Svaki posle 10.04 LTS mi se ne sviđa. Ako bih nekako uspeo instalirati drajvere za grafiku na debian-u, vratio bih se na njega. Jer sve novije i novije proizvode prave da bi se imao kvantitet, a ne kvalitet. Potrošačko društvo i to je to. Ma nek’ smo živi i zdravi. Ovo nije vredno nerviranja.

Ја проблеме са звуком решавам инсталирањем gnome alsa mixera који има сва потребна подешавања. Јеси ли пробао и њега? Иначе немам 5.1 (мислим на звучнике или аудио систем) па нисам до сада пробао. Вероватно и нећу.