Podešavanje BIOSa i priprema za instalaciju operativnog sistema

Da bi podesili računar za instalaciju operativnog sistema, prosto rečeno, potrebno je da u BIOSu računara podesite da vam uređaj sa kod pokrećete instalaciju bude prvi za učitavanje.

[size=14pt]Šta to znači?[/size]

BIOS pri pokretanju računara pretražuje uređaje(tvrdi disk, CD/DVD čitač, USB medije) kako bi našao uređaj sa kog će pokrenuti operativni sistem. Pa da bi instalirali operativni sistem (npr. Linux Mint):

[list]
[*]sa CDa ili DVDa potrebno je da u BIOSu podesite da vam CD/DVD uređaj bude na prvom mestu

[*]sa USB fleš diska potrebno je da u BIOSu podesite da vam taj uređaj bude na prvom mestu
[/list]

[size=14pt]Odstupanja od spiska uređaja[/size]

Ako ste podesili da vam CD/DVD uređaj bude na prvom mestu, a niste ubacili CD ili DVD, BIOS će pretraživati dalje po spisku pokretačkih uređaja sve dok ne nađe uređaj sa kog će pokrenuti sistem. U tom slučaju se može desiti da stari (već postojeći sistem na hard disku) bude pokrenut. U tom slučaju ubacite pripremljeni CD/DVD i ponovo pokrenite sistem.

Ukoliko se na vašem sistemu nalazi prazan (novi) tvrdi disk, a ni u jednom pokretačkom uređaju nije pronađen operativni sistem koji bi se mogao pokrenuti, videćete poruku da se na računaru ne nalazi operativni sistem. U tom slučaju ubacite CD/DVD (ili USB fleš disk) koji ste pripremili za instalaciju i ponovo pokrenite računar.

[size=14pt]Kako podesiti BIOS?[/size]

Da bi podesili BIOS neophodno je da pristupite njegovim podešavanjima. Pristupanje BIOSu se razlikuje u zavisnosti od tipova BIOSa i proizvođača pa se obično taj postupak obavlja pritiskanjem tastera DEL (Delete) pri pokretanju računara. Ako je u pitanju stoni računar proučite uputstvo koje ste dobili uz matičnu ploču, ili ako je prenosni računar u pitanju proučite uputstvo i pronađite koje se taster koristi za pristupanje podešavanjima BIOSa. ILI jednostavno, pratite poruke koje se nalaze na ekranu pri pokretanju računara pa možda ugledate poruku:

Press Del to run Setup

Što znači da se podešavanjima BIOSa pristupa preko tastera DEL.

bios.jpg

[size=14pt]Pokretački uređaji[/size]

Jednom kada se nađete u podešavanjima BIOSa, potražite BOOT Menu(u nekim BIOSima piše prosto BOOT) u kome možete promeniti raspored uređaja za pokretanje sistema. Ako ste imali prethodno instalirani sistem na računaru verovatno je prvi uređaj HDD (hard disk drive). Ali nemojte se začuditi ako na tom spisku ugledate na prvom mestu i CD/DVD, jer sve dok se u čitaču ne nađe sistem na CDu (ili DVDu) BIOS će preskakati ovaj uređaj I učitavati sistem koji se nalazi instaliran na tvrdom disku.

Postupak promene rasporeda uređaja stoji negde sa strane i razlikuje se i zavisi od tipa BIOSa i proizvođača. Jedino što je u ovom slučaju potrebno je podesiti da CD/DVD uređaj bude na prvom mestu i instalacioni CD ili DVD bude u čitaču.

bootmenu.jpg

[size=14pt]Brzi izbor pokretačkih uređaja(nije moguće kod svakog tipa BIOSa)[/size]

Pojedini BIOS, a u poslednje vreme i svi novijeg datuma, poseduju opciju brzog odabira pokretačkog uređaja, pa se pri pokretanju sistema pokretački urađaj može odabrati pritiskom za to namenjenog tastera pri čemu se otvara izbor (BOOT Menu) u kome možete odabrati uređaj sa kog želite da pokrenete sistem, pa ako je u pitanju instalacioni CD ili DVD odaberite CD/DVD uređaj ili ako je u pitanju USB fleš disk odaberite upravo taj (obično je označen kao removable device, ali svakako proverite). U ovom slučaju nije potrebno menjati podešavanja unutar BIOSa.

Taster koji pokreće ovaj brzi odabir zavisi od proizvođača pa je najbolje da taj podatak potražite u uputstvu koje ste dobili uz računar.

popup-boot-menu.jpg

:wink:

Svaka ti čast, ovo odma ide na glavni Twit Mint Srbije :wink:

vecina biosa danas ima opciju da ponudi boot device pri paljenju masine. kod nekih je ESC ili F12. tako da nema potrebe ulaziti u bios uopste posto se neki korisnici plase toga.

Мој крш на F8 то ради, матишна плоча MSI чак и прилагођава тај мени у зависности да ли је убоден USB. :wink:

Odlicno uputstvo…

Koristice onima koji slabije koriste BIOS i njegove postavke…

Savetujem da first boot stavite DVD, sve ostale iskljucite…

po zavrsetku instalacije stavite da vam first boot bude vas hard disk, i opet sve ostale stavite na none

jednosavno iz razloga da vam ne trazi non stop ostale uredjaje i na taj nacin uspori dizanje sistema.

Samo da dodam na laptopovima u BIOS se ulazi na F2…

I isljucite ACHI kontroler pri instalaciji sistema…

Je l’ to na svim laptopovima?

Šta se dešava kada se ACHI kontroler isključi, i zašto ga isključiti?

Kod mene na HP ProBooku-u je na ESC.

Mora da se iskljuci to je kontroler za koji vecina operativnih sistema nema drajver…

naprimer na svim windowsima dobijas plavi ekran, kao da je pokvaren laptop… zato se on obicno iskljuci ili kod nekih imas opciju da ga promenis u ATA…

I posle instalacije sistema vratis ga kako je bilo…

Na vecini laptopovima je F2 za ulazak u BIOS… a F8 za quick boot

Tasteri za ulazak u BIOS variraju u zavisnosti od marki računara, na Asusu sam imao ulazak u BIOS na F1, na trenutnom Fujitsu mi je F2, dok je brzo pokretanje na F12.

Dok sam u servisu radio skoro svi su sa F2 bili za bios 99% slucajeva…

cak i HP modele koje sam imao prilike da servisiram svi su sa F2 bili …medjutim nisam ovaj model imao…

Da u pravu si, skoro sam neki asus noviji radio i kod njega je F1 cini mi se… ali vecina je sa F2…pricam generalno…

Fujitsu, HP, Dell - skoro svi modeli su sa F2…Toshiba, Acer itd…

Mada to uopste nije vazno jer cim upalis racunar dole ti pise press F2 to enter BIOS i pored press F8 for boot menu

ili ako je neki drugi taster bice ispisano na dnu ekrana.

Za kompjutere proizvedene posle 1995 godine da bi ste usli u BIOS postavke koriste se sledeci tasteri u zavisnosti od proizvodjaca.

F1
F2
DEL
ESC
F10

Ma dobro je to, nego napisao si:

Samo da dodam na laptopovima u BIOS se ulazi na F2…

Pa sam raspreo diskusiju, da ne bi neko pomislio da je to tako i nikako drugačije. Pa u tom slučaju može i da pomisli da mu je BIOS neispravan ako se ne pokrene pomoću F2. :wink:

Gotovi svi računari u zadnje dve, tri godine imaju mogućnost biranja boot uređaja bez ulaska u bios.
Korisno je znati jer noviji korisnici nemaju šta da traže po bios-u. Kad nauče osnovne stvari onda nek gledaju i čačkaju dokle hoće a pre toga oprez. I @stefaca je ovo već pominjao.

Pitanje: ako se instalira sistem na SSD, da li se i onda isključuje AHCI?

Iskreno nisam siguran, nisam nikad instalirao sistem na SSD, ali ako ti bude pravilo problem uvek možeš da se vratis u BIOS i isključiš…

Na laptopu HP Pavilion g6 sam imao predinstaliran Windows 7! Pokrenem boot sa USB-a, bilo koje distribucije, i izaberem opciju da prije instalacije pokrenem sistem da ga isprobam. Ekran pocrni i nakon nekog vremena cujem zvuk za login, cak se jedva i nadzire desktop (kad sam u mracnoj prostoriji)! Ne mogu ni instalirati niti bilo sta drugo…ima li neko rjesenje?

  1. Svaki laptop ima dugme za isključenje/uključenje ekrana…proveri da li reaguje dok se podiže live sistem.

  2. Ako imaš mogućnosti, probaj da priključiš i externi monitor…ako na njemu bude ok slika, onda liči na hardverski problem…

Све је то бајно…
само имам проблем кад подесим да се очитава са диска,комп неочитава ништа!!!
Тј. тражи диск!?