Podesavanje wireless-a na Ubuntu

Zdravo, imam problema sa ubuntu-om, nov sam korisnik linux-a uopste, imam ubuntu 12.04 i ocitava mi wireless mrezu i kad kliknem na nju pise connection estabilshed,medjutim brauzer ne otvara stranice, i nema dela gde treba da upisem moj korisnicki username i password kao sto sam to radio u windowsu kad sam pravio konekciju…probao sam swe nacine… Molim za pomoc…

Koristiš WiFi u kućnoj varijanti (tipa ADSL) ili preko antene hvataš signal od WiFi provajdera? (Kad kažeš da ti u Windowsu traži user i pass, onda verovatno treba da napraviš PPPoE konekciju.)

Hvatam signal preko mrezne kartice TP-link od antene provajdera. U windowsu kartica sama nadje mrezu i konektuje se ali ja takodje moram da udjem u kontrol panel ->pa u internet options i izaberem tab connections onda idem na Add i izaberem Connect to the network via broadband, onda kliknem next ukucam ime mreze pa next pa ukucam moj username i password koji sam dobio od provajdera i kreira se ikonica konekcije kao za dial up i kliknem na tu ikonicu unesem username i password ili je vec sacuvano i kliknem connect i onda se konektuje i internet radi, medjutim na ubuntu nemam taj postupak i neznam gde da ukucam taj username i password… na ubuntu-u 12.04 u edit connections postoji da se napravi nova mreza : wired wireless Mobile Broadband Vpn i DSL i pokusao sam ali ne ide… nzm kako da napravim broadband konekciju kao na windowsu molim za pomoc…

Da li pravis konekciju na desktop racunaru ili laptopu? Koja je mrezna kartica u pitanju? Mozda nemas instaliran drajver na linuxu za nju. Potrebno je da dostavis malo vise podataka da bi neko mogao da ti pomogne.
Kada odes u Edit connections, otvori tab za konfigurisanje wireless mreze, u njemu imas cetiri taba.
U prvom tabu sa leve strane, Wireless - u polju SSID upisi naziv tvoje mreze, dalje u polju Mode imas dve opcije infrastrukture i Ad-hoc, pokusaj da izmenis obe opcije, mozda ce proraditi.
U drugom tabu Wireless Security imas polje Security, po difoltu postavljeno na none, odaberi iz njega vrstu enkripcije ukoliko si postavio zastitu na tvoju mrezu, enkripcija WEP ili WPA & WPA2 Personal.
Treci tab IPv4 Settings, u polju METHOD, postavi na Automatic (DHCP).
Ukoliko je laptop u pitanju, iznad tastature bi trebalo da ima dugme za Wireless mrezu, pokusaj odatle da startujes. Ako sve to ne pomogne najverovatnije je drajver u pitanju.

Desktop je u pitanju, mrezna kartica Tp-link TL-WN722N pokusao sam da nadjem drajver ali nema nigde, izgleda da za nju nije potreban drajver, zato sto ocitava moju mrezu i konektuje se na nju, mreza je infrastructure… pise connection estabilshed…i sada treba da se moj kompjuter indetifikuje na tu mrezu preko username i passworda koji mi je odredio provajder,ali nzm gde to da upisem sada cu da pokusam nesto iz ovih tvojih uputa… valjda ce da proradi :slight_smile:

Koristio sam istovetan Tp-link TL-WN722N, ponekad je potrebno da jednostavno iskopcas modem iz racunara , da vratis i sacekas malo, proradice, naravno neophodno je uneti tacna podesavanja, naziv mreze, enkripcija ukoliko si zastitio mrezu, onda ce se pojaviti opcija za password.

Edit: Odradi desni klik na ikonicu Network connection, na panelu i stikliraj opcije Enable Networking i Enable Wireless.

E hvala ljudi, skapirao sam pa da napisem mozda ce nekom da bude od koristi :smiley: , dakle kako da se napravi ta PPPoE konekcija ako neko mora da ukuca username i password da bi pristupio mrezi, kao na windowsu dial up
1.otvoris terminal
2.ukucas sudo pppoe
3.ukucas tvoju sifru od kompa
4.izlaziti jedan sivi dijalog i pratis dalja uputstva pritiskas yes
5.uneses tvoj username
6.uneses tvoju sifru
7.pritisnes yes i to je to internet radi

Zdravo, opet problema sa TP - linkom WN722N ukljucim ga u usb ali ne funkcionise tj ne pojavljuje se ona ikonica za mrezu uopste. Uspeo sam da se konektujem i radilo je medjutim kada sam ugasio racunar i ponovo upalio ikonice nema, pokusao sam vise puta da ukopcam i iskopcam wireless ali ne radi, probao sam i drugu wireless karticu TL-WN353G koja se ubaca u slot da vidim da li je do wireless kartice ali ne ocitava nista… zna li neko nesto o ovome…

Ako imas mogucnost da se konektujes na internet mimo wireless veze, instaliraj na sistem program Wicd - wired and wireless network manager, i pokusaj da uspostavis konekciju uz pomoc tog programa.

Reinstalirao sam sistem ponovo i sada mi se pojavila ikonica i internet radi, medjutim ako ugasim komp opet ce biti na starom…Nzm kako ce taj program da mi pomogne ako mi se neocitava wireless kartica…Nzm zasad je jedino resenje da reinstaliram sistem kad god upalim komp :slight_smile: a mozda je i do samog sistema ubuntu 12.04 napravljen sa greskom… nzm…

Prikaci modem na racunar, otvori terminal i kucaj sledecu komandu(onda okaci izlaz komande iz terminala ovde na forum)

lsusb

Ovo je izlaz komande kod mene

Bus 001 Device 006: ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n
Bus 001 Device 004: ID 19d2:1515 ZTE WCDMA Technologies MSM
Bus 003 Device 002: ID 08ff:2580 AuthenTec, Inc. AES2501 Fingerprint Sensor
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

TP-LINK je uredjaj, oznacen ovako

Bus 001 Device 006: ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n

sistem prepoznaje modem, koristio sam xubuntu 12.04, uvek modem uredno prepoznat.

http://forum.mint-sr…relles-resenja/

mislim da je sustina da ti imas napravljenu konekciji i da treba valjda da se startuje sa #sudo pon a gasi se sa #sudo poff

http://www.njsoft.iz.rs/pppoe/

vidi i ovo
http://askubuntu.com…ction-in-ubuntu

evo ovako je kod mene

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 04f3:0234 Elan Microelectronics Corp.
Bus 001 Device 003: ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n

e hvala za ove linkove… korisno… pokusacu nesto…

deno je ovde http://forum.mint-sr…relles-resenja/ izneo probleme bas koje mene muce, pod brojem 1 uradio sam sve medjutim nista se ne dogadja sve je isto kao pre, dakle kad sam reinstalirao o sistem postojala je konekcija otisao sam u terminal ukucao sudo pppoeconf i uneo svoj user i pass podesio mrezu i sve je radilo ok,medjutim skinula se neki programe kao update … za ubuntu, i zatrazio je da se restartuje, restartovao se i ja sam izgubio ikonicu za mrezu, pokusao sam sve ove linkove ali ne ide mozda treba dici ruke od ovoga…

Ako dignes ruke od svega, tek onda nista nisi uradio, promeni distribuciju i nastavi da se boris. Bez muke nema nauke.

@Boban

Pogledaj ovaj video tutorijal, obrati pažnju na editovanje /etc/network negde oko trećeg minuta. Mislim da je to problem, zato ti ne radi posle restarta.

http://www.youtube.com/watch?v=tNlHfM1HgHQ

Da li je moguce da je to? Na to sam odavno zaboravio, znaci pppoe oce to da zezne i nema ikonic netwok managera u panelu.

E hvala ljudi… resio sam problem, znaci treba da se udje u filesystem u kompjuteru, pa onda u etc pa u network i da se izmeni fajl interfaces u nekom tekst editoru, tako da ostanu samo prve dve linije koda i da se sacuva, ja sam imao problema zato sto nije htelo da se sacuva pa sam u terminalu ukucao sudo gedit, onda izadje program tekst editor u kome otvorim fajl interfaces izmenim i sacuvam. Onda sam restartovao racunar, palio i gasio komp, ali ikonica je uvek tu… odlicno, ipak netreba dici ruke :slight_smile:

[CENTER]Ovo je automatska poruka!

Ova tema je odlukom moderatora premeštana iz “test[/URL] → [URL=“http://www.foss.rs/forum/184-hardver/”]Hardver[/URL]" u "[URL=“http://www.foss.rs/forum/160-foss-ostalo/”]FOSS - Ostalo[/URL] → [URL=“http://www.foss.rs/forum/164-ostali-operativni-sistemi/”]Ostali operativni sistemi”.[/CENTER]