Pola veka đaci učili iz zbirki s greškama

Pola veka đaci učili iz zbirki s greškama (Bruka) :slight_smile:

Više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili su matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka, od kojih mnoge nisu nimalo beznačajne. A razotkrivanje je pokrenuo - jedan učeni deda na žalbu svoje unuke.

Maksima „najbolje je učiti na tuđim greškama” svakako ne pokriva drastičan srpski slučaj u kome su đaci matematiku učili poslednjih pola veka iz zbirke sa, do skoro neotkrivenim greškama.

Čuvene zbirke zadataka profesora Vene T. Bogoslavova, koje su bile obavezno ako ne i jedino štivo iz matematike za učenike srednjih škola, ispostvilo se, imaju ogroman broj grešaka.

Greške su primećene slučajno, tek pre nešto više od godinu dana, pa đaci sada, tvrdi „Blic”, uče iz ispravnih zbirki.

Prvo izdanje zbirki koje je napisao čuveni srpski matematičar Vene T. Bogoslavov objavljeno je pre skoro pola veka, i od tada su bile obavezan priručnik u nastavi iz matematike od prvog do četvrtog razreda srednje škole.

Autoritet zbirki doveden je u pitanje pre nešto više od godinu dana, kada je jedna odlična učenica dobila četvorku na pismenom zadatku iz matematike.

Njen deda, profesor Dobrilo Tošić, koji je predavao na Katedri az matematiku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, proverio je sporni zadatak iz testa, a zatim i celu Veneovu zbirku i pronašao veliki broj grešaka.

Izvor lista blizak prosvetnim krugovima u Srbiji, naveo je da se ispostavilo da rešenja nekih zadataka nisu tačna, dok je kod drugih postupak bio postavljen potpuno pogrešno, a bilo je i dosta materijalnih grešaka. (Mondo)

Знајући како функционише издаваштво уџбеника у нас, то ми мирише на класично блаћење “маторе” збирке како би се коначно продавале нове збирке из математике. Шест је издавача уџбеника у Србији и користе сва могућа средства да школе изаберу баш њихова издања, а најчешћа јавна тајна просветара је примање одређеног процента од сваког продатог уџбеника. Па се због тога бира издавач који има ВИШУ цену уџбеника како би тај проценат који добијају наставници био што већи, а на штету ученика и њихових родитеља.

Школовао сам се на Венеовој збирци, врхунски математичар ми је 3 и по године давао задатке из тог уџбеника и шта мени фали? :slight_smile: Наравно да су постојале грешке, али сваки наставник који зна свој посао уме и да их уочи и покаже ученицима прави поступак за решавање задатка.

Професор Техничког Факултета у Чачку је писао уџбеник за техничко образовање за основну школу, и на снимцима екрана у тој књизи су се, сасвим случајно, нашли професорови линкови из Favorites у IE прегледачу ка порнографским сајтовима. Да ли се то рачуна као једна грешка или носи неку тежину као рецимо 1000 Венеових?

Pa čemu udzbenik onda ako je ceo u grešakam!? :slight_smile:

Btw i ja sam učio iz te zbirke i sećam se da je redovno bilo gomila podvučenih zadataka kao “nerešivi” :frowning:

Svi smo prosli tu zbirku…nisam je voleo nikako…al sam je morao vezbati…

I vrlo verovatno pogrešno si je vežbao :slight_smile:

Mada kao što neko reče, šta nam fali ionako ništa ne znamo… :frowning:

Najveci je tu biser da to niko nije primetio ili nije hteo da primeti tolike godine. Mozda je cifra i prenaduvana ali i da je 1000 gresaka mnogo je, stoji i tvoja tvrdnja da je to mozda negativna reklama plasirana od drugih izdavaca, svasta se danas desava. :slight_smile:
Ovo za pornografiju sam video to je bilo svuda po novinam ai na interentu.
I dan danas se uce neke cinjenic koje nisu tacne ili su delimicno tacne, struktura atoma…

To je bitno samo kao cinjenica…stanje…za djake koji hoce da prodju matu, ne pretstavlja nista…
Evo ja i fax zavrsio sa tom pogresnom zbirkom…i nista mi ne fali…Matu sam na faxu polozio iz prve… :slight_smile:

Čuo sam priču da su te greške tu namerno… Nisu greške u zadacima nego u rešenjima.

To mu se uklapa u onu pricu: Bog samo zna matematiku za 5, ja profesor znam za 4, ti kao ucenik vis eod 3 nemoze sa dobijes.
Najbolja zbirka pisem po secanju Damidovic (Rus) kvaliet papira malo bolji od toalet papira onog u listicima, po meni za ucenje je
najbolja zbirka hrvatskog masinskog inzenjera doktora naula Apsena koji je tako fenomenalno napisao knjigu u kojoj pokazuje kako se
nesto resava i na kraju daje uvek njbrzu i najjednostavniju metodu, covek je prakticar a ne pusti teoreticar.
To m euvek podseti na programiranje i zadatke koji se daju n aispitima a koji nisu imali blage veze sa realnoscu i stavrnim zivotom. Prvi posao
radio sam preko studenske zadruge kao programer, tek tad sam video sta je praksa i realnost. Jadan od seminara za Bull, ja covek iz obrade, predavac teoreticar,
sve on isprica a onda mu ja postavim pitanje a koko ja konkretno da uradim to i to u praksi, predavac se uhvati za glavu nema ni ideju. Englezi su malo bili perfidniji
ali vidis da se sav zacrveni od muke jer ne zna odgovor. :slight_smile:

Bilo danas na TV-u to vezano za Venea… :slight_smile:

Kažu da nema 15k već 7k grešaka.

Ma sitnica upola manje 7k :frowning: malo li je samo 7k :frowning: :frowning:

Bio čak i Vene na TV-u kaže, da je on sam sve to ručno ukucavao zadatke na komp. Kasnije se neki profa matiša u penziji javio i ispravljao greške punih 9 meseci. :