Pomoć oko instalacije dual boota Linux Mint 17

Ćao ljudi. Ovako stoje stvari, imam instaliran Mint 14 i Windows 7. Mint je zastareo i hoću da ga apgrejtujem na sedamnaestku, ali da to bude čista instalacije, odnosno sveža. Dakle hoću da ispočetka instaliram linux.
Uradio sam bekap svojih fajlova, mejlova, etc…
Napravio sam Mint17 live cd na flešu. Pokrenuo sam da vidim kako radi. Kada krenem instalaciju skontao sam da treba da biram poslednju opciju kada pita kakvu instalaciju želim (Something else).
Tu mi se pojavljuje sledeći prozor.
particije2_Pretpostavka.png

Moje prvo pitanje je da li sam dobro prepoznao svoje particije? Ove što sam podvuka roza predpostavljam da su mi iz windowsa. Ove druge 3 su home, swap i sistem. Da li sam ih sve dobro prepoznao?

Sledeće pitanje je šta dalje da radim? Ja bih želeo da mi home folder ostane ipak netaknut (iako sam uradio bekap), da mi staru swap particuju prebriše i instaria novu, da mi system instalira na staroj system particiji? Kako to da uradim?

Bitna stvar još da napomenem da mi je sada home folder kriptovan, kada sam instalirao sadašnji mint 14 otkačio sam opciju da mi kriptuje home folder.

Tražio tutorijale na netu ali nisam našao neki da mi objašnjava baš situaciju kakvu ja imam.

Jesi siguran da je Windows particija samo 104 MB velika, nesto mi je tu sumnjivo. Ako jesi onda:

Na sda3 treba da ti bude / . Dvoklik na /dev/sda3 i izaberi ext4 format i mount point / (ako ima opcija format cekiraj je).
Na sda6 dvoklik, pa podesi samo mount point da bude /home. *
Dvoklik na /dev/sda5 i podesi swap.

*U enkripciju se ne razumem, mozda neko drugi zna kako to da resis, najbolje da sacekas jos neciji odgovor.

@Lacky Ova particija od 104mb je ona sistemska koju win7 i win8 prave po defaultu i u koju se smešta MBR… na XP-u nije postojala ova particija…

@NikolaN Ovo što ti je rekao @Lacky je postupak koji bi trebao da ti odradi posao, samo nzm što bi ovako komplikovao… Npr. u /home particiji će ostati svi sistemski fajlovi od programa koje si instalirao u 14-ici… Ti fajlovi bi mogli da prave problem kada instaliraš isti program u 17-ici, jer se programi povlače iz različitih repozitorijuma… Treba da obrišeš te fajlove… A tako samo komplikuješ… Ako si već sve backup-ovao, zbog čega ne bi lepo obrisao sve particije, lepo instalirao svež Mint 17 sa novim particijama…?

@EDIT Plus bi ti to rešilo problem enkripcije na najlakši način… Kada radiš novu instalaciju ne čekiraš opciju enkripcije i nova /home particija neće biti enkriptovana…:wink:

Pa zato što mislim da mi je manje komplikovano da koristim home koji već imam jer nisam uradio bekap ko svet preko nekog programa. BackupTool originalni progam što ide uz linux mi ne radi kako treba, video sam na netu da je to uobičajno. Pokušao sam da instaliram Back in time ali nisam uspeo jer mi je matora erzija i nije išla po tutorijalu, i nisam se dalje zezao. Sve sam prebacivao sa fleša od 32 gb na drugi komp ručno. To bi značilo da sve treba da vraćam… mislio sam da je lakše da samo sačuvam home i ćao.
I da, ako ne formatiram home hoće li mi prepoznavati particiju, odnosno hoće li biti problema u svežem linuksu pošto je kriptovana?

@NikolaN Oko enkriptovane /home particije, ne bih mogao ništa da ti kažem, pošto nikada do sada nisam ostavio /home particiju enkriptovanu…:smiley:

sda1,sda2,sda7 svi pod ntfs su windows 7 i pazi da to nediras i dobro si ih prepoznao.Napravi cistu instalaciju i zajebi to sto si kriptovao ,enkriptovao itd.Sta god da uradis na starom imat ces samo probleme.To je moje misljenje

@m4m Slažem se u potpunosti sa tobom…:smiley: Lakše da posle vrati to ručno na komp (prebacuje sa kompa na komp uz pomoć fleša) nego da se zeza sa starom /home particijom…

najcistije bi ti bilo da obrises sve stare swp i ext particije i formatiras. ako imas sta u home sto bi sacuvao iz mint 14 prekopiraj u win pa odatle nazad dovuci, ako imas mesta naravno :slight_smile: i napravi nove / i /home
ja nikad nisam imao problema kad sam ostavljao /home nedirnutu, ali ih nikada nisam ni enkriptovao… sa cistom instalacijom sigurno neces imati nikakav problem