POS za restoran/caffe

Zdravo ekipa,
Da li mozda postoji neki opensource POS program za restorane ili kafeterije?
Pokusavam da pronadjem neko adekvatno resenje koje bi moglo zameniti windows pos programe.
Hvala unapred.

The Top 6 Free and Open-Source POS Solutions - Capterra Blog

The Apache OFBiz® Project
Ofbiz ima POS modul…

6 of the Best Free Linux Point-of-Sale Software - Linux Links - The Linux Portal Site
Top 10 Point of Sale (POS) Software in Linux

Naisao sam na jedan app koji jos uvek nema za linux, ali radi na ios/android.
Loyverse POS.
Interesantan app, a trenutno sam vec u pregovorima za pravljenje ovog app-a na linuxu. Ukljucicu se u projekat i pomoci u prevodjenju na srpskom/hrvatskom/bosanskom (3 u 1). Nadam se da ce pristati. Onda se pripremite za posao. Obidjite sve kafice/restorane i instalirajte linuxe. Da pomognemo u povecanju onih famoznih “2% korisnika linuxa”. Samo mi recite da li je to ispravan nacin sirenja linuxa?

Teško će se nešto “praviti za linux” ako ne znamo ni šta je backend :slight_smile:
Koliko ja vidim…ispravi me ako grešim…tu postoji samo POS web servis, sa klijentom na telefonu/tabletu.
Da li bi ti dozvolio da ti u ćošku kafea sedi nepoznati čovek i prebrojava/evidentira goste i pazar? :smiley:

Ne, sustina je da on odradi posao koji treba da odradi. Sa druge strane, to je dobra stvar u slucaju da se primeti kradja od strane radnika (a znam da uglavnom 90% konobara krade, nekad goste nekad vlasnika). Nisam siguran da li mora da ima internet da bi radio app, ali ako ne mora biti povezan na internet, onda je app prilicno dobar. Ovde u Novom Pazaru postoji firma koja je jos pre 10 godina napravila POS program i naplacuje instalaciju programa 1000eura + godisnji fee 1000eura. A godisnje dodju jednom, uzmu cash i odu. Zato mislim da ovaj app ima buducnost ovde, a jos bolje ako ga mogu instalirati na linuxu :slight_smile:

“Instalacija” klijenta koji komunicira sa POS web servisom praktično ne (bi trebalo da) postoji.
Detaljnije objašnjenje:

  1. server na kojem je instaliran backend za POS…za primer ću navesti ApacheOfbiz
  2. Frontend…web aplikacija (web portal+e-commerce+pos modul) najčešće instaliran na istom serveru na kojem je i backend (mada može biti i odvojen, na nekom drugom serveru, kao web aplikacija koja remote pristupa backendu)
  3. Korisnik(u ovom slučaju ti) koji kroz bilo koji browser, bilo gde, na bilo kojem OS (wintendo, OSX, Linux…) pristupa web aplikaciji/frontendu.

Za

  1. zakup servera (Linode, DO itd) trošak je maximalno 10-ak dolara/eura mesečno
  2. i 3)
    Tvoje vreme+znanje+100% kontrola…ako kreneš najtežim, ali i najboljim putem, bićeš zauvek oslobođen prodavaca magle…imao 1 ili 101 kafić/prodavnicu/šta već.

Odluči sam šta je najbolje za tebe, ali budi siguran da će i taj Loyverse POS pre ili kasnije tražiti neki novac za svoj servis, onda kada budu procenili da tvoj promet u koji oni svakako imaju uvid prelazi neku određenu granicu.
Na primer, šta bi radio u situaciju da, posle 6 meseci korišćenja, kada se navikneš i već “zaboraviš” na njih u svakodnevnom radu, dobiješ poruku:
“Ok, do danas ste koristili naš servis potpuno besplatno, od danas taj servis će vas koštati 29/59/99 ili koliko već dolara/eura mesečno…”?
Da ne misliš da pričam napamet, piše im lepo u uslovima korišćenja:

[SIZE=5]The fee for the use of Loyverse[/SIZE]
Using Loyverse is free of charge. However, this does not mean that a fee for the use of Loyverse or its parts will not be charged in the future.

Znam, svestan sam toga. Razmisljao sam i o razvoju nekog app za linux, ali moje znanje po tom pitanju je priblizno nuli. Mogu ja odraditi skicu i odraditi tehnicki nacrt za app, ali po pitanju programiranja bih morao nekog traziti ko ima znanja. Takodje, ako bi se o tome pocelo razmisljati, trebali bi uzeti u obzir koliko bi taj programer/ta grupa programera naplatila taj rad. Naravno da ne trazim nikome da radi to za dzabe za mene. Sustina ko mene je da se po pitanju mojeg grada oslobodim windowsa i programa koji su u upotrebi vec 10 godina a imaju milion gresaka itd… Ako je neko spreman za rad, i ja sam. Sta god mogu, pomoci cu. Ako ne, moracu da pocnem da razmisljam o ovom Loyverse ili alternativi za linux (ako uopste postoji). :frowning:

Naravno da postoji…još kod tvoje inicijalne poruke u ovoj temi, pronašao sam i ovo rešenje.
Leading Open Source Point Of Sale from uniCenta
Potpuno je slobodna (community edition), open source, ima i plaćenu podršku za ent verziju ako zatreba, a ne spada baš u “tešku kategoriju” kao što je ApacheOfbiz na primer…
Zasnovana je na javi, baza je lagana (derby) lepo se instalira na TRIOS-u/linuxu, i ne košta ništa da se malo ozbiljnije testira/ispita:
Screenshot - 09072016 - 10:52:38 PM.png

Moracu ovo da isprobam ujutru i vidim kako funkcionise. Na kraju krajeva, mozda i da se malo dotera, upakuje i moze biti ozbiljna stvar. Hvala Dragane puno.