POSTINSTALACIONA SHELL SKRIPTA

Dobar dan dobri ljudi, imam jedno iznenađenje za sve linux UBUNTU/LINUX MINT korisnike za sada, a moglo bi se možda reći i korisnike ostalih deb distribucija, a to je moja shell skripta koju sam danas napisao, jer mi se smučilo da instaliram svaki put manuelno sve programe po instalaciji novog sistema. U skripti se nalazi upustvo za upotrebu, potrebno je samo da otvorite terminal i komandom “sudo bash home/vasUsername/Desktop/startup_script_by_igor_rajacic/” startujete skriptu, ali pre toga morate da kopirate skriptu na desktop. A dalje instrukcije pratite u terminalu. Klikom na dugme terminal ce vam sam instalirati sve neophodne programe na vaš računar, a možete i manuelno odabrati šta želite da instalirate. Skripta je testirana na Ubuntu 12.04 LTS i na Linud Mint 13. Srdačan pozdrav i svako dobro želim Srpskoj linux zajednici! :slight_smile: Skriptu možete preuzeti ovde https://dl.dropbox.c…igor_rajacic.sh

A što se tiče editovanja skripte, možete je editovati, samo ostavite na vrhu tekst izvornog autora, tj. mene :slight_smile: A evo kako da prilagodite skriptu svojim potrebama. Recimo da je skripta na desktopu. Otvorite terminal i kucajte cd /home/rajke88/Desktop/
Nakon toga promenite dozvolu za skriptu komandom chmod 777 startup_script_by_igor_rajacic.sh
ovim ste sada u mogucnosti da editujete fajl i prilagodite ga vasim potrebama. Sada desni klik na fajl i otvorite ga nekim text editorom, poput gedita, plume, kwrite, geany i slicno. Mozete to i bez desnog klika da odradite direktno iz terminala ovom komandom sudo pluma startup_script_by_igor_rajacic.sh I skripta ce se otvoriti u editoru. Ne zatvarajte terminal ako ste je tim putem otvorili sve dok ne sačuvate izmene koje ćete napraviti.

[size=1]Evo kako da dodate nove programe u samu skriptu:[/size]

Dodjite na linuju 30 kursurom tamo ćete videti ovaj tekst

radiotray (program za slušanje radija preko interneta) (793.6 kB) -eclipse (razvojno okruženje za java programere) (211 mb) -mypaint (program za digitalno crtanja - poželjna grafička tabla) (2 mb) -inkscape (program za 2D vektorsku grafiku) (17mb) -gimp (odlična zamena za photoshop) (7.8 mb) -geany (text editor, pogodan za kodiranje) (2.9 mb) -wesnoth (igrica, žanr - potezna strategija - MULTIPLAYER) (430 mb) -openjdk-7-jdk (skup biblioteka za razvoj u javi) (722 kb) -compizconfig-settings-manager (Desktop effekti i Unity podesavanja) (722 kb) -flashplugin-installer (flash player) (139 kb) -chromium-browser (browser za surfovanje) (80 mb on disk) -ubuntu-restricted-extras (skup drajvera sa limitiranom licencom) (30 kb)
na primer hoćete da ubacite program za rezanje “k3b”, dodaćete sledeću liniju i stavićete opis -k3b ( odličan program za rezanje diskova )
Zatim idite na na liniju 47 tamo ćete videti ovaj tekst su -c 'apt-get -y install radiotray' su -c 'apt-get -y install mypaint' su -c 'apt-get -y install inkscape' su -c 'apt-get -y install gimp' su -c 'apt-get -y install geany' su -c 'apt-get -y install wesnoth' su -c 'apt-get -y install openjdk-7-jdk' su -c 'apt-get -y install eclipse' su -c 'apt-get -y install chromium-browser' su -c 'apt-get -y install compizconfig-settings-manager' su -c 'apt-get -y install flashplugin-installer' su -c 'apt-get -y install ubuntu-restricted-extras'
to je lista programa koji se automatski instalira prilikom pritiska na broj 1 po prvom pokretanju skripte. Da biste u automatsku instalaciju dodali novi program npr. k3b kao što smo već rekli morate dodati sledeću liniju:

su -c 'apt-get -y install k3b' 

i finalni korak je ostao još a to je da dodate programe u listu za ručno biranje prilikom instalacije, tj. ako ne želite da skripta sve programe instalira za vas već da odaberete šta vam treba. Idite na liniju 81 videćete ovaj kod:[code]#-------------------------------------
clear
echo -n "Da li želite da instalirate openjdk-7-jdk stisnite 1 za da, 2 za ne: "
javajdk=0
while [ $javajdk == 0 ]; do
read javajdk
if [ $javajdk == 1 ]; then
echo “Odabrali ste da!”
su -c ‘apt-get -y install openjdk-7-jdk’
else
if [ $javajdk == 2 ]; then
echo “odabrali ste ne”
else javajdk = 3

fi
fi
done[/code] Kopirajte ga celog, i nalepite ga na liniju 97, a zatim ga i editujte tako da se podudari sa željenim programom koji ste dodali. Na primer ovde piše na prvoj liniji “Da li želite da instalirate openjdk7-jdk…” pa umeto openjdk stavite k3b program za rezanje. Zatim na svakom mestu gde vidite openjdk zamenite sa k3b. Evo kako bi taj tekst trebalo da izgleda nakon izmena.[code]#-------------------------------------
clear
echo -n "Da li želite da instalirate k3b program za rezanje stisnite 1 za da, 2 za ne: "
k3b=0
while [ $k3b == 0 ]; do
read k3b
if [ $k3b == 1 ]; then
echo “Odabrali ste da!”
su -c ‘apt-get -y install k3b’
else
if [ $k3b == 2 ]; then
echo “odabrali ste ne”
else k3b = 3

fi
fi
done[/code]
Čestitam uspešno ste ubacili novi software u listu, analogija za brisanje programa je ista. E sada još samo trebate da sačuvate izmene, kliknite na Save u tekst editoru , zatvorite tekst editor, i zatvorite terminal. To je to! Nadam se da će nekome ovo biti od koristi. :beer: Svi za jednog jedan za sve! :slight_smile: Samo još da dodam, da ova moja skripta radi i na Linux Mint 13. Testirao sam je.

Mozes da teras ovo sa GUI sa zenity-jem. Ja sam tako pravio neku backup skriptu (zbog istog ovog razloga oko ponovne instalacije svih programa i pakta i sl…) kako to izgleda mozes videti u ovoj temi ima i link za download. Inace ok ti je skripta skroz, jos da joj stavis GUI bice jos bolja.

Хвала друже! Знам гледао сам то што си ти радио, свака част заиста, иако нисам имао баш времена да истестирам то. А што се гуија тиче, Зенити нисам никада користио. Ја програмирам углавном у јави, тако да могу написати програмче које ће да генерише код на основу попуњених поља у интерфејсу. Али само ако ми време дозволи, с обзиром да имам доста обавеза на факултету сад је Јунски испитни рок, па мора столица да се греје :slight_smile:

@rajke88 http://forum.mint-srbija.com/files/ ovde ti ej download sekcija, nebi bilo loše da sve to lepo spakuješ i uploduješ na naš server kako bi ljudima skripta bila dostupnija za preuzimanje. Takođe ako izdaš nekada novu verziju tamo možeš da je direktno ažuriraš i da postaviš novi download, opisi i sve ostalo, veoma korisna stvar baš za ovakve teme.

@Vladimir, хвала на сугестији, урадићу то, само не сада. Ко је види видео је овде, а касније када комплетирам интерфејс(на коме сам већ цео дан радио, остаје ми још само логика), дакле када то завршим онда ћу да уплоадујем програм између осталог и на тај линк који сте ми дали, а и на лаунчпед, па ће корисници линукс система једном командом буквално моћи да инсталирају моју апликацију. Наравно отвара се могућност и сарадње, и развијања опен сорс апликација у тиму, али отом потом када направим нешто, не бих да причам ништа у напред. Све у свему хвала пуно на подршци заиста ми то доста значи и стимулише ме да наставим са радом. Ову тему сам отворио и на
http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-ubuntu-ubuntu-post-instalaciona-shell-skripta где је достигла велику популарност код корисника. Ова апликација је посвећена како за убунту тако и за линукс минт кориснике.