Potpuno brisanje software iz Linux baziranih OS-a

Kolege, još jedno pitanje sa moje strane za vas…:slight_smile: Nešto gledao oko particija i slučajno video da mi je 29% zauzeto u root particiji. Posle toga rešim da probam kako izgleda neka igrica u Linux-u, jer nisam igrao do sada, pošto u poslednje vreme nemam ni vremena za to, a i nešto mi se i ne igraju. Instaliram “Open Arena” iz Software centra, probam igricu, ok je i rešim da je izbrišem. Otvorim terminal i kucam “sudo apt-get remove --purge openarena” i ok, izbrišem igricu. Dodam još i komandu “dpkg --purge openarena” u nadi da će sve da pobriše od igrice… Nakon toga opet nešto počnem oko particija da se zezam i vidim da mi root particija sada zauzima 34%… Pronađem instalacione fajlove od igrice u /var/cache/apt/archives. I obrišem ih uz komandu “sudo rm -r /var/cache/apt/archives/ime_fajla”… Nakon toga mi se u root particiji ponovo vrati zauzeće diska na onih 29%, kao pre instalacije igrice. E sada, u tom folderu /var/cache/apt/archives sam pronašao instalacione fajlove od dosta programa koje sam uklonio…

To je ona fora da kada obrišeš neki program i kasnije želiš ponovo da ga instaliraš, da se on ne skida ponovo sa neta, nego odmah krene instalacija… Samo do sada nisam znao da se u ovom folderu čuvaju ti fajlovi…

E sada moje pitanje glasi, gde sve ostaju fajlovi od izbrisanog software? I drugo pitanje, kako sve, ali apsolutno sve fajlove da pobrišem kada brišem neki software iz računara…? Da li postoji neka komanda u terminalu?

http://www.tecmint.com/useful-basic-commands-of-apt-get-and-apt-cache-for-package-management/

Hvala Dragane …:slight_smile: Sada ću polako da isprobam ove komande…:slight_smile: Samo jedno pitanje da ne zabrljam nešto… “sudo apt-get autoclean” briše fajlove iz cache, ali nema uticaja na instalirane programe…Tako?:slight_smile:

Tako je :smile:

Hvala još jednom…:slight_smile: “sudo apt-get clean” i “sudo apt-get autoclean” rešili problem sa fajlovima u cache-u…:slight_smile: Sutra ću još malo da se pozabavim ovim komandama oko instalacije i brisanja i da proverim kada šta ostaje od izbrisanih software, ako budem imao još neko pitanje, tu sam da ga postavim…:slight_smile:

Takodje korisna komanda:

apt-get autoremove

Uklanja pakete zavisnosti koji su automatski instalirani pri instalaciji nekog (nazovimo ga) XY paketa, a iz nekog razloga nisu uklonjeni pri deinstalacij pomenutog XY paketa, a takodje nisu vise potrebni sistemu.

Pošto volim da isprobavam na tone programa ove dve mi spadaju u omiljene komande: sudo apt-get autoclean i apt-get autoremove.

Od pokretanja ove teme pa sve do danas naučio dosta komandi u linuxu… Ipak za brisanje programa nisam našao ništa bolje od:

sudo apt-get remove --purge -naziv programa-

Pa zatim:

sudo apt-get autoremove

I na kraju:

sudo apt-get autoclean

Istim postupkom sada obrisao Docky, zatim ga ponovo instalirao, podešavanja ostala kao pre brisanja… I sada ne mogu da provalim šta to ostane od konfiguracionih fajlova, nakon ove tri komande, da ostanu podešavanja… :frowning:

Ne znam koliko je velika tvoja root particija, ali 29% nije strašno. Nije to windows, programi su jako mali teško je napuniti particiju.
Moja root particija je 10Gb i praktično ne mogu da je potrošim iako sam instalirao gomilu softvera koji mi treba ili mi može zatrebati. Programi u linuksu su mali mere se u mb pa čak i kb tako da mislim da nema potrebe često raditi autoremove… Ja to obično radim kad se setim ponekad…
Purge opciju ne treba korisitit jel ona samo briše sistemski folder ./ime programa gde stoje postavke programa, osim u slučaju da taj program nikad više nećeš koristiti. Ništa se time ne dobija ti folderi su po nekoliko kb, a veoma korisni za buduće korišćenje.
Ja obično ostvljam te sistemske foldere sa tačkom ispred jer oni su skoro prazni, a potrebni su ako jednom ponovo instaliras isti program da ga ne konfigurišeš ponovo.

@Docky
Možda su ti podešavanja ostala u home folderu?

Podešavanja ostaju u Home folderu i nalaze se među skrivenim (hidden) fajlovima (folderima), pa ih kod “potpunog čišćenja” treba “ručno” obrisati.

@Sreten Nije problem kod programa koje koristim i znam da će mi ponovo zatrebati, ali nekada instaliram gomilu nekih programa samo da vidim kako rade i onda ide remove i nakon toga više nikada install… :slight_smile:

@Lazar[/USER] i [USER=446]@alterio Znam da podešavanja od programa idu u Home (hidden) folderu i uvek ga ručno uklonim, ali ovoga puta tražio .docky folder, a zaboravio da podešavanja za docky idu folder .gconf… :slight_smile:

Uvek može da se vidi gde se sve instalirao neki program komandom whereis ime programa.
Tako da posle uklanjanja uvek tako možeš da proveriš da li je nešto ostalo ili ne, a nepotrebne biblioteke će da se uklone posle autoremove opcije…

@Sreten Ovu komandu whereis nisam znao… Hvala… :slight_smile:

Ume da bude korisna navede ti sve putanje gde jr program instaliran…

Ја то све радим у Синаптику, не знам да ли је ефекат исти, али када хоћу да нешто обришем нађем га у Синаптику, десни клик и селектујем опцију “означи за потпуно уклањање” и то је то.

@ubuntuser[/USER] & [USER=468]@milansombor
“apt-get remove --purge paket” = “apt-get purge paket” = “означи за потпуно уклањање @synaptic:wink: :slight_smile:

U prvim distribucijama koje sam koristio Synaptic nije dolazio preinstaliran, pa mi ostala navika da koristim terminal… :slight_smile:

Ni meni nije instaliran synaptic, mogu da ga instaliram ručno, međutim nemam potrebe za njim. Isto koristim termina,l pomalo softver centar, a za dopusnki softver uvek se oslanjam na ppa repoe.
To ume da bude poučno jer tako se i nauči dosta komandi koje nisam znao…