Pravilna instalacija

Pozdrav prijatelji!
hteo bih vase misljenje da li sam pavilno instalirao linux Mint 19.Na hard disku od 160 GB prvo sam odredio swap prostor od 8 GB (prva slika),zatim 60 GB za linux (samo kosa crta a ne /root) i 90 GB za skladiste mojih podataka(dodelio /home).
Kada sam pokrenuo program “disk” video sam da particiju HOME vidi dva puta kao partitio 3 i partition 5.
Zasto nije kao jedna particija kad sam tako dodelio?
Slike u prilogu,hvala na odgovoru!

Problem je nastao upravo u tome što si dodelio samo sleš / a hteo si zapravo /root iz tog slučaja si dobio dve Home particije, jedna za tebe druga za root-a, jer podrazumevano je da se prilikom kreiranja fajl sistema kada se dodeli samo / to automatski pravi Home particiju za korisnika pa i za root-a.

Moja preporuka ti je da napraviš sledeće: 1 particija za SWAP i jedna particija za / …to je sve.

Ja uvek idem na Somthing Else pa,1va particija ukucam velicinu u Mb ext4 i mount point /(tj root,sistem).Zatim druga krnem 2 puta vise za Swap imam 4Gb(pa stavim 8192),e tu u padajucem meniju stavim samo Swap area…i trecu stavim sve sto je preostalo na HDD isto ext4 mount point /home :slight_smile: zaboravih prva tj root ili / ide kao primarna particia,a Swap i /home kao logicke.I uvek sve radi samo bije…mada kazu da zasbna home particija ne treba,ali ja ipak stavim i uvek radi.

A zar nije samo / za nas kucne korisnike a kad stavis /root da je to kad instaliras za servere?
Ako Vladimire postavim tako kao sto preporucujes pretpostavljam da sledeci put kad budem obarao sistem izbrisace mi se svi licni podaci koje budem imao tada(slike,muzika …).

Nije vladimir lepo opisao. Moguće da je to neka bubica u toj 19-tici koja je inače još beta ako se ne varam. Sistem se stavlja na / a ne na /root

Ako hoces
/
/home

  • swap

Tako i uradi, nemoj da pravis /root, nešto si ti tu pohebao.

Inače, / i /home stavi na primarnoj particiji a swap na extended

I jesam stavio samo / crta kao sto sam napisao na prvom postu a moguce je kao sto kazes da je neka bubica jos nedovrsene 19-ce.
Inace kod mene jeovako:
swap (8 GB)
/ (60GB) primarna
/HOME (90GB) logicka.
I jos jedna stvar da li se swap stavlja na prvo mesto,da li posle / ili posle /home?

Ja obicno stavim swap na kraju kao extended, no to je mislim sve jedno. Ako sada koristiš taj komp, uzmi gparted pa smesti podatke na jednu particiju, i sve to merguj na / tako ti je najbolje.

Ako sve spojim na jednu particiju i stavim / da li ce mi se nakon sledeceg obaranja sistema obrisati slike i muzika?

Pa hoce. Ako nameravas da obaras sistem onda je /home, najbolja opcija. Ja na hardu nemam ništa bitno tako da je lično meni sve jedno. :slight_smile:

/home particija ne treba da sluzi za cuvanje podataka, veruj mi jednom sam se opekao i izgubio sve podatke.

Ovo sto je @Vladimir napisao, a ako hoces posebnu particiju na kojoj ces cuvati podatke, napravi NTFS particiju za skladistenje.

Moze sa /home a i ne mora,ja obicno idem
/
swap
/home
a imam eksterni HDD od 500Gb i na njemu uradim bekap,i onda si miran :slight_smile: mozes bekap sa grsync tad bekapujes samo home sudo apt install grsync ili aptik njega stavim iz PPA(da imam najnoviju verziju) sudo add-apt-repository -y ppa:teejee2008/ppa pa sudo apt-get update i sudo apt-get install aptik aptik-gtk…aptik bekapuje sve i ppa,home,korisnika itd,samo ti trba spoljni HDD tak bar ja radim i miran sam…