Pre i posle systemd

Mislim da će ovakve teme biti interesantne i potrebne nakon uvođenja systemd kao default init sistema u mnogim distribucijama. Sigurno je da će veliki broj korisnika bojkotovati systemd i da će tražiti alternative u kojima ga nema.
Mislio sam da ovde navodimo šta ćemo koristiti ako (ne daj Bože) zavlada celim linuks svetom, okruženjima… Takođe, bilo bi dobro da navodimo alternative, i u smislu distribucija kojima nije default init i u vidu okruženja u kojima nije zavisnost…

Ja sam već neko vreme na Sleku i planiram da ostanem do samog kraja. Nekako mi deluje da ako ga Slek bude prihvatio, da će biti poslednji. :slight_smile: Posle toga nemam pojma… Ako boles` zahvati sve živo pitanje je da li ima smisla tražiti alternative pa je velika šansa da ostanem na Sleku. Kud svi turci… Što se tiče alternativa, razmišljao sam o:

 • Što se tiče linuks distribucija, tu su PCLOS koji provereno dobro radi. Sada, to je prilično mala distribucija i zajednica pa mislim da je samo pitanje vremena kada će i oni da se prebace. Tu je i Manjaro koji je Stevan pomenuo, gde će korisnik moći da bira, što mi je sasvim ok.

 • BSD, pre svega openBSD jer mi je oduvek bio zanimljiv. Jedino što me odbija od BSD-a je nešto lošija baza podržanog hardvera, nedostatak fleša…

 • Ludilo je čak išlo dotle da sam razmišljao i o openIndiani. :slight_smile: Eto direktnog pitanja Draganu, ima li smisla instalirati i koristiti kao desktop varijantu u svakodnevnom radu?

Gentoo ne planiram ni po koju cenu. Taman koristio systemd. :slight_smile: Ne pada mi na pamet da provodim dane u instaliranju, podešavanju i pakovanju. Da uzimam odmor da bih ga naučio…

Što se tiče okruženja ne znam mnogo osim da je GNOME potpuno zavistan. Mada njega ne koristim od dvojke. Meni je default i3 koje je jako malo okruženje pa ne verujem da će ikada biti zavisno. Koristim se povremeno i sa XFCE za koji ne znam kako stoje stvari, kao ni sa KDE, MATE i ostalim okruženjima…

Glasno razmišljam… :slight_smile:

Malo pratim diskusije po raznim mestima i vidim da “serverski” deo korisnika ozbiljno razmišlja o *BSD sistemima, dok “desktopski” nije baš siguran šta da radi, mada se scackware najčešće pominje.

Pošto svi znate da ja nisam osoba koja je vešta sa tehnikom, realno imam blagi strah da menjam i da iz početka proučavam i savladavam nove distribucije. Znam da će mnogi od vas reći da tu i nema nekih velikih razlika, ali eto meni ima. To je ujedno i razlog zašto na wheezy-ju još držim GNOME. Naprosto, čini mi se da i žmureći mogu da instaliram i podesim Debian, posebno sa ovim DE.
Iz tog razloga bih volela da se nekako i dalje zadržim na apt-get varijanti, ali pod uslovom da to uopšte bude moguće. No, verovatno će GNOME uskoro da odleti sa mog laptopa.

S druge strane, gotovo sam sigurna da će se uskoro iznedriti neka nova opcija. Debian zajednica je u velikoj meri zaglibila u ovaj raskol i čini mi se da se pojedini (ozbiljni i kompententni) devolperi neće tek tako lako smiriti i ostati na ovome. Da li će se i oni prikloniti nekoj od zajednica koja nije prihvatila systemd ili će stvoriti neku novu ili pak izburgijati neku opciju u okviru Debian-a koja će zadovoljiti njihove (a time i naše) potrebe - ne znam, ali nekako mi ne deluje da će od svega ovoga biti “Tresla se gora, rodio se miš”.

Vilenija, nije Slackware tako ni težak, pomagaćemo se, šta drugo i možemo? Realno ko koristi (stalno) Slackware više zna o samom linuxu iznutra, nego onom koji koristi oduvek samo automatizovane distribucije. Vidi to kao priliku da nešto više naučiš. :slight_smile:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions#Slackware-based

http://distrowatch.com/search.php?basedon=Slackware

@vilenija

Neće baš biti “tresla se gora rodio se miš”. :slight_smile: systemd je ozbiljan projekat u koji je mnogo uloženo i koji je na muku ubačen u neke od najvećih distribucija. Sada, kada je tu, neće ga dati ni po koju cenu.

@all

Nemojte da se tripujete i plašite u vezi Sleka. Traži malo “ručnog rada” ali iznenadićete se koliko je intuitivan, jednostavan i predvidiv. Ko god se odluči da proba, pitajte slobodno šta god treba, pomoći ću koliko god mogu.
U ovom trenutku se radi i projekat lokalizacije na srpski instalera i sistema generalno u kojem učestvuje i moja malenkost, pa se nadam da će uskoro i to biti što će dodatno olakšati stvari. :wink:

Sioux je linkovao i listu distribucija koje su zasnovane na Sleku. Daleko od toga da sam isprobao sve (nisam baš toliki manijak :)) ali opisaću i preporučiti neke od njih. :wink:

Potpuno user friendly distribucija, baš kao i Mint, PCLOS… Praktično sve radi out of the box. Potpuno je kompatibilan sa Slekom. Mene je naročito oduševila brzina i jako malo zauzeće resursa.

Vektor je poznat po svojoj brzini i laganosti. Znam ljude koji su jako zadovoljni sa njim, naročito kada su u pitanju baš stare mašine. Isprobavao sam ga prilično davno, ne znam kako radi u praksi.

Kao i prethodnici, veoma mali, lagan i brz kao munja. Takođe sam ga jako davno isprobavao, ne znam kakva je situacija. Uglavnom, slično kao i kod Vektora, radi se o malenoj distribuciji i isto takvoj zajednici. Nisam siguran da li je baš 100% kompatibilan sa Slekom.

Porteus nije klasična distribucija. Kao Slax i donekle Puppy, oslanja se najviše na portabilnost i modularnost. Može da se instalira i na HDD ali koliko sam čitao, nije baš sve kako treba. Više je za flešku, za poneti. :wink:

Iako ima još nekoliko distribucija koje su bazirane na Sleku, mislim da su ove najpoznatije i najbolje. Ne kažem da je ostalo loše (nisam probao) ali mislim da osim pomenutih i nemate nekog razloga da tražite dalje osim u svrhu isprobavanja, igranja… :slight_smile:

Dakle, moj prvi izbor je klasičan Slackware. Ako želite nešto što je više user friendly za početak, onda definitivno Salix. Vector i Zenwalk instalirajte baš ako imate neke starije mašine pa vam je potrebna distribucija za njih. Porteus sam za USB. :wink:

:greeting: Dobrodošao…da ne budem jedini indijanac ovde :biggrin:

Šalu na stranu, OI ima dosta nedostataka za prosečnog desktop korisnika…mane su:

 1. Loši wifi drajveri, odnosno malo podržanih čipova. (ja koristim lan pa nemam taj problem, ali sam ga imao…)
 2. Štampači…kako koji…od 2 komada (Lexmark i Kyocera), samo sam prvi uspeo da poteram polovično…drugi ni pod razno.
 3. Paket menadžer, odnosno njegov GUI, ne radi u hipsteru (rolling verzija)…ostaje konzola za petljanje sa apgrejdima.
 4. Malo korisničkih aplikacija u odnosu na linux.
  Osnovne naravno postoje…OpenOffice, GIMP, Inkscape, browser (FFox), torent (transmission), VLC itd, ali čim ti zatreba nešto iole manje zastupljeno, muka je pronaći i podesiti da radi kako treba
 5. ZFS je prilično specifičan, traži ceo fizički disk, grub je custom verzija pa se ne trpi sa običnim iz linuxa itd itb…

Sve u svemu, dobro si rekao zaista treba biti lud pa OI koristiti kao desktop…može, ali uz ozbiljnu posvećenost i vreme da se nauči nešto sasvim novo u odnosu na linux

Upravo sam instalirao najnoviji Salix Mate. Čak mi je odmah prepoznao i podesio kako treba zvučnu karticu, što neke druge distribucije i ne mogu tek tako. :slight_smile: Vidim koristi Firefox ESR…

Ovo mogu da potvrdim, dosta se polemiše oko prelaska na BSD servere medju administratorima, filehostingtalk forum je pun pitanja i podpitanja kako i šta oko instalacije nekog BSD-a na server.

Moram da priznam da sam i ja poslao upit našem provajderu sa sedištem u Londonu da razmotre mogućnost oko ubacivanja jednog image sa freeBSD-om na virtuelne servere, i dobio sam odgovor da nisam jedini koji je u zadnjih 7 dana to tražio i da se razmatra mogućnost ubacivanja.

Ukoliko nam provajder omogući sasvim sigurno da ćemo FOSS infrastrukturu prebaciti na BSD, trenutno kod nas trči stabilni Debian Wheezy 7.4 - x64. Vidim izašao je update za 7.6 ali ga neću raditi, jer će ovo po svemu sudeći biti zadnji debian koji sam dizao na server.

Da se nadovežem na listu šta ne radi:

 1. Laserski miševi ne rade uopšte.
 2. Nekome može da smeta ali su fontovi malo… čudni i to je do xrednera iako uredno indijanac prepozna i instalira automatski najnoviji (u mom slučaju) nvidia drajver, fontovi su užasni. Dragan se već navikao ali ja nema šanse suze mi oči (bukvalno) kada čitam i ne odgovaraju mi. Nisu fontovi muljavi ili “mršavi” već nekako… čudni morate da instalirate pa da vidite, meni ne odgovaraju definitivno.

@Tanja:

Predpostavljam da bi ti PCLinuxOS odgovarao. Jednostavan, prilično stabilan rolling i najbitnije, kao i Debian, koristi apt i synaptic*. :slight_smile:

Jedino, što koliko znam, nema Gnome 3 ( barem nema ISO-a, možda paketi postoje, mada ne verujem ). Ali ima Mate, ako ti išta znači.

*Razlika je samo u formatu paketa, rpm @PCLOS.

Da li se Patrick Volkerding izjasnio da li će menjati inti? Jedino sto sam našao je ovaj intervju ali tu nije ni prihvatio niti odbio systemd.

Društvo, hvala na podršci…

Ja jesam u vbox-u već instalirala (čak nekoliko puta :D) Slek i nije to neki bauk, zaista… iznerviralo me je samo što nisam uspela da podesim GA, no to možda i nije do distribucije već podešavanjima vbox-a… čak sam se snašla sa rpm paketima (preko rpm2tgz)… ni taj GNOME 3 nije mi presudan (ionako ja koristim gnome-classic, shell me smara) iako sam navikla na njega jer ga smatram vrlo lepim i skladnim okruženjem…

Meni generalno smeta jedan čudan osećaj koji će smešno da zvuči, ali poput izdaje… Od kad sam počela da koristim linux iz potpuno neobjašnjivog razloga sam želela da to bude debian i otuda toliko toga oko njega sam pročitala i pratila i trudila se da savladam… i sad da to menjam jer je iznenada taj univerzalni sistem zakazao u svojim osnovnim principima… naprosto, svemu tome pristupam možda drugačije od vas koji ste češće menjali distribucije, ako ništa drugo, a ono iz zabave, jer ja sam ipak žensko :biggrin:

No, dobro, biće šta će biti… mada, volela bih da se desi ono što ja nekim logiciranjem smatram da će se desiti…

Pa ako ćeš da ostaneš pri gnometu nema razloga da menjaš distro jer će on svakako povući gomilu systemd stvarčica. :slight_smile:

@vilenija

Šta ti je GA?

@dragan

Uh, deluje mi, ovako na prvi pogled, da se neće indijanac zapatiti kod mene. Možda neki test ali dugoročno teško… :slight_smile:

@lacky

Nije se Patrik zvanično izjašnjavao ni za ni protiv. Prilično je konfuzno. U nekim postovima kaže da nećemo valjda da prihvatimo svaku budalaštinu koju smisli Lenart Potering a u drugom kaže da ako svi odluče da pređu na systemd, da samo možemo da se nadamo da je to dobra ideja. Jedan od glavnih ljudi, Erik Hamelers aka AlienBob je oštro protiv. Šta će se na kraju odlučiti, ko zna…
Evo ti tema sa linuxquestions foruma koji važi za nezvanični slackware forum, gde su članovi i Patrik, Alien, Robi…
http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/i-want-the-next-slackware-init-system-to-be-4175519856/

Slekveraši su mahom za to da sve ostane kako jeste. :slight_smile:

GA = Guest Additions https://www.virtualbox.org/manual/ch04.html

A za GNOME nisi me razumeo, mogu da ga se odreknem iako ga smatram lepim i skladnim DE…
U ostalom, tu je MATE ako baš odlučim da se držim nekih varijanti koje su mi poznatije… XFCE baš nešto i ne gotivim, ali KDE počinje polako sve više da mi se dopada…

BTW, ja mislim (a možda sam i pobrkala) da je negde baš bilo izričito da Slek neće prihvatiti systemd…

Mislim da je u ovome suština…Debian je oduvek pretendovao da bude “univerzalni operativni sistem”, namenjem svima i za sve, a to je jednostavno nemoguće.
Ne može isti motor da pokreće i kosilicu i kamion…namene su različite. Ovo nikako ne znači da je kamion bolji od kosilice, ili nekog luxuznog auta, na primer (ili obratno, svejedno…)…jednostavno to nisu poredive stvari.

Floskula “univerzalni operativni sistem” se sada vraća kao bumerang onima koji su je forsirali…

Pomenula si “izdaju”, i to me je baš pogodilo “u centar”…naravno, nesvesno si to uradila, niti te optužujem za bilo šta, taman posla, da ne bude zabune :slight_smile:

Ja se zapravo osećam kao izdajnik, ali bukvalno, izvornog linuxa…moj prvi distro je bio Slackware (3.0) i njemu se vraćam definitivno.
Žao mi je samo što sam mnogo vremena posvetio debianu…da sam to vreme posvetio Sleku, možda bih bio korisniji “član zajednice”, šta god to podrazumevalo.

Jedno je sigurno…savršeno bi me bolelo uvo za bilo kakva dešavanja u Debianu.
Linux je lep kada se koristi bezbrižno, i kada nisi opterećen prljavim vešom i niskim strastima svih onih koji bi samo da izvuku neku korist od njega.

Kako stvari stoje, Slek je jedini koji zadovoljava te i takve kriterijume.

@vilenija

Moguće je. Rekoh, Slek je malo konzervativna distribucija. Nećeš naći po netu najsvežije “konferencije za štampu”, izjave i slično. Patrik o svemu sam odlučuje i stavlja samo ono što mu se sviđa. Nije baš poznat po slušanju zajednice. :slight_smile: Zato recimo i nema zvanično gnometa u Sleku. Koliko znam od systemd nema ništa ali ostaje da se vidi. U prilog tome govori i jedan od osnovnih postulata, ako nešto radi ne popravljaj/ne menjaj. :wink:
Pređi ti lepo na awesome ili i3 i Bog da te vidi. :smiley:

Kako je prosto neverovatno da omiljena distribucija može “preko noći” da ti postane omražena… :o

BTW ja se apsolutno ne osećam kao izdajnik, više se osećam kao “ostavljen na cedilu”, sve ove godine učenja Debian sistema, podizanje servera, učenje handbook-a od korice do korice, da bi šta… sve to palo u vodu.

Baš bezvezan osećaj i neka je večna slava svim distroima koji koriste SystemD.

Varaš se…od viška znanja niko nije imao štete, samo korist :slight_smile:

Ništa nije “palo u vodu”…možda deluje paradoksalno, ali prelazak na Slek sa Debiana je mnogo jednostavniji nego obratno…bar u tvom slučaju sam siguran da će biti tako :slight_smile:

Dobro, Debijan je prilična klasika. Ogroman deo naučenog možeš da primeniš u bilo kojoj drugoj distribuciji. Sad, za emocije vas ne razumem. Imam emocije samo prema svojoj porodici. :slight_smile: Ovo o čemu pričamo je gomila lima i plastike, ništa drugo pa i ne može da me toliko razočara. Da mi je sve jedno - svakako nije. Ne osećam se izdanim jer sam odavno naučio da svako juri svoj interes. Kao bivši Debijan korisnik, ne mogu da ga mrzim ali da nisam to očekivao - nisam. Na njega sam uvek gledao kao na hipi distribuciju koja je uvek vodila računa o slobodi.

Šta ćete sa TriOS-om? Ostaje na Debijanu ili…?

Verovatno u 2 verzije…sa i bez uljeza.

Trislack…© by Dragan, upravo ga skovah… :smiley: , biće i njega, ali verovatno samo za “našu dušu”, pa kome se svidi… :slight_smile:

Ja sad tek vidim da sam vrlo nezgodno formulisala rečenicu u kojoj se pominje izdaja… Ne smatram da ja izdajem Debian (mislim kako bih i mogla kad nisam u mogućnosti da nešto posebno doprinesem) već obratno… nešto slično kao što je @Commander pojasnio, s tim što sam ja ipak mnogo kraće u linux vodama uopšte gledano…

@rapha

Emocije su možda ovde posledica i toga da smo danima pratili šta se dešava, raspravljali, kombinovali, logicirali (što na forumu, što van njega) i onda odjednom taj neki hladan tuš… ono, jednostavno, idemo dalje…
Ja sam verovatno malo i patetična, a Dragan i Commander imaju dodatno opterećenje jer su započeli ozbiljan projekat baziran na Debian-u, a sad su se našli u neobranom grožđu…

@Dragan

Ne mislim da je ideja o univerzanlom operativnom sistemu pogrešna… ili bolje reći, ja želim da verujem da je to moguće, pa makar bila i poslednji utopista na ovom svetu. Nije tu reč toliko o operativnom sistemu koliko o ideji, a ja i ne mogu drugačije da sagledam stvari :biggrin: