Prečica za „naše“ navodnike

Pozdrav,
Zanima me kako u elementary os (luna) da dodam prečice za naše navodnike? Npr. na vindovsu je to je za donje navodnike alt+0132 (na numeričkom delu tastature) , dok je za gornje navodnike alt+0148 (na numeričkom delu tastature).

Dakle:

alt + 0132 = „
alt + 0148 = “

Kako to namestiti?

Probaj:

Alt Gr + s = „

Alt Gr + d = “

(Ovo se odnosi na našu latiničnu tastaturu.)

Radi odlično, hvala! :slight_smile:

A da li imaju ovakvi kao

Alt Gr + s = „

ali da su na gornjoj strani. To su zatvarajući. Znam da može preko simbola da se ubace u office aplikacijama. Jer ovo sa alt gr + d baš i nije ispravno okrenuti su na drugu stranu.

Mislim na to da li ima prečica. Na ovo nikad nisam obratio pažnju, pa uvek išao preko simbola. Kad bi bila prečica super bi mi došlo. :slight_smile:

Mala edukacija B)

[SIZE=48px]"[/SIZE]

Znam ja koje su oznake, učio sam pravopis u školi. :stuck_out_tongue: Pogledaj moj post malo bolje.

Ovi zatvarajući ti nisu dobri. :slight_smile:

Okrenuti su na pogrešnu stranu. Treba da budu okrenuti na istu stranu kako i ovi otvarajući samo da budu sa gornje strane, zato ja uvek ubacujem preko simbola. E sad ove otvarajuće mogu da ubacujem preko ove prečice(koju nisam znao btw :)), ali da li uopšte ima prečice za zatvarajuće koji su okrenuti na istu stranu.

:smiley: ja sam zbog koristenja nemacke tastature em gramaticki neispravan em bilo koji drugi vid lepog pisanja je kod mene totalni promasaj :smiley:
Unapred se izvinjavam ako to nekome smeta ::slight_smile:

Apsolutno si u pravu:

…Sporečkao sam se jednom nešto s kolegama oko naših navodnika, pa mi ne dade đavo mira nego završih na kraju u biblioteci SANU s jednom drugaricom i pregledasmo neke predratne i starije knjige, što srpske što hrvatske. Nije nam možda uzorak bio vrlo velik, ali je bio vrlo šarolik. I svuda, uvek, u džepnim izdanjima, u svečanim, ćiriličnim, latiničnim, bez izuzetka, samo su se koristili „ovi“ navodnici. Nismo nigde našli ni „ove” ni „ove‟, pa pretpostavljam da su oni neke novotarije. (U stvari, slutim da je Alef prenoseći iz starog pravopisa napravio lapsus i možebiti preneo „ove“ kao „ove‟.) Zato me i čudi što se novi pravopis odlučio za „ove”…

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=6143.10;wap2

Međutim:

…Imati u vidu da postoje različiti otvarajući i zatvarajući navodnici i da u tekstu na srpskom oni izgledaju „ovako“, a u engleskom ovako: “that”…

http://wiki.rcub.bg.ac.rs/wiki/index.php/Smernice_za_pripremu_tehni%C4%8Dkog_rada

Hvala na linkovima.

Moj prethodni post se najviše odnosio na to da znam šta je oznaka za inč, a šta navodnik. :slight_smile:

No izgleda da za ovo drugo nisam bio u pravu, sad baš uzeh i neke moje knjige i pogledah. :slight_smile:

A što se ti osećaš prozvanim kada nisam tebi ništa napisao niti sam ti pomenuo ime!? -_-