Preporuka za FOSS bare metal hypervisor

Voleo bih da dobijem neku preporuku za bare metal hypervisor koji je slobodan softver. Samo da napomenem da nemam potrebu za klasterom hostova, odnosno bio bi instaliram samo na po jednom hostu. Tako da ta napredna funkcionalnost nije potrebna ali nije na odmet da postoji.

Podržava sve što će ti ikada trebati čak i više od toga, recimo jedna od mogucnosti mu je export VM-ova dok rade, što Citrix i vmWare zahtevaju da mašina bude off u tom stage-u.

Evo već ide šesta godina kako radim svaki dan sa Proxmox-om.

1 Like

Sad vidim da si napisao “bare-metal”, proxmox je Tip 1 sto znaci da trci na OS-u, medjutim to ce ti igrati ulogu, ali ako baš baš mora da bude Tip 0 (bare-metal) i da je na sve to u Opensource varijatni izbor ti je sveden na ovo:

KVM: https://www.linux-kvm.org

Xen: https://xenproject.org

Lguest: http://lguest.ozlabs.org

xvisor: http://xhypervisor.org

1 Like

Da mora biti bare-metal. Baš sam bio gledao za Zen, ali me zanima da li nemo ima iskustva sa njim ili nekim drugim.

Baš me interesuje iz kog razloga je neophodno da bude baremetal?

Ako misliš da će on raditi brže ili imati bolju hw podršku nego recimo ProxMox, varaš se :slight_smile:

I izvorni Xen project nije u potpunosti baremetal i on se oslanja na Debian kao proxmox. Medjutim pogledaj ovo možda ti bude interesantno https://xcp-ng.org/ mnogi koji su koristili ESXi su prešli na njega.

1 Like

Pa ja bih želeo neko sveobuhvatno rešenje za virtualizaciju. Svakako postoji neki OS ispod svakog bare metal hipervizora. Mogao bih ja da stavim go GNU/Linux pa na njega neko takvo rešenje kao što ti koristiš, ali to je setup koji troši vreme. Da, ja sam prvo istraživanjem došao do XCP-ng sa njegovim Web UI Xen Orchestra menadžerom. Meni se sviđa kako izgleda, probaću prvo to.

Ne trosi se vreme u slučaju ProxMox-a jer je to custom debian i ide instalacija direktno sa ISO diska gde na kraju dobiješ terminal i IP adresu za Web GUI pristup hypervisoru.

Ne ide to po sistemu ti instaliraš prvo debian pa svlačiš pakete iz Proxmox repo-a :slight_smile:

isti je metod instalacije kao komercijalni ESXI ili vmware.