Prespora razmjena fajlova izmedju CD-a, USB-a i kompjutera

Vjerovali ili ne 638MB sam prekopirao sa CD-a na kompijuter za više od 2 sata! Istina dosta manje vremena treba kada prebacujem sa USB-a na komp i obratno, međutim opet puno duže nego na Windows-u! Pri tome brzina transfera stalno varira od nekoliko stotina bajta po sekundi do najvise 1,2MB/s…zna li neko kako riješiti ovaj problem?

CPU iskorišćenost tokom kopiranja, verzija kernela. koji fajl menadžer ?

Da nije sličajno isključen DMA za CD ?

cat /etc/hdparm.conf
#/dev/cdroms/cdrom0 {
#	 dma = on

CPU iskoristenost je oko 100%, RAM sa oko 600MB skoci na 1.5GB. openSUSE 12.3 KDE 4.10.4, Linux Kernel 3.9.3, Dolphin v2.2…ovu prvu komandu ne mogu naci!

Imao sam taj problem, na poslu, na jednoj MSI mašini sa Core 2 Duo procesorom i 2 Gb RAM. Brzina transfera sa eksternog diska bila je najviše 1,5 Mb/s. Ona je kupljena početkom 2010 god., tako da se ne sećam koji linux je bio na njoj pre pojave Ubuntu-a 10.04, sa kojim je dugo bila ista situacija. Nije bilo potrebe na ovoj office mašini često prenositi velike količine podataka, pa ovaj problem sporosti nisam istraživao. Stanje se popravilo sa mnogobrojnim apdejtima, ili posle instalacije Ubuntu-a 12.04 (nisam siguran kada se to tačno desilo).

Zahvaljujući ovom postu počeo sam da malo guglam, ali ne videh ni jedno pouzdano rešenje.
Treba probati neke druge distroe, sa drugim kernelima,…, pa videti…