Problem pri Shut Down-u

Veliki pozdrav svima.

Ovo mi je vec N-ti pokusaj da se upustim u druzenje sa nekom Linux distribucijom ali sam uvek imao neke probleme ili bagove sa kojima me je mrzelo da se borim pa sam brzo odustajao. Pomislih da je do sada to sve dostiglo visok nivo i da su sada distribucije dosta stabilnije i manje bagovite pa sam resio da opet dam sansu!
Instalirao sam Linux Mint 16 MATE i imam par “problema” i pitanja.

  1. Vec posle same instalacije imao sam problem sa Shut Down-om, tj tada sa restartom. Znaci posle zavrsetka instalacije izbacen je DVD iz drajva i kada treba da pise “izvadite disk i pritisnite ENTER” bio je samo crni ekran a laptop je izbacio fioku sa DVD-jem i ja sam izvadio DVD, vratio ga fioku i pritisnuo enter i nista se nije desavalo. Zatim sam pokusao sa CTRL+ALT+DEL da ga restartujem ali mi je onda izbacio poruku (koju nazalost nisam zapisao) da fali (pa sad kros maglu) /dev/… Onda sam ugasio laptop na dugme, ponovo ga upalio, sistem se podigao i lepo je radilo sve. Medjutim kada sam posle malo igranja sa Mintom i gledanja filma krenuo na spavanje i resio da ga ugasim opet crni ekran i opet gasenje na dugme!

  2. Ovo nije problem ali mi potreban savet, da li ima veze sa VLC-om ili sa podesavanjem Power menadzera… kada sam gledao film na svakih 10 minuta je komp isao u Suspended mode. Zar nije logicno da je gledanje filma “neka radnja” pri kojoj radi racunar i ne treba da ide “na spavanje”!?

  3. Laptop mi stoji na postolju, Cooler Master prikacen na USB, i kada koristim Win i spustim poklopac sistem ode “na spavanje” i ugasi se i Cooler Master. To se sa Mintom ne desava, a ja po navici samo spustim poklopac, nikad ne gasim laptop, i izadjem napolje. To sam uradio i juce posle instalacije (sva sreca samo sam otisao do prodavnice) i kada sam se vratio cujem da Cooler i dalje radi.

Nadam se da ce to biti jedini “problemi” i da cu ih uz vasu pomoc resiti i nastaviti sa koriscenjem Mint-a.

Pozdrav svima

Što se tiče gašenja, linux kernel na mintu 16 je verzije 3.11 pa verovatno kernel ne podržava adekvatno tvoj laptop. Probaj neku od sledećih opcija:

- Kernel upgrade
Nađi tutorijal kako da unaprediš kernel na najnoviju verziju (trenutna stabilna verzija je 3.15). To možda pomogne i sa tim eksternim uređajem što imaš, a možda pokvarš sistem ceo al to su čari linuxa.
- Instalirati Linux Mint 17
To je novija verzija pa podržava više uređaja
- Probati Ubuntu 14.04 LTS
Probaj neku drugu distribuciju linuxa. Možeš uvek zgodno da narežeš cd za 40 dinara. Ne moraš ni da instaliraš Ubuntu. Ima opcija “Try before Install” onda vidi da li shutdown radi adekvatno. Ubuntu je za laptop.

Što se tiče suspendovanja:

  • Otvori System Settings/Power
    - Promeni Suspend when inactive for na Dont’t suspend

Ne mogu da garantujem ali mislim da bi upgrade kernela na 3.15 rešio sva tri problema sa laptopom.