Problem pri ukljucivanju racunara

Cao svima. Nova sam, pa se izvinjavam ukoliko ova tema vec postoji.
Ovako, imam kompjuter star vec 7 godina. Sve je savrseno radilo, do ove godine. Dva puta je pao sistem, jednom je crklo napajanje, jednom sam menjala graficku, i mozda je bilo jos neceg, ali ne mogu da se setim.
Jutros ukljucim ja racunar i ceo proces ukljucivanja pocne normalno da se odvija.
U sledecem trenutku ekran sa crnim slovima mi se ukljuci (koji od poslednjeg podizanja sistema se stalno ukljucuje). Do sada je bila jedna opcija ,Start windows normaly", medjutim danas se pojavi i opcija ,Launch startup repair (recomanded), tako nesto. Kliknem par puta na to, pocne da se ucitava nesto, zavrsi se ucitavanje, kliknem na finish i iskljuci se komp. Ukljucim opet komp, sve krene normalno i kad treba da prikaze ekran sa svim ,ikonicama", prikaze samo crni ekran i kursor od misa, koji se pomera. Odatle ne mrda dalje. Zna mozda neko u cemu je problem?

Promašila si forum. Ovo je forum o GNU/Linux operativnim sistemima i slobodnom softveru, a ne o M$ Windows - u.

Instaliraj Linux :smiley:

Nisi ti promasila forum na dobrom si mestu.Treba da odradis nekoliko stvari ako si u mogucnosti.Prvo odes do bilo kog komsije ili na poslu ili bilo gde gde mozes da skines recimo linux Mint jer je najslicniji windowsu i ima vec unapred instalirane sve kodeke itd…,tad ces da ga narezes na dvd jer na cd ne stane ,mislim stane ali onda je multi a to ti verovatno ne znas i poslednje je da instaliras mint kod sebe.Da nebi bilo da te nego nagovara ili tera da uradis imas live mod odnosno bez instalacije proveru dal ti to distro odgovara i da vidis dal su tu driver i ostalo sta ti treba.
na ovoj adresi mozes da skines bilo koju verziju http://www.linuxmint.com/download.php pa ti sad lepo probaj a ako imas pitanja opat nam se obrati.
I usput dobro dosla na forum :slight_smile:

Dobrodosla :slight_smile:

Slazem se s @m4m da si na dobrom mestu, sudbina ti je da se rijesis prozora :smiley:

Ako mozes da nam odgovoris na nekoliko pitanja:
Za sta koristis Win? Ako koristis samo za net, multimediu i sl. onda cemo lako. A ako npr. koristis nesto iz Adobe paketa ili nesto drugo za sta ne postoji GNU/Linux verzija istog onda moze dual-boot.
Igras li igrice?
I konfiguraciju da nam napises pa da na osnovu toga damo nekoliko predloga.

Vjerovatno je ovo “malo” napastno ali iz najboljih namjera je :smiley:

:phil_04:

Trollface.png

Pronađi instalacioni CD tvog Windows-a a na omotu CD imaš nalepnicu i broj telefona tehničke podrške Microsoft Srbije pa se možeš njima javiti za problem.
Evo jedna adresa gde možeš naći više informacija o Windows podršci http://support.microsoft.com/?ln=sr

[hr]

Dobrodošla na forum, ovo je FOSS forum (Free and OpenSource Srbija) što u prevodu znači ne vlasnički softver i besplatan operativni sistem kao i programi.
Diskusije o Windows-u su sasvim poželjne i dobrodošle ali što se tiče tehničke podrške, to ćeš morati na drugom mestu.

:smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

Ma ja sam uvek da nam neko dodje s druge strane medalje i da nam se pridruzi.Npr ako je win star 7 godina verovatno je xp i nema podrske tako da se lomi ,e sada bilo bi lepo kad bi nam svaki dan dolazili s istim problemom i prelazili na bolji OS da ne nabrajam razloge.Sve u svemu nek su oni nama tu :slight_smile: i nek je zanimanje pocelo.
Nadam se da nisam nesto lose napisao.Mislim ruzno je reci i ocekivati da nekom crkne bilo koji os ili racunar da bi na kraju bio ovdje.Ako ljudi hoce da koriste koristit ce kao bolju i jeftiniju soluciju a ako ne samo nek bacaju novac i kupuju smece.Svako mora svojom glavom da razmislja.

[CENTER]Ovo je automatska poruka!

Ova tema je odlukom moderatora premeštana iz “TRIOS | Srpska GNU/Linux distribucija[/URL] → [URL=“http://www.foss.rs/forum/193-dizajn-zona/”]Dizajn zona[/URL]" u "[URL=“http://www.foss.rs/forum/160-foss-ostalo/”]FOSS - Ostalo[/URL] → [URL=“http://www.foss.rs/forum/164-ostali-operativni-sistemi/”]Ostali operativni sistemi”.[/CENTER]

Dobro @Ćofi, ovo i kod Windowsa izgleda poput “Dizajn zone” zato što ispade da moramo mi da “dizajniramo i prepravljamo kod” umesto ovih iz Redmonda. Hmm, Launch startup repair (recomanded), to mu dođe Windows 7 koji će se i teško vrteti na mašini staroj 7 godina, pa mož neki drajver (upravljački program) malkice da “trokira i crni na ekranu”, ili da se posle “glomazne bezbednosne nadogradnje” sistem sporo startuje ili uopšte da se ne startuje nego počne da traži “popravljanje” ili je zapaćen neki mori maliciozni kod za Win7 (ili ostale Windowse); mora @Akica da navede lepo specifikacije konfiguracije stare 7 godina koju poseduje, kao i hardverske komponente koje je menjala na njenom računaru.

Dobrodošlica Akici na forum FOSS Srbije, prvo Akice isprobaj pokretanje Linux Mint-a Cinnamon izdanja koje možeš pokretati direktno sa DVD diska, pa ako sve radi kako treba i ne pojavljuje se problem koji si opisivala kod “onog drugog zatvorenog sistema”, onda pokreni ti lepo instalaciju Linux Mint-a preko celog hard diska i završen posao (uz napomenu da možeš i preko Minta koji pokrećeš preko live sesije izvući lične podatke na USB flešku). :slight_smile:

Launch startup repair (recomanded) >>> “Launch Gparted & format ( twice, just in case )…” :smiley:

Dobrodoslica @[member=Akica] i od mene! :slight_smile:

Prvenstveno se izvinjavam svima jer sam promašila forum. Ovaj je bio prvi na koji sam naletela, nisam ni obraćala pažnju. Zatim, hvala svima na odgovorima, iako sam promašila forum. HAHAHA :smiley:
Pa, evo da odgovorim na pitanja (iako se slabo razumem u računare).
Pa računar najviše koristim zbog zabave, ali u poslednje vreme dosta zbog prezentacija koje pravim za školu i zbog worda, koji mi je dosta koristan zbog pisanja kojim se bavim.
Prvenstveno je bio win xp, pa sam nedavno prešla na win7 i od tada je haos. Nemam pojma šta je majstor nameštao. Malopre mi je spominjao da je grafičku samo premostio na ,nešto".
Za ostalo ne znam. :frowning:

Kazes majstor za racunare,e volio bi da jednog takvog vidim :smiley: i ono prespojio il bi premostio graficku c c c c. A nije jezik C ,ukratko uzas.
Kako bi bilo da ti taj majstor nadje negde live dvd bilo kojeg distra linuxa onda nece morati da prespaja ko da je tamo neka cjev od vode :smiley:

Hahaha, ma ja svaki put kad donesem kući računar od njega, on u sve gorem stanju. Ko zna šta mu taj radi. :smiley:

Zbog toga bi trebala da instaliraš Linux i da se rešiš problema sa pokvarenim majstorima :wink: