Problem prilikom podizanja "živog" režima sa USB-a

Prošle nedelje sam servisirao neke računare i trebalo je da instaliram Mint. Međutim, na 3 računara nije moglo da se pokrene “živi” režim sa usb stick-a. Svi uređaji u računarima su ispravni, flešku sam koristio i kod sebe i kod drugih za instalaciju i kod mene je radilo sve kako treba. Problem nisam rešio a treba uskoro da ponovo radim neke instalacije pa tražim pomoć od vas kako da mi se to sigurno ne dešava.

Imam dva fleša na kojima se nalaze Mint instalacije. Fleševi su boot-abilni, rađeni su sa Unetbootin programom, i proveravano nekoliko puta.
Pretpostavljam da je problem sa particijama neki, ne znam koji ali neće da se butuje kako treba.

Napominjem da mašine na kojima nije htelo da radi nisu bile stare i da mogu da se butuju sa fleške.

Osim da probam sa drugim programom da pravim takve instalacije, što ima tema o tome, šta još da probam?

Probao sam nekoliko puta i radilo je bez problema …http://www.pendrivelinux.com/

Probaću nije problem, odvojiću još jedan fleš. Mora da može da butuje, sumnjam u hdd i ništa više. Butuje se windoza bez problema a Mint neće!?

Предложени програм је намески прављен за одређене дистрибуције, бираш из менија дистибуцију кад правиш бутабилни УСБ. Скоро увек користим тај програм. :wink:

Unetbootin ne ume da izda, prosto nije u njemu problem.

Nikad nisam imao lepa iskustva sa live usb-om… :wink:

To znam i ja. Nakon što sam probao na jednom računaru i nije htelo, spremio sam flesh ponovo i proverio iso fajl i sve je ok. Sumnju bacam na način kako je hdd bio particionisan sa windowsa ranije. Ali i da je loše stanje početnih sektora na hdd opet bi trebalo da butuje sa fleša. Taj isti fleš stavim posle na drugu mašinu i radi!? Na onoj na kojoj treba, neće :wink:

Probaj da digneš live disk sa diskonektovanim HDD. Ukoliko uspe, a ne verujem, onda je u pitanju HDD kontroler. Ako ne uspe, onda dijagnostika ide redom. Ukoliko imaju dve pločice RAM-a probaj sa jednom, pa sa drugom. Ukoliko i tada ne uspe, vizuelno proveri elektrolite na ploči, i ukoliko izgledaju zdravo onda reflash BIOS-a.

Meni liči na ploču.

@Uroš

Sve same dobre ideje. Očekujem da ću za par dana moći opet da proverim bar na dva računara.

Kao što su ti i ostali rekli problem nije do USB niti Minta već do računara na kome pokušavaš da butuješ.
Neki računari kao recimo moj tj matična ploča zahteva da se prilikom POST-a pritisne određen taster koji te uvodi u Asus-ov boot meni i odatle izabereš sa kog uređaja da nastaviš boot, inače da se to ne uradi neće podići sa CD ili USB-a već će preći direktno na HDD iako je namešteno u BIOS-u hierarhija podizanja. To mu dođe kao neka zaštita ako ti fleš ostane u kompu pa da ne moraš da se cimaš, vremenom sam uvideo da je to korisna stvar.

Isto tako proveri opcije u BIOS-u i pogledaj na sajtu proizvođača da li radi opcija podizanja sa BIOS-a… par puta sam se susretao da na sajtu piše da može da se butuje sa USB a ispostavi se da matična ni nema tu opciju, već ona dođe tamo negde posle 5-6 upgrade-a.

Kao što rekoh sve ploče su novijeg datuma. HDD mi je sumnjiv. A što se tiče boot-a, da radi opcija podizanja sa fleša. Pritisnem odgovarajući taster, izaberem flešku i izaberem

Start Linux Mint

i posle toga jedno desetak minuta stoji crni ekran. Ništa se ne dešava, nema aktivnosti sa fleša niti hdd-a.

P.S. Očekujem uskoro mogućnost da ponovo vidim bar dve mašine, tad ću proveriti ono što mi je Uroš rekao i spremiću nove fleške.
Koristiću tri različita programa i jedan isti iso, probaću Mint 12 KDE :wink:
Probaću ponovo Unetbootin i probaću program koji ste predložili…

Na jednom računaru sam probao juče i sve je radilo ok. Na tom računaru je pre dva dana promenjena ploča, pre toga nije hteo da podigne linux mint sa fleša. Probao sam dva fleša, jedan pravljen sa Unetbootin a drugi sa programom koji je Vlada predložio u jednoj temi. Radila su oba.

Trebalo bi da probam još jedan računar u utorak ili sredu pa javljam kakva je situacija.

Imao sam i ja slicnih problema, samo sto se kod mene uvek radilo o ATI grafickoj karti…znaci instaliran mint sa flesa normalno, zatim probano na dva kompa: skontao sam da podigne sistem, ali se na ekranu ne vidi nista…

Ako ti ne prijavljuje nikakvu gresku, najverovatnij je usb dobro kreiran. Inace, ja ga obicno kreiram iz samog minta(ili ubuntua-svejedno) pomocu start up disc creator.

A inace, ko ima problem posle kreiranja butabilnog usb, a zna da je usb ok(meni je netbook stalno prijavljivao gresku wrog cdr 32 image ili nesto slicno) treba da uradi sledece:

stisne tab, otkuca LIVE i pritisne enter. Sistem se podigne bez problema

Ti si upseo da instaliraš, moj problem je što na tim mašinama nije hteo da se podigne live sa usb. Prelistaj gore par postova. Na jednoj mašini je zamenjena ploča i sad nema problema. Drugu mašinu nisam imao prilike da probam kasnije. Ostao je sistem koji je hteo da radi.

Kad već pominješ grafičke kartice, na jednom računaru je integruša a na drugom nvidia :wink: