Problem prilikom pokretanja sistema

Pozdrav, jutros pokrecem racunar i dobijam ovu poruku.

IntelUNDI, PXE-2.1 (build 083)
This Product is covered by one or more following patents:
US5,307,459, US5,434,872, US5,737,094, US6,570,884, US6,115,776 and US6,327,624
Realtek PCIe GBE family controller series v2,45 (12/30/11)
CLIENT MAC ADDR: 89 3B 43 22 08 00 GUID: 00020003-0004-0005-006-000700080009
PXE-E53: No boot filename received
PXE-M0F: Exiting PXE ROM
Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key

Iz drugog puta se normalno pokrenuo i radi normalno, Sta ovo moze da bude?

Po ovu poruku imaš problem sa konekcijom za HDD ili je problem u sami HDD.

“Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key”

Ova poruka se javlja kada HDD nije prepoznat od strane BIOS-a, ili je problem u kabli.

2 Likes

Ono što je mene prvo povuklo je što spomije PXE (Preboot Execution Environment). Da ti nije postavljeno u bios-u da proba boot sa mreže? Da li uopšte treba da ti boot-uje sa mreže ili sa lokalnog diska? Ako je to željena opcija, možda ti je negde (u ruteru) postavljen next-server, a da nije adekvatan “boot file name”.
U svakom slučaju obrati pažnju na opcije i prioritet za boot.

1 Like

Ovo se sada prvi put pojavilo, do sada je sve normalno funkcionisalo. Tako da vjerovatno ne treba da boot-uje sa mreze, vec sa mog hard-diska.
Gdje treba/mogu da provjerim te opcije za boot, u bios-u ili negdje u svom sistemu?

A sto se tice toga da li je problem u hard-disku ili kablu ima li neki nacin da se to provjeri (osim fizicke zamjene, naravno)

Čovek je reko da mu je tako jednom javilo a posle radi normalno iz drugog puta, znači ako mu je podešen boot sa mreže ne bi podigao OS iz drugog puta opet bi javio isto, nema veze boot preko mreže i slično, njemu je izgleda problem Kabli, HDD ili BIOS.

U svakom slućaju bi ti savetovao da promeniš prvo data kabli za HDD nije više od 200 dinara, pa probaj da vidiš kako će se ponašati, ako se dešava to i narednog puta imaš puno alata za testiranje HDD-a ali prvo probaj ovo pa videćemo nadalje.

1 Like

prvih par rezultata u pretrazi “bios boot priority”:

Ogranicavam se da se nisam dugo igrao sa PXE i slicnim stvarima i da se ne secam kako ce se racunar ponasati u situaciji da ima aktiviran boot sa mreze, a da nema nextserver-a (mozda se razliciti racunari/verzije bios-a ponasaju razlicito). Da li ce nastaviti na sledecu stavku boot-a (disk) ili ce zakucati.
Isao sam sa pretpostavkom da je prvi put nekako dobio informaciju o “losem” nextserver-u, a drugi put (i moguce svih pre svega ovog) nije. Slicno kao sto je skoro svuda po default-u na prvom mestu disk/usb, ali treba specijalna situacija da bi izabrao tu opciju sto cesto nije slucaj (jer nema diska/usb-a).

upravo sam usao u bios jer jutros opet imam problem
kod mene su boot option priorities
Boot Option 1.PO: Optiac DVD RW
Boot Option 2. ubuntu
Boot Option 3. ubuntu
Boot Option 4. P1: ST3500312CS
Boot Option 5.Realtek PXE BO2 DOO

-sada sam prebacio da mi 2. bude P1: ST3500312CS
-ne znam zasto ima ovo 2 puta ubuntu
-nasao sam i negdje u opcijama da je LAN PXE Boot Option ROM enabled, da li da to promjenim u disabled?

edit: prebacio sam na disabled ovo LAN PXE Boot Option ROM, sada je nestao iz boot priorities-a opcija za realtek., ali sada je i poruka drugacija mozda zbog ovog sto sam promjenio prioritete za boot. sada se samo pojavila poruka “reboot and select proper boot evice or insert boot media in selected boot device and press a key_”

a sada da napisem zbog cega sam se i ulogovao prvo ovde jutros, juce je sasvim normalno se pokrenuo komp i radio normalno, ali danas nije nikako htio prvo je bila ona poruka kao i prekjuce, a kasnije sledeca poruka “error: failure reading sector 0x244200 from ‘hd1’. Press any key to continue…”.

nakon nekoliko pokusaja restarta pojavila se ova poruka " GNU GRUB version 2.02 Minimal BASH-like editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions. grub>"

a sada se samo ova poruka javlja “reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key_”.

razmisljao sam da probam sa ponovnom instalacijom minta, jer mi je to trenutno jedino sto mogu da probam.

nisam probao sa drugim kablom, jer trenuntno radnje ne rade ovde, a moram da potrazim imam li negdje u stanu taj kabl pa da probam

Ovaj “ST3500312CS” ti je pretpostavljam seagate hdd, tako?

Izgleda da smo @Milos i ja bili u pravu. on da ti hdd ne boot-uje (moguce zbog kabla), a ja da ti je usao u PXE (sto se desilo jer je poslednja opcija za boot ako sve prethodno ne uspe).

Nisam imao ovakvih problema pa ne bih davao konkretne savete, mogao bih samo da pretpostavljam. Mozda ti na hdd-u nije boot particija nego je jedna od ova dva “ubuntu” sto ti nudi. Mozda si bas tolike srece da ti je crklo dovoljno sektora na hdd i da je jedan od njih bas na boot particiji.
Ako ti ne uspe boot ni biranjem nekih od “ubuntu” ni “ST3500312CS”, moda da probas live sistemom da proveris hdd da li je i koliko zdrav.

nije nikako htjelo da se boot-a sta god da sam odabrao. sada sam gledao iz live cd-a da instaliram jer mi je prikazao kao da su sve paricije prazne, pa sam pokusao da mi se automatski instalira sa cd-a i krenulo je da bi se javila u jednom momentu greska “the ext4 file system creation in partition #1 of SCSI2 (0,0,0) (sda) failed.”.
Meni se sve vise cini da ovo nije do kabla vec do hard-diska. iako se on prikazuje bez problema kada pocnem sa instalacijom, ali nece da je zavrsi

Mozda je glupo pitanje ali kojim alatom mogu da provjerim u kakvom stanju je hard disk?

Sada sam preko gparteda pokusao da napravim paricije ali mi pokazuje file systmem kao unknown, i ne mogu ni da napravim particije

Imas smart na svakom hdd-u. Proveri da nije failed ili slicno.

https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/disk-check.html.en

ako nije dovljno (razumljivo) ili ne koristis ubuntu live, onda trazi po kljucnim recima: {operativni sistem i verzija} disk smart check

upravo sam posao da stavim slike testiranja


to su rezultati testiranja

Druže, ako si u mogućnosti skini i ubaci na USB flash alati pod imenom “Hiren’s BootCD” na sajtu https://www.hirensbootcd.org/ kada napraviš boot USB pokreni sa njega i odaberi program “HDD Sentinel” proveriće ti HDD, za sada najbolji program za test koji sam ikada koristio a radim to skoro svakoga dana, po ovome što si napisao imaš problem ILI Kabal, ILI HDD ILI BIOS, u ovom trenutku uradi ovo što sam napisao i proveri svoj HDD preko ovog alata, slikaj rezultate i pošalji ovde, ne čeka se ništa to uradi za par trenutaka. Odmah mogu da ti kažem i sam UBUNTU test ti je napisao da ti je HDD pokrenut pre 7 godina, to je već mnogo radilo i pitanje je u kakvom ti je stanju HDD, ako mene pitaš ja bi ti reko (nije pouzdan za podatke i korišćenje i trebalo bi ga zameniti). I još nešto, nemoguće je da ti je HDD radio 7 godina i da nema ni jedan problem. Javi šta si uradio.

A što se tiče BOOT-a iz BIOS-a trebaš da staviš na broj 1 samo ovo Boot Option 1. P1: ST3500312CS a sve ostale boot opcije na disable nakon instaliranja nekog OS-a, nikad ti neće ući u neki boot sa mreže, CD-a i slično.