Problem sa driverom

Pozdrav ljudi! :smiley: Ovako, korisim Linux Mint 17 KDE vec neko vreme, i pokusavam da resim ovaj problem… Naime, radi se o problemu sa drajverom… Cini mi se da je drajver bio sam amd sajta, ali nisam mnogo siguran… Njega sam reinstallirao i resio da stavim xserver-xorg-video-ati driver, posto je recommended… Ali onda sam video, da mint idalje vidi neki drajver, a pise da ni jedan proprietary driver nije trenutno u funkciji… Da li neko zna, kako resiti ovaj problem? :smiley:

[ATTACH]3561.IPB[/ATTACH]

Pozdrav i tebi…

Nisam razumeo šta zapravo hoćeš, da vratiš vlasnički drajver!?

Ono sto sam ja hteo, to je neka pristojna akceleracija, posto sam sa proslim drajverom imao lose iskustvo sto se toga tice… Trenutno os radi, na free driveru, ali ni jedan drugi ne mogu da stavim…

Problem je kada manuelno instaliraš drajver pa posle taj driver menadžer pobrljavi i ne dozvoljava upotrebu drugih drajvera. Probaj još jednom detaljno da obrišeš stari drajver i da se vratiš na generički.

Za radeon uvek slobodni drajver. Vlasnički radi mnogo lošije. Dva puta sam probao i oba puta sam morao da reinstaliram sistem. Jednostavno ATI/AMD ne vodi računa o drajverima kao što nVidia vodi računa o svojim vlasničkim.

Slobodni drajver je dosta uznapredovao, o čemu se dosta pisalo na netu i po raznim testovima.

Imam jedan problem ali ne znam gde da postavim pitanje pa ako je na pogresnom mestu neka ga admin pomeri gde mu je mesto. Naime, instalirao sam drugaru ElementaryOS na ovu masinu: http://www.computerbild.de/produkte/Computer-Hardware-Komplett-PCs-Acer-Aspire-L5100-92.GDL9Z.D7P–3652378-details.html
, konfiguracija nije tako losa i trebalo bi sve da radi ok ali mi nekako onaj fade efekat i uopste sve radi nekako usporeno. Shvatio sam da je slab rendering zbog grafickih drivera, najverovatnije. Jel ima neki driver za Ati Radeon Xpress 1250 koji moze da vozi na linux-u?
I da naglasim da je komp povezan na tv, neki LG 1920 * 1080 rezolucija, tv je prilicno moderan.

Taj moj drugar hoce sve kompove u kuci da prebaci na linux, po mom nagovoru :slight_smile: ali moram da mu odradim sve da mu lepo sljaka. U protivnom trazice da se vrati na onaj virus koji zovu windows.

Za taj Radeon postoji samo open source drajver, koji je već u upotrebi, tako da to je što je.
Probaj da isključiš animacije:

https://docs.google.com/document/d/1lTFBfM5OQBszeEQ7r6SJ8xZW440hxlhhMhnyiXLrKk4/edit?pli=1#bookmark=id.856jlni8oy0

Cofi, hvala ti na savetu ali imao sam drugi problem, daleko veci. Zvuk preko HDMI nece da radi i kraj. Svasta sam probao i nece. Slika je ok, sve je ok ali zvuk nece da radi samo direktno preko zvucnika. Ali covek ima extra TV sa dobrim zvucnicima, trulo je da mu nabijem zvucnike pored takvog tv-a.

Izvini, mozda glupo pitanje, ali da li su u Pulse audio prebacio na HDMI output?!

Probaj, kao što reče @marecare da prebaciš izlaz na HDMI @Pulseaudio ( ako ne nađeš mixer, instaliraj pavucontrol ). Za slušaj da nema AMD/ATI “kartice”, proveri da li postoji u alsamixeru:

alsamixer

Pritisneš F6, pa ćeš videti u meniju koji ti se pojavi, ima li ili ne ( na Esc izlaziš ). Ako nema, probaj:

echo “options radeon audio=1” | sudo tee /etc/modprobe.d/radeon.conf

https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver#HDMI_Audio
I reboot. Nakon toga bi trebalo da ti se pojavi “kartica” u pavucontrol/alsamixeru :slight_smile:

Ovo sto mi je je rekao marecare sam vec probao i nije htelo ali ovo sto je cofi predlozio, nisam znao da je tako nesto izvodljivo. U svakom slucaju hvala vam!