Problem sa grafikom

Pozdrav svima!
Na početku želim da vas sve pohvalim! Ovo je jedan od boljih foruma, a na ovim prostorima i možda najbolji!

Imam problem sa grafikom na mom računaru. Naime, primjetio sam da kada upalim Mozillin Thunderbird pa poslije toga LibreOffice precrtaju mi se stavke menija (u prilogu je screenshot na kome se vidi i koja je konfiguracija u pitanju - Linux Mint 14 “Nadia” - Cinnamon (32-bit)) [ATTACH]1570.IPB[/ATTACH]

Drajver za grafičku je 2.1.2 NVIDIA 304.88

Desi mi se veoma često da u toku rada ekran blokira i da moram da ubijam sesiju, pa sve nanovo. I veoma često mi se dešava da ne vidim login screen, sve su linije preko ekrana, ali “na slijepo” ukucam user name i pass i onda se komp upali kako treba.

Da li je Cinnamon prejak za ovu moju konfiguraciju ili je nešto drugo problem?

Čim je corruption u pitanju, drajver za tu grafičku karticu je u pitanju :slight_smile: - tako da menjaj drajver. Ali taj je poslednji legacy za tu karticu, a kartica je možda i najslabija kartica iz serije, tako da ja bih tu svakako išao na neko lakše okruženje :1: .

Eh da, prvi post - dobrodošao na forum :).

Hvala na dobrodošlici i na predlogu.
Da probam sa Xfce pa da vidim kako će se ponašati? (poslije x distribucija koje sam probao, mint mi je najbolje legao) :1:

Može Xfce, u principu šta god samo da izbegavaš puno efekta, tj. izbegavaj okruženja bazirana na Gnomu i šelovima za njega - ostalo može :).

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nvidia_graphics_processing_units#GeForce_7_.287xxx.29_Series

Yep, ipak je najslabija dedicated iz serije :1: .

Ali ovaj font corruption je ipak do drajvera :1: , tako da samo se nadam da neko okruženje bez efekata neće potkačiti isti bug :).

Ja sam mislio da je problem sa ram memorijom ili tako nešto jer kad upalim samo openoffice ili uz njega i neki manje zahtjevni program (chrome, putty…) tada imam normalan font i nemam tih problema.
Izvinjavam se što moram malo da izadjem iz teme, ali da li mogu da se prebacim sa cinnamon-a na xfce a da ne moram da instaliram sve nanovo?

Može naravno, samo instaliraš xfce i pri loginu označiš i uđeš u xfce sesiju. Evo uputstva na primer kako se to radi:

http://www.howtoforg…n-linux-mint-14

Hvala,
odradio sam i sada probam sve ponudjene opcije. Na xfce sesiju i gnome bez efekata radi odlično, tačnije nemam problema sa fontom na libreoffice.
Za sada će ostati ovako dok ne promjenim grafičku, a možda i ostavim gnome bez efekata, čini mi se da radi brže.

Još jednom hvala, što se mene tiče ova tema može pod ključ!