Problem sa jezikom i komandama

Malo glup naziv teme ali da ne kvarim temu o komandama,otvorio sam ovu.Instaliran je Ubuntu Mate 16.04.3 LST i jezik prilikom instalacije srpski,pokusao da promenim na engleski pa na jedvite jade sad namestio Srpski latinica…tastatura standardna Englis(US) tako sam navikao da pisem.Problem je kako da menjam direktorijume sada recimo kad otvorim Preuzimanja>desni klik>otvori u terminalu daje izlaz [email protected]:~/Преузимања$ a komanda cd Preuzimanja daje ovo
[email protected]:~$ cd Preuzimanja
bash: cd: Preuzimanja: No such file or directory
[email protected]:~$ .Razumem daje to zbog jezika sistema,ali postoji li nacin da normalno sa kodom cd menjam diretorijume ili ne?Koristio sam i ovu temu How to change the language settings in Ubuntu i na jedvite jade vratio na srpski.I kad se stavi nekako Engleski,opet ostaje Preuzimanja ne Downloads.

Ako ne grešim, izlistaj šta imaš na raspolaganju sa:

locale -a

U odnosu na to modifikuj konfiguracioni fajl kako ti odgovara s komandom:

sudoedit /etc/default/locale

I reboot.

Pogledaj xdg-user-dirs

XDG user directories - ArchWiki

ovo kreira direktorijume u home na osnovu config fajlova.

Možda je najbolje da to podesiš ručno da bi izbegao probleme sa različitim pismima.

Може и овако:

ls -i dir_inode=broj_ispred_imena_foldera cd $(find . -inum $dir_inode)

За више информација препоручујем:
Introduction to Inodes!
и man inode

Гледај, не можеш са cd Preuzimanja да постигнеш ништа због тога што директоријум Preuzimanja не постоји - постоји само директоријум Преузимања (што је нама људима исто али машини није :slight_smile: ). Само убаци ћириличну тастатуру и куцај cd Преузимања
Свако добро :wink:

Ovako kontam i umem da ubacim 2 tastature i podesim,da menjam kad koju zelim.No ima dodati tastaturu po zemlji i jeziku.Cak i za latinicu i cirilicu ima vise verzija,e koja je ovo Преузимања(ovo je copy-paste) iz tvog posta cirilca…tj koju si tacno ti stavio?

Мислим да то нема никакве везе. Коју год ћириличну српску тастатуру да ставиш - терминал ће препознати (нека ме исправи неко ако грешим)

Ok sad cu stavim,a dobra stvar izadje gore uvek i pregled na desni klik.Pa pogledam deje slovo dok skontam,a ovu znam napamet prsti idu sami i hvala na pomoci :slight_smile:

Нема на чему :wink:

prilikom kreiranja sistema kreiran je direktorijum /home/{user}/Преузимања i taj folder ostaje takav. kao kada bi odmah nakon toga rucno kreirao folder ~/Нешто. i taj folder ostaje. mozes menjati koji god jezik za kucanje hoces, folder se tako zove i ne mozes ga naci sa ~/Nesto.
izvadis hdd, ubacis u drugi racunar koji je na npr. kineskom, opet ce prikazivati folder {mount point}/home/{user}/Нешто.
jedino ui (na nivou os ili filemanager) moze biti pametniji, pa da u pozadini zapamti koji je “downloads” folder, pa samo prikaz da modifikuje, a da i dalje radi sa istom fiksnom putanjom (kao sto je Hatori naveo sa XDG user directories).

Ja moram da pitam: zašto, ljudi, instalirate ćirilični sitem?
Nema to nikakve veze sa patriotizmom i ljubavlju prema maternjem jeziku.
Računar (mašina: gomila metala i plastike) i operativni sistem (gomila koda) ne osećaju takve motive.

Олакшајте и себи и њима живот, посебно ако се повремено бавите кодирањем, или вам је неопходна употреба терминала, и инсталирајте систем на енглеском (дифолтном) језику. А када пишете другима писма, објављујете било какву врсту текста, правите сајт или шта већ, ћирилица вам је потпуно доступна.

Требало би да будемо поносни на чињеницу да се наш језик (поред других јединствености) без икаквих сметњи може писати са два писма (ћирилицом и latinicom), а уз мање недоследности и грешке и трећем (engleski alfabet sa xyqw i bez jotovanih slova).

Имао сам тај неки осећај да ће се ова тема претворити у ћирилица vs latinica :slight_smile:
Елем, делимично си у праву кад кажеш да превођење система на ћирилично писмо нема везе са патриотизмом - јер има, али је та веза скоро па безначајна тако да можемо да је занемаримо. Што кажу мудри и паметни људи, ако већ желите да будете патриота, засадите неко дрво или наредни пут празну пластичну флашу баците у канту за смеће а не на улици итд, итд.

У потпуности си у праву када кажеш да љубав према матерњем језику нема везе са употребом ћирилице јер се та љубав огледа у познавању језика, правилног коришћења истог, правописом, елоквенцији… (примера ради, више волиш свој језик ако “не знам” напишеш латиницом него “незнам” ћирилицом)

Што се тиче ћирилице на оперативном систему, ја не знам за друге, али у мом случају је то тако зато што, једноставно, волим да ми оперативни систем буде на ћириличном писму и то је то - никаквих дубљих патриотских, политичких, верских или било којих других разлога немам. Волим ћирилицу, сматрам је најлепшим писмом, користим је свугде где је то могуће и није ми тешко да у терминалу искуцам cd па да стиснем комбинацију тастера шифт и алт (јер сам подесио да та комбинација тастера пребацује са латинице на ћирилицу и обратно) и да онда искуцам име директоријума у који желим да уђем (јер су ми сви директоријуми и фајлови на ћирилици - види слику :Д)

Немам ништа против латинице и људе који је користе као примарно писмо на Интернету, можда сам некад имао док сам био млад и неискусан али сада ствари стоје другачије.
Снимак екрана из „2018-02-01 14-59-20.png

Lepota je u oku posmatrača :slight_smile:
Ne znam da li je to samo kod mene slučaj, ali meni je ćirilica mnogo prijatnija i lakša za čitanje u odnosu na latinicu…valjda je zato i lepa :slight_smile:
S druge strane, dnevno pročitam mnogo više tekstova kucanih latinicom (engleski najviše), uglavnom kucam/pišem latinicom, a ćirilicu koristim za pisanje/kucanje samo kada baš-baš moram, službena prepiska uglavnom…
Nekako mi je bezveze da se svaki čas prebacujem sa jednog pisma na drugo, pa idem linijom manjeg otpora :wink:

дцх -л ~триос -Д миа "Импорт ин ТРИОС Миа"

Ово горе заиста безвезе делује откуцано ћирилицом
:smiley:

Тако је! Лепота је индивидуална ствар и о укусима не треба расправљати :wink:

Вероватно ти делује безвезе зато што ниси навикао да тако изгледа :slight_smile:

Možda bih se i navikao, kad bi devscripts mogle da se izvršavaju na srpskom jeziku :slight_smile:

Ја мислим да би :smiley:

Ništa te ne sprečava da probaš i odmah se (raz)uveriš :smiley:

apt install devscripts

Ма нема потребе размишљати у том правцу. Са јасном намером сам претходни пост писала пола/пола иако највише мрзим када се мешају писма, а ево овај ћу комплетно ћирилицом.

Ја сам правник и администратор, те врло добро знам да је званично (и Уставом дефинисано) српско писмо ћирилица. Свако ко је пљује и намерно (и кад треба и кад не треба) избегава не умањује њено првенство над латиницом, мислим, нема ту шта да се расправља превише.

Лично, ако знам да је негде препорука ћирилица, користићу је. Ако попуњавам образац пишем га писмом на коме је он одштампан/снимљен (врло често је то латиница). Једнако брзо пишем оба писма и равноравно сам их користила цео живот (одрасла у Босни). Када нешто на брзину морам да запишем (ручно) некад се деси да то буде на латиници, некад на ћирилици, зависно од тога шта записујем или (ако је свеједно) које ми писмо прво “падне под оловку”.

Када говоримо о лепоти, тачно је да је све у оку посматрача. Писана ћирилица делује далеко елегантније и отменије од латице (тачка). Појединац мора да има толико леп рукопис и да уме да украси латиницу да би постигао сличан ефекат. Но, када говоримо о куцаној ћирилици, много зависи од фонта, а нема их много лепих за ћирилицу.

Мени је подела ћирилице и латице попут поделе на Serif и Sans Serif фонтове, свака група има своје предности и недостатаке и користе се у различитим ситуацијама где су примеренији.

Али, све то нема везе са чињеницом да се оперативни системи/кодови пишу на латиници и то оној “чистокрвној” где нема места за било какве специјалне знакове чак и да су део неког проширеног латиничног алфабета.

Ово нема везе са лепотом, већ је бесмислено и на “рачунарском” и на српском језику, а ништа није боље када су наредбе на латиници, а називи докумената и датотека на ћирилици… То је (бар по мом доживљају) нека неприродна буџевина, оно као силом ћемо писати ћирилицу иако јој ту није место.

О чувању докумената на ћирилици (исто као и са јотованим словима) бих могла још један пост, али није то тема… и овако сам претерала.

Јао, Гаги, нисмо се разумели баш најбоље. Мислио сам на тебе а не на себе :slight_smile:

Нисам ја мислио ништа лоше. Ова дискусија је у реду, свиђа ми се њен тон. Ја сам се само (а хвала Богу што сам погрешио) плашио да не дође до препуцавања између два табора, па и до тешких речи и оптужби да је неко мање Србин, више Хрват, таман Босанац, лош Македонац на основу тога које писмо користи (јер су таква етикетирања на основу писма које употребљаваш чиста бесмислица)

Овде се већ ни трунку не слажем са тобом. Опет причам у своје име - много ми је згодније и практичније да ми фолдери и фајлови буду исписани ћирилицом. Трудим се да све што радим на рачунару, радим кроз Терминал и никад ми није представљало проблем то што су ми фолдери и фајлови исписани ћирилицом, и никад то нисам радио на силу. Мени је некако природно да они буду на ћирилици, вероватно ствар навике, јер сам у почетку, док нисам знао ни основне наредбе у Терминалу, него све радио кроз ГУИ (креирање фолдера, брисање фолдера, пискарање у текстуалном едитору, инсталација пакета итд…) називе фајловима и фолдерима куцао ћирилицом. Када сам почео да користим Терминал, дао сам нова имена тим фолдерима (на латиници) али ми је некако незгодно било да куцам cd “Beogradski Sindikat” кад месецима уназад тај фолдер знам као “Београдски Синдикат” тако да сам вратио на старо.
Ја то упоређујем са пушачком навиком - ако си ти месецима уназад створио навику да уз јутарњу кафу запалиш цигарету, чим једно јутро прође без тог ритуала, одма ти није то то, осећаш као да ти нешто фали, као да нешто није у реду. А пушачи најбоље знају колико смо ми људи робови својих навика. :slight_smile:

Иначе, и ја се слажем да је бесмислено куцати наредбе ћирилицом, и кад би постојала та могућност, вероватно је не бих користио.

Bravo… to je ono što sam na početku rekla: nije nikakva “izdaja Srpstva” ako ti je operativni sistem na engleskom, niti je neko kvalitetan predstavnik Srbije ako piše ćirilicom… to jednostavno nema nikakve veze…

Hehe, 3 dana sam bez cigareta… za sad bez posledica. No, ja sam prestajala sa pušenjem toliko puta i na različite periode tako da više nisam predstavnik ni bivših ni sadašnjih pušača, a nije isključeno da sam jedan od budućih povratnika :smiley:

Kapiram, navika i to mogu da razumem, ali imaš onih koji se nemaju ni naviku ni dovoljno znanja da plivaju među pismima (tastaturama), ali insistiraju da srpskoj/ćiriličnoj instalaciji.

Nisam htela, ali… ja sam veliki protivnik čuvanja bilo čega na ćirilici (npr ona muzika koja je kod tebe tako lepo poslagana), pa čak i na latinici sa čćžđš slovima, jer mi se dešavalo (dok sam radila i na win-u) da ne mogu da otvorim te fajlove, da imam problema prilikom slanja, kopiranja i sl. Tako da je kod mene obavezno čuvanje isključivo na klot latiničnom alfabetu iako mi se na linux-u nikad nije desio problem te vrste.