Problem sa kompajliranjem kernela u LMDE

Zanima me da li je neko radio kompajliranje kernela na LMDE. Radio sam kompajliranje dok sam koristio Ubuntu i na njihovom forumu ima lepo korisničko uputstvo za kompajliranje.

Mene zanima da li se postupak nešto razlikuje zbog novijeg kernela ili ima bilo šta na šta bi trebalo da obratim pažnju. Dok sam radio na Ubuntu kernel je bio 2.6.36 i 2.6.39 sada sam skinuo stabilnu verziju 3.2.1. Mislim da razlika nije mala ali se nadam da će postupak koji sam koristio biti dobar.

Ima li neko neki savet?

Ako si radio već to na Ubuntul, onda će identično biti i na Debianu, jer i sam znaš Ubuntu je debianov derivat isto kao i mint :wink:

Obrati pažnju samo na pakete koje instaliraš posle kompajliranja, isto obrati pažnju na Xorg tj drajvere i podršku za tvoju grafičku kartu. Veoma često mi se dešavalo da dobijem crn ekran pa moram da vraćam kernel :slight_smile:

Znam da ima neka fora sa nvidia vga ali ja imam intel i upravo sam zavrsio podesavanja u xconfig.
Za koji trenutak kreće kompajliranje i to će trajati satima zbog spore mašine…

Ajde ajde samo polako :wink:

Dakle ovako :wink:

imam problem sa kompajliranjem, naime nakon 4 do 5 sata obrade podataka izbaci mi sledeću grešku

make[1]: Leaving directory `/home/zeljko/KERNEL/linux-3.2.1' /usr/bin/make -j2 EXTRAVERSION=-zeljko ARCH=i386 \ -C Documentation/lguest make: *** Documentation/lguest: No such file or directory. Stop. make: *** [debian/stamp/build/kernel] Error 2

Da li možda neko zna o čemu se radi? Već sam dva puta radio ispočetka ali oba puta stane iz istog razloga.

Je l’ si lepo postavio komandu za kompajliranje? Ja sam juče kompajlirao (KDE) i sve je prošlo super, posle sam napravljeni .deb paket (2 komada) instalirao na Ubuntu (unity) i sve je OK.
Daj komandu koju si koristio za kompajliranje.

Našao sam i ovo:

http://lists.debian.org/debian-kernel/2011/08/msg00555.html
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=30&t=67737

Skinuo sa kernel.org verziju zadnju stabilnu, zatim iz terminala napravio folder KERNEL i tu raspakovao skinuti fajl. Dobio folder linux-3.2.1. Zatim instalirao neophodne fajlove

sudo apt-get install build-essential bin86 kernel-package libqt3-headers libqt3-mt-dev wget libncurses5 libncurses5-dev

importovao trenutnu konfiguraciju

cp /boot/config-$(uname -r) .config && yes "" | make oldconfig

zatim

make xconfig

tamo izbacio drajvere koje ne koristim i uradio podešavanja za CPU.

Sledi

make-kpkg clean

i

CONCURRENCY_LEVEL=2 make-kpkg --initrd --append-to-version=-zeljko kernel_image kernel_headers

Do dpkg -i *.deb nisam stogao zbog pomenute greške.

Ovaj postupak sam koristio više puta na ubuntu i tu je sve prošlo kako treba.

Ubuntu iako je Debianov derivat… nekada se opcije razlikuju, tj moraš “komplikovanije” da odradiš neku stvar jer je Debian core sistem, prazan bez ičega, dok je u ubuntu ubačeno sve i svašta.

Imaš na prvom linku koji sam ti dao neke pakete koje treba da instaliraš. Probaj prvo da njih instaliraš, pa onda da kompajliraš.

Slažem se da ima razlike, probao sam ovako i nisam odradio posao.
Pregledaću i ove linkove pa ću javiti kako napreduje procedura i šta se razlikuje.

Od fajlova sa prvog linka jedino nisam imao libqt4-dev, ostalo je sve tu.
Sad se instalira paket sa svim zavisnostima pa krećem ponovo.

Opet kompajlirao sinoć sa malo promenjenim komandama. Uputstvo sa http://scottlinux.com/2011/07/15/how-to-compile-your-own-kernel-in-ubuntu-debian-mint/ ali opet ista stvar.
Nešto se tu dešava što ja ne razumem. Nadam se da ću uskoro uspeti pa da postavim konkretno uputstvo za one koje zanima.

Na kraju sam instalirao deb pakete sa mainline ppa (http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/) i nakon skidanja wireless-crda.deb paketa (nema u synaptic-u) najzad je uspešno instaliran kernel 3.2.1, ALI to i dalje nije ono što sam hteo da uradim.
Hteo sam da kompajliram kernel da bih izbacio sve drajvere koji mi ne trebaju za moj netbook i da bih uradio optimizaciju za moju mašinu.

Ako neko ima neko provereno rešenje za kompajliranje na LMDE neka javi.

P.S. Imam sigurno sve zavisne fajlove, ne fali ništa :wink:

Pa čekaj tebi problem prilikom kompajliranja pravi kreiranje običnog direktorijuma!?

Documentation/lguest

:wink: :slight_smile: :slight_smile:

Zašto nisi pokušao ručno da kreiraš taj direktorijum pa da nastaviš kompajliranje!?

Pa nisam se setio :wink:
Misliš da me to zeza? Probaću.

Sređujem sad nešto da probam na drugom računaru jer će ići brže a treba mi samo deb paket.

Pa na tom koraku prekine instalaciju… :wink:

Probao sam da ručno napravim direktorijum i napravio sam ali opet greška na istom mestu. Uradio sam kompajliranje na drugom računaru pa ću videti.
Možda instaliram ponovo sve iz početka pa probam onda, ovako ako neko ne ponudi dodatnu pomoć, ostaviću za sada.

Mislim da se procedura kopajliranja razlikuje a ta struktura Documentation/lguest je u 2.6.x kernelu, u 3.x potrazi postoji slicna struktura ali ne ovako. Mislim da se 3.x kernel ne kompajlira tako, fali tu jos neko setovanje. Dva tri puta petljao sam se sa kompajliranjem, stara masina i to traje celu vecnost, sad skidam mainline PPA kernel za Ubuntu. Za LDME i Debian skidam ono sto mi daju na update. :wink:

Ako si pročitao prethodnu stranicu mogao si da vidiš da sam i ja na kraju skinuo sa mainline ali to i dalje nije ono što meni treba. Jedna od lepota linuxa i jeste u tome što možeš da središ jezgro da odgovara tvojoj mašini. To je ono što ja hoću da postignem. Sa linka koji sam ostavio i nije neka bitna razlika što se tiče kompajliranja.
Ja sam ostavio dva uputstva koja sam pratio. Jedno je sa Ubuntu zajednice Srbije a drugo sa linka koji sam postavio i vezan je direktno za mint distro.

U svakom slučaju sada dajem šansu KDE okruženju pa se vraćam na mint.

P.S. Na drugom računaru sam uradio kompajliranje u “živom” režimu bez problema sa istom procedurom. Ajd sad :wink:

@stereo_advance

Прочитао сам прву страницу и да си ставио готов кернел, задњу РЦ верзију тотално су побрљавили, добијем Лубунту екране и бежични нет не ради (не постоји) али то је РЦ. Воле бих да сам прочитао да си успео са компајлирањем на тој машини и да сазнам у чему је био проблем. Термин урадио сам то на живо на другој машини не капирам шта значи. Знам да се може свашта урадити али то је одлука оног који користи линукс, воља, време, слободно време, челични живци. :wink: