Problem sa mount-ovanjem

Drugari, posle instaliranja Win8.1 desilo mi se (za sada samo jedanput), da mi pri podizanju Minta izbaci poruku: “keys: Press S to skip mounting or M for manual recovery”. Ja pritisnem S, podigne se Mint i NTFS particija na kojoj su mi podaci nije mount-ovana. Kada pokusam da je mount-ujem izbaci mi sledece:
Screenshot - 04122015 - 07:39:57 PM.png

Zatim sam restartovao komp, samo usao u WIn i opet restartovao komp, usao u MInt i sve sljaka.

Da napomenem jos jednu stvar a to je da mi se ta NTFS particiju uopste ne pojavljuje u Win!?

@marecare
Mint i Win nemaju nikakve veze jedan sa drugim, što se tiče detekcije particije…to ti i piše u obaveštenju: Treba odraditi čist shutdown wintenda
Za (ne)prepoznavanje particije u winu, podigni win, i pokreni disk menadžer ili kako se već zove sistemski alat u winu…ili terminal (cmd.exe…) pa u njemu check disk ili sličan program, ako se dobro sećam, godinama ne koristim wintendo…

Najverovatnije Win 8 “hybrid boot” na delu.

[email protected][/URL] & [URL=‘http://www.hecticgeek.com/2012/12/disable-hybrid-boot-windows-8/’][email protected] :wink: :slight_smile:

Aha, okej.
Hvala Dragane, hvala Cofi, prostudiracu malo materiju.

Na windowsu to treba da je u Control Panelu pod Administation Tools - Disk Management.
Ovo se dešava kad se windows nepropisno ugasi ili ima neki update koji nije završio, onda linuks prijavljuje ovo na fajl sistemu. Meni se ovo dešavalo ranije, s tim što mi je linuks sam popravljao fajl sistem. Ovo je problem samo oko windowsa kao što i piše na obaveštenju sa slike.

@marecare Problem koji imaš se rešava na sledeći način, 100% provereno… :slight_smile: U win 8.1:

Uđeš u Control Panel, gore u desnom uglu prebaciš View by na “Small icons” … Zatim među Small icons izabereš “Power Options”… Nakon toga u levom sidebar-u izabereš opciju “Choose what the power button does”… Zatim klik na “Change settings that are currently unavailable”… Nakon toga ostaje samo da odčekiraš opciju “Turn on fast startup” i sačuvaš podešavanja… Nakon toga restart i u Mintu možeš da mountuješ i NTSF particije normalno…

Ne mogu sad da podignem Win uopste. Izbrisao sam neke foldere na onoj NTFS particiji koja nije htela da se mount-uje na pocetku ove price, koje je verovatno Win kreirao :slight_smile:

@marecare Nakon ovog postupka koji sam ti napisao neće da ti se podigne Win? Jer ja sam to isto uradio, imao sam isti problem, iskljucio sam onu opciju i sve mi je ok na laptopu. Win 8.1 + Xubuntu.

Ne, ne, nisam stigao ni da uradim to sto si mi rekao, jer sam pre toga brisao te foldere i ne mogu da podignem Win od tada.

@marecare Pa ne znam šta bi moglo da zeza brisanje tih foldera, osim ako nisu na C: particiji, a siguran sam da je bila u pitanju neka druga particija… Jedino da probaš Repair ako imaš na instalacionom disku od Win 8.1?

I iz linuxa je moguće oporavljati ntfs particije

apt-get install ntfs-3g

(mada je najverovatnije već instaliran u Mintu…)


ntfsfix(8) - Check and fix some common errors, clear the LogFile and make Windows
perform a thorough check next time it boots.

man ntfs-3g
man ntfsprogs

http://www.tuxera.com/community/open-source-ntfs-3g/

Pretpostavljam da si pokušao da instaliraš win na jednu particiju, pa ti je njegov bootloader “pobegao” na drugu NTFS (koju si imao od ranije), pa si ga obrisao.

Možda tu može da se nešto popravi…, ali ako budeš vršio reinstalaciju izaberi cusom (advanced) tako da se win sistem instalira na dve particije (jedna sasvim mala, na kojoj će biti bootloader i jedna veća za sistem; nije teško - win instaler će sam da to podeli).

@alterio upravo to mi se dogodilo!

Jednom mi se to desilo pa zato znam. Preostaju tri opcije:
1.Da vratiš bootloader na particiju sa koje je obrisan. Za to ti treba win instalacioni medijum.
2. Da pokušaš da instaliraš bootloader na particiju sa sistemskim fajlovima (kako to uraditi-
svojevremeno nisam uspeo da izguglam).
3. Da ponovo instaliraš win, uz napomenu koju sam već dao.

Ne mogu da dam više detalja, jer retko koristim i instaliram Windows.

kada mi se pojavi “keys: Press S to skip mounting or M for manual recovery”

ne pipam ništa, pustim da se Mint podigne, nakon podizanja sve radi OK

Imam isti problem (W10 je na jednom disku a Mint 17.2 na drugom). Ponekad ntfs particije budu mauntovane a češće ne (poima nemam zašto je to tako).

Marijane, pogledaj post #3 Filip je u njemu postavio 2 linka na kojima se nalazi resenje. Poz

Odradio sam to što piše i sve je bilo dobro pri prvom uključivanju, ali već naredni put nije valjalo. Traži mi pri podizanju da otkucam S da bih preskočio montiranje ili M da nastavim dalje (a to ne valja).
Potom sa isključio pod W10 opciju brzog pokretanja i zasad je dobro.

Probaj

sudo ntfsfix /dev/sdXY

da vidis ovo XY kucaj

sudo fdisk -l

:wink: