Problem sa Opera pretraživačem

Do sada vec puno koristim linux,uglavnom za standardno surfanje torenti i slicno!I znam tacnije naucio sam ponesto komandi,da ponesto i sam popravim :slight_smile: ali sam sistem(kao nekad u windowsu) ne pipam!Iz straha zeznucu sta,no evo vec par puta me opera muci…tacnije napise da mi se njen profil pokvario te nece da je otvori normalno :frowning: guglajuci nasao sam da se moze obrisati profil(nalazi se u /home/mirko/.config/opera ili ~/.config/opera)…kao i kes(nalazi se u /home/mirko/.cache/opera ili ~/.cache/opera)!Brisanjem ta dva direktorijuma ostaje opera kao tek instalirana,ponovo se podesi i vozi dalje!No moj problem je sto neznam kako terminalom naci i kako obrisati,ta dva!?Molio bih ko zna nek napise te komande,za gore navedeno…jer ako pocnem da brljam zeznucu nesto drugo u sistem,toga se plasim o_O unapred hvala na svakoj vrsti pomoci!Nekada u windowsu sam to radio bez greske,ali u linuksu je drugaciji pristup samom sistemu…
P.S. Izvinjavam se administraciji ako je tema,na pogresnom mestu :slight_smile:

Otvori Caja ili kako se već zove file manager u Mate i pritisni ctrl+h trebalo bi da prikaže skrivene fajlove. Ima i opcija u meniju ako su promenili prečicu. Nemoj odmah da brišeš folder već promeni ime u opera.backup ili nešto slično za svaki slučaj. Posle probaj da pokreneš operu.

“Savet” da se obriše kompletan user profil pretraživača potpuno je kretenski i kontraproduktivan, zato što se time browser resetuje na osnovni nivo, i usput izgube sva korisnička podešavanja (bookmarks, logins itd)…
Naravno, tvoja je odluka da li ćeš tako nešto da radiš, pa da se mučiš svaki put iznova sa podešavanjima, lozinkama itd, ali…prenesi prvo ovde šta tačno ispiše kada kaže “profil se pokvario”…

Brisanje keša i nije neki problem, napuniće ga pretraživač ponovo, ali ako Opera često tako baguje meni nikako ne deluje kao rešenje da iznova brišeš podešavanja i ponovo podešavaš svaki put.

Nek proba jednom, nista ga ne kosta. Jedno vreme se to desavalo i u Mintu, i to bukvalno po instalaciji (nisam jedini slucaj, znam po broju i vremenu postova na njihovom forumu), tako da sam samo tada obrisao taj folder i sve se lepo posle kreiralo i radi i dan danas savrseno

@marecare
Mene nervira što nikako ne mogu da reprodukujem problem kod mene…

Bilo bi lepo ako bi neko sa tim problemom (zbrljan user profile u operi…) mogao da isproba skriptu iz priloga:

  1. skinuti tar.gz i raspakovati…na primer na desktop
  2. dodeliti izvršne dozvole sa
chmod +x opera-fix.sh
  1. pokrenuti skriptu (kao običan korisnik…) sa
./opera-fix.sh

Šta radi skripta?

  1. Instalira sqlite3…neophodno zato što Opera sve podatke u user profilu indexira/čuva u sqlite3 bazama. Ako je sqlite3 već prethodno instaliran, ovaj korak će biti prosto preskočen. Ujedno, to je jedini korak gde se traži i gde je potrebna sudo dozvola.
  2. Prebacuje se u ~/.config/opera folder, radi dump svih baza koje pronađe, briše stare, i kreira nove koje popuni podacima iz dampova. Ovo je ujedno i core engine skripte, koji na taj način praktično otključava eventualno zaključane baze. Pomalo gruba metoda, ali vrši posao, i što je najvažnije, čuva sva prethodna podešavanja :slight_smile:
    Ako sam dobro shvatio, svi problemi sa korisničkim profilima u operi nastaju zato što neka od baza ostane zaključana zbog pozadinskih procesa zaostalih iz instance opere koja je prethodila prijavi greške.
  3. Skripta možda neće uspeti da reši problem, ali sigurno neće proizvesti nikakvu dodatnu štetu…isprobao sam kod mene nekoliko destina puta na sve 3 verzije koje imam…stable, beta i developer verziju opere :slight_smile:

Problem sa Operom resen,te sad radi ko sat :slight_smile: inace Dragane to mi se desilo nekih 2-3 puta.Sto nekad u windowsu i 1 put u linuksu,jednostavno kad otvoris operu napise…da nemoze pravilno da je otvori(ucita sve sta treba),jer je profil ostecen!Kako se ostetio zaista neznam jer osim normalne instalacije,dodavanja par adona(ekstenzija) koje uvek stavim,i par podesavanja vise nista ne pipam!Pokusao sam i tvoju skriptu no nije uspelo,samo je instaliralo sqlite3.Inace jednostavno sam terminalom odradio rm -r /home/mirko/.config/opera sudo,nije trazio.Isto to sam uradio iza kes direktorijum!Za podesavanje mi je trebalo maksimum 1minut(samo 2-3) stvari drugacije od defaultnih,a kako imam relativno brz net sinhronizacija bookmarkova je odradjena za oko 2minuta skupa sve 3!Zato i nije bio problem bas neki,ponovo podesiti.Inace Tanja samo brisanje kesa je lako,ako slucajno koristis operu,potrazi adon History Eraser History Eraser(link) sa njim bezbedno mozes obristi maltene gro stvari,i plus biras od kad vremenski…te nacin low,medium,hard,developer :slight_smile: a postoji videh i malo bezbedniji nacin,umesto rm -r ukuca se rm -r -i e tad napise svaku stavku i sa y ili n se,bira brise ili ne…

Ako si skriptu probao na ispravnom profilu…^ gore si rekao da ti se to desilo samo 1 na linuxu, moja je pretpostavka da si i pre probe skripte pobrisao stari, zbrljani profil… nije ni imalo šta “da uspe”, skripta ne “popravlja” ispravan profil :wink:
No, nevezano za sve…bitno je da si ti zadovoljan svojim rešenjem problema…skripta će svakako ostati za probu nekome kome se bude desilo da mu se zbrlja profil na operi, ako bude voljan da proba :slight_smile:

Opera ima neke čudne bubice, strašno je brza ali kao što sam ranije pisao na temi o Operi, ima mnogo problema u radu, tako da me ne čudi ovo sa profilima ni malo.

Manite se Opere, nije to ona ista Opera od pre 10+ godina.