problem sa pretrazivacima!

pozdrav!
sveze instaliran sistem TRIOS eudev pre desetak dana…mozila radi katastrofalno sva se koci i malte ne je neupotrebljiva,trazeci alternativu instalirao sam operu i zatim po @mikijevom uputstvu raspalio:
sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree medjutim flash na operi ne funkcionise kao i na chromiumu…kada raspalim

sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree u terminalu kaze:

[CODE] 44400K … … … … … 99% 555K 0s
44450K … … … … … 99% 581K 0s
44500K … … … . 100% 466K=73s

2016-12-01 21:57:35 (609 KB/s) - ‘/tmp/pepperflashplugin-nonfree.SK81PqOdBR/google-chrome-stable_54.0.2840.100-1_amd64.deb’ saved [45600222/45600222]

mv: cannot stat ‘unpackchrome/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so’: No such file or directory
[/CODE]
onda sam skinuo i instalirao chrome i u /opt/google/chrome/ napravio folder /PepperFlash i manuelno ubacio “libpepflashplayer.so” ali je i dalje sve isto kada pokusam da updejtujem pepper…zatim sam po operinom upustvu sa njihovog sajta odradio ovo:
"
[SIZE=4]Adobe Flash Player[/SIZE]
Command line instructions to locate the Adobe Flash Player plug-in, if it is installed:

[LIST]
[]locate libflashplayer.so, or
[
]find / -name libflashplayer.so 2> /dev/null
[/LIST]
If Adobe Flash Player is not installed, or you wish to upgrade, proceed as follows:

[LIST=1]
[]Download the plug-in from Adobe’s website. The plug-in is available in various formats, including .deb, .rpm, and .tar.
[
]Follow the instructions on the download page. If you choose the .tar file, you need to unpack it
tar xvf install_flash_player_10_linux.tar.gz
and copy libflashplayer.so to /usr/lib/opera/plugins. A user without root access can copy the the plug-in to $HOME/.local/lib/opera/plugins.
[]Restart Opera.
[
]Verify that the plug-in is working by going to Adobe’s test page."
[/LIST]
takodje bez ikakvog rezultata-flash nece pa nece!!!

Ima li nekog resenja da mrtvi flash proradi u operi i chromiumu i zanima me ima li jos ko problema sa mozilom!?Sa iceweasel_om mi se ovo nije desavalo doduse bio je TRIOS RC pre ovog instaliran…
i da da ne otvaram novu temu jos jedan problem sa chromiumom:

???sta se ovo desava ne mogu da ubacim link sa slikom koju hocu da postavim sa tri razlicita servisa!!!

uglavnom cromium izbaci popup prozorce:unlock login keyring i trazi mi neki password…

ako ti je za utehu, istu muku mucim :smiley: mada, polako odustajem da bilo sta radim/konfigurisem vezano za firefox/chrome. toliko sam se mucio sa oba browsera, da je to van svih pameti ovog sveta, i na kraju nista nisam uradio, odn. vratio sam se na isto odakle sam i poceo, sa malo boljom konfiguracijom chrome.

sto se tice firefox-a, to vise i ne palim takoreci, a bio mi je omiljeni browser. brz, flash radio punom parom, ma pesma. iako je i tada chrome bio mnogo brzi od ovog, ja sam furao firefox, i kako je poceo da se kvari, da baguje/laguje, onda sam presao skroz na chrome, i nedugo zatim, i on je poceo da tovari razna sranja, i tako nakalemio na “svoj vrat” samo problem, ali vidim da ove koji rade na istom boli uvo da bilo sta urade, ili nedaj boze da izadju korisnicima u susret, sa nekim vrlo logicnim, i jednostavnim stvarima, ali jok.

sori na malom kukanju od mene, ali to je moja prica. sada sam samo na chrome, koliko toliko sam ga doterao, da barem radi nekako.

mislim da je i firefox prestao da koristi flash. evo, sada kada upalim iceweasel, pojavljuje mi se html5. ojha! :smiley: mislim, strasno.

edit: zaboravio sam da ima i ekstenzija za chrome ili firefox, ne secam se konkretno za koji bese, koji zaustavlja html5, i baca u prvi plan flash, ali nista to nije spektakularno, stavise, mislim da je samo gubljenje vremena. takodje i sama aplikacija nije ocenjena nesto znacajno, stavise, vrlo lose. znam samo kada sam je ubacio u browser, da sam otprilike istog trenutka i sklonio istu. toliko o toj alternativi.

hvala ti na odgovou…ne gledam na tvoj post kao kuknjavu-saznao sam jednu bitnu stvar iz njega a to je da nisam jedini kome pretrazivaci ne vrse svoju primarnu funkcuju…sve ovo govori da je uglavnom sve sto nas okruzuje u ovom danasnjem svetu postalo izopaceno i ne vrsi posao za koji je i namenjen ali to su neke druge teme…

Idi na Adobe Flash Player Install for all versions

Odaberi Linux 64bit - FP 23 for other linux PPAPI

Raspakuj arhivu i kopiraj libpepflashplayer.so u /usr/lib/pepperflashplugin-nonfree/

restartuj chromium

Proveri chrome://plugins da li ga je pronašao i probaj neki flash sajt.

@Hatori
zanimljivo je da sam to vec bio uradio ali sam zaboravio da napomenem i naravno nije hteo da raadi-sada sam opet to isto odradio i za divno cudo “radi” jedino sto sam morao da mu omogucim da se flash uvek pokrene…zanimljivo gremlini su izgleda uvek aktivni u mom kompu ;)!hvala ti…e da sada radi i u operi-hmmm…

Za flash je najbolje nemati ga uopšte. Možda najbolja solucija je da se instalira google chrome, jer dolazi upakovan. ne razumem zašto forsirate video preko flash, zar nije bolje da se koriste native linux playeri? Em je mnogo bezbednije i praktičnije, a moguće je podesiti i hardversku akceleraciju.

@Hatori, na sta tacno mislis kada kazes ‘native players’? jel mislis mozda na web browser plugins kao sto je npr ‘vlc’ uz pomoc skripte ‘view tube’ [iSebaro]?

ako nije ovo, da li hoces da pojasnis?

edit: da li ima veze mozda sa ovim primerom: installing the native flash player upravo sam pretrazivao kada si napisao ‘native’ i dobio ovo.

ja sam iskopao ovo:
Weekend Project: Open Source Alternatives to Adobe Flash on Linux
Flash alternatives on Linux – Tuxdiary

…i mene zanima odgovor :wink:

Mislio sam na multimedia framework koji linux koristi, sad nije bitno koji. Recimo Gstreamer ili FFmpeg (Trios je nasledio Libav fork od Debiana), ako je instaliran Firefox će ga podrazumevano koristiti za puštanje videa bez bilo kakvih dodataka, i ne samo Firefox već i ostale aplikacije. Napr. mplayer, vlc, mpv itd. Kad se na sve to doda podrška za gomilu kodeka i hardverska podrška za akceleraciju prednosti su očigledne.

hvala hatori! btw, jel mozes malo opsirnije da pojasnis kako se gstreamer npr koristi u ovom slucaju? odn. kako spojiti ‘iceweasel-gstreamer-mplayer’ da pusta video? pretpostavljam da je to fazon tvog posta?

odn. da ne radi ‘flash’ nego ‘mplayer/mpv/vlc…’ npr.

U pitanju je HTML 5 video element, on koristi FFmpeg za puštanje videa. Starije verzije Firefoxa su koristile Gstreamer, ali se odustalo zbog bagovanja i problema sa puštanjem 60fps zapisa. Ostale aplikacije sam naveo kao primer da i one mogu koristiti FFmpeg za svoje potrebe.

Један од већих проблема данашњице у ИТ свету је што Интернет напредује веома брзо. Странице сајтова постају “гломазније” са више елемената и са пуно реклама што иде на штету старијим машинама. Плус, из претраживач иде брдо небитних ствари које само троше ресурсе. Резултат свега тога је - баговање.

jel moze neko da mi kaze kako u operi da se instalira flash???
ovo njihovo uputstvo kod mene ne zeli da radi:
If Adobe Flash Player is not installed, or you wish to upgrade, proceed as follows:

[LIST=1]
[]Download the plug-infrom Adobe’s website. The plug-in is available in various formats, including .deb, .rpm, and .tar.
[
]Follow theinstructionson the download page. If you choose the .tar file, you need to unpack it
tar xvf install_flash_player_10_linux.tar.gz
and copy libflashplayer.so to/usr/lib/opera/plugins. A user without root access can copy the the plug-in to$HOME/.local/lib/opera/plugins.
[*]Restart Opera.
[/LIST]