Problem tokom instalacije Manjaro Linux-a preko USB-a!

Pozdrav. Resih da probam linux i nakon minta i ubuntua da probam i manjaro. I tu nailazim na problem. Skinem sa neta iso, xfce, 64 bita, napravim live usb uz pomoc Rufusa, idem rebot i krene da ucitava. Nakon sto ucita one potrebne stvari i kada bi trebalo da prikaze ekran dobrodoslice ono mi izbaci da x win server.org kao ne moze da se pokrene (valjda se tako zove nisam zapamtio). Da napomenem probao sam da napravim live usb i uz pomoc disk32 image writera i ista prica. Imam win8, iskljucen secure boot, probao sam da bootujem u UEFI i tu nije htelo, uglavnom ista prica sta god uradio. Takodje nije htelo ni PCLinuxOS da pokrene. Molim za pomoc ako neko zna. hvala unapred.

Koju ploču imaš?

Da li si pokušao da napraviš preko http://unetbootin.sourceforge.net/ butabilan USB!?

laptop je u pitanju…maticna bi trebala da je Intel HM76 Express…nisam probao za manjaro ali jesam za pclos…win8 mi i dalje sve radi normalno i ubuntu i mint su radili preko live usb super…

probao sam i unetbootin i opet nece…boot krene i idem start manjaro linux…i onda ucita one stvarcice i umesto da izbaci ona ekran dobrodoslice ono mi kaze da graficki korisnicki interfejs ne moze da se pokrene. da li treba nesto da se podesi ili ne prepoznaje graficku?imam integrisanu intelovu i amd radeon hd 7670m…

Manjaro ti ponudi da instaliraš sa neslobodnim drajverima i bez njih, zar ne? Jesi probao obe varijante?

jesam probao sam i sa njima i opet mi izbaci istu gresku…

Uđi u bios i pogledaj pod “Secure Boot” stavi ga na Disable. I prebaci UEFI u CSM ako je dostupan.

iskljucen mi je secure boot. kako da prebacim uefi u csm?nisam primetio tu opciju u biosu…

[COLOR=rgb(40,40,40)]Jesi secure boot u biosu onemogućio na to mislm i po Advanced negd pogledaj može biti pod opcijom Boot Mood ili opcija OS mode selection, ili napiši koji je to laptop pa ćemo u manualu vidjeti

da u biosu je iskljucen secure boot. laptop je hp pavilion g6 2220sm…

Evo kako sam ja to uradio na laptopu Toshiba Satelite L875D-S7332:
Pritisnuti F2 i pod Main naci Secure Boot i tu staviti Disabled
Otidji na Advanced i nadji System Configuration i pritisni Enter i u padajucem meniju nadji Boot Mode (tu ces naci UEFI Boot i prebaci ga na CSM Boot) pritisni ESC zatim F10 i Enter. Kod Boot podesi da ti bude USB na prvom mestu sa F5 i F6.
Kad zelis da koristis Windows 8 pritisnes F2 nadjes Boot Mode i gde je bilo CSM Boot vratis na UEFI Boot zatim ESC i na kraju F10 i Enter.

sve je to podeseno i nmz da podigne graficko okruzenje…zatim ukucam sudo setup za pocetak instalacije i ono hoce preko cli instalera…nema vz…probacemo i ovako…

Sto nisi pokrenuo graficki instaler? Mnogo je jednostavnije instalirati i lakse. Manjaro se instalira uobicajeno - kao i vecina linuxa (odabir jezika, tastature, imena,lozinke…). Nista posebno i to traje nekih 15 do dvadesetak minuta.

Imam problem sa instalacijom Manjara, bilo koju ISO sliku da skinem, ne mogu da pokrenem instalaciju. Manjaro se u Live modu pojavi, ali dvoklik na ikonicu ne podiže grafički deo za instalaciju.
Ne radi mi čak ni druga opcija za instaliranje. ISO slika posle skidanja pomoću torenta proverena. Sistem podižem sa Live USB-a. U čemu je problem? HD je već formatiran i spreman, molim za pomoć.

I ja imam taj problem, pokusavam da instaliram XFCE 0.8.11, ali mi prijavljuje gresku…
Nasao sam na stranim forumima da treba da bootujes live sa DVD i da onda nece biti problema…

Otvori terminal, pa probaj da pokreneš CLI instaler sa:

sudo setup

Ako se ne pokrene, daj ispis. :slight_smile: