Problemi sa hard diskom ili matičnom pločom (nisam siguran)

Svojima sam na komp bio instalirao Mint, pa zatim kasnije dodao Windows 7 u dual-boot, jer je mali brat hteo da igra neku igricu koja nije radila na Wine-u. To je tako radilo par dana, a zatim je Mint otkazao, pa nedugo potom i windows. GRUB se uključivao, ali kada bih pokušavao da butujem nešto, izbacivao bi nekakav “read error” ili tako nešto. Mislio sam da sam nešto sjebao sa particionisanjem, pa sam počistio sve, i pokušao da instaliram windows na prazan disk. Stajao je na 0%. Slično je bilo i sa fedorom, koju sam pokušao da instaliram sa DVD-a, strašno sporo ide, dođe do 20% za 2 sata i logaritamski se usporava pomeranje.

Na fedori sam pokrenuo sam neki gnome disk-utility ili kako se već zove, i S.M.A.R.T self-testovi nisu mogli da se završe, prijavljujući read error.

Moji ga odnesoše u nekakav servis, šta li, i oni tamo tvrde da je problem u matičnoj ploči, te nam traže nekakav drajver za matičnu ploču koji kao treba da dobijemo sa kompjuterom, ali mi smo to izgubili.

Vredi pomenuti da sam ja svašta nešto bio prčkao u BIOS podešavanjima, ali kad sam restartovao BIOS podešavanja, opet se ništa nije promenilo. Probao sam nešto SATA, i nešto AHCI (nikad ne ukapiram šta je to), opet ništa.

Jel neko zna šta bi to sve moglo biti? Da li je moguće da je u ploči problem (jer se sa DVD-a sve normalno butuje, samo hard disk pravi problem) i o kakvom to drajveru pričaju, zar ne treba drajveri da idu sa operativnim sistemom?

Let’s go then:

  1. Meni to vise mirise na hard ( da li si probao na neki drugi port da ga poveses? )
  2. To sto traze drajver za plocu nema veze sa vezom, treba doci do instalacije drajvera (( hocu reci treba instalirati OS da bi drajver bio problem )( a i jedini drajver koji moze biti, a i ne mora, pogotovu za Win7 je AHCI drajver, da mu on fali bunio bi se, ne bi stajao na 0%)
  3. AHCI: http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface
  4. Opet bi ja rekao da je hdd, cim dvd radi.
  5. Cim ne prolazi S.M.A.R.T, hdd je, nema sta. Mada nije nemoguce da je do ploce, ali svakako drajveri nemaju nikakve veze sa tim, da je do njih ne bi mogao da instaliras Mint ni Win… :wink:

= 'Vataj za gusu te u servisu da zamene hard ili plocu, nema tu sta da se izmisljaju krive Drine, stavi se hdd na komp koji provereno radi i lako se proveri. :drinks:

P.S. Ne bi bilo lose da, ako je hard/komp kod tebe da nam napises egzaktno sta taj “read error” kaze :slight_smile:

Više nije kod mene, odneše ga moji u tu neku firmu na servis, šta li :smiley:

Ondak ništa :D.