Problemi sa instalacijom Linux Mint 14 Xfce

Dobar dan posto sam nov u Linux svetu moli bih za pomoc.Naime zelo bih da instaliram Mint distribuciju pomenutu u naslovu pa sam napravio boot-abilni USB Flash disk sa programom Universal USB Instaler ali pri boot-ovanju dolazi do neke greske.Zeleo bih objasnjenje ovog problema i moguce resenje istog, slika ce biti prilozena. http://www.dodaj.rs/f/26/Wf/3Zg3xZUJ/p2270314.jpg

Mislim da je vec u nekoj temi o ovome bilo rec. Probaj da izvadis sve uredjaje koji su povezani na usb i ostavi da ti samo bude prikljucen USB sa koga instaliras Linux. I tastatura i mis, naravno, ako su ti na USB.

Hvala na udgovoru probao sam i ovaj nacin ali problem ostaje.Problem se javio i pri instalaciji Ubuntua pa pokusavam da shvatim u cemu je proble i otvoreno pitam da li se neko susretao sa necim slicnim?

@Jabla

Malo je nejasno pitanje pa da proverim… da li se problem javlja kada podižeš mint sa usb fleša, ili si ga već instalirao na hard disk?
Ako je sa fleša (live verzija), mislim da nije dobro “narezan” fleš, odnosno kernel ne može da nađe root particiju, miriše mi na problem sa grub-om, (boot menadžerom) ?

U pitanju je podizanje sa USB drajva.Iso fajl sam proverio pomocu md5sum-a a “rezan” pomocu Universal USB Instalera.Kako resiti problem?

Moje skromno misljenje, probaj opet da nabacis ISO fajl na usb, mozda je doslo do greske pri pisanju fajlova na USB.

Slika posle ponovnog “narezivanja” http://www.dodaj.rs/…c/p2270316.jpg.Pokretanje izvrseno u compile modu a u start mint slika kao u predhodnom postu.

Željena stran ne obstaja! :slight_smile:

@Jabla
Koliko vidim, taj Universal USB Instaler je windows program…ja bih pre ostalih stvari probao drugi program te namene, ima i windows verzija

http://unetbootin.sourceforge.net/

Ako možeš, obriši kompletan usb, pa pokreni unetbootin, nareži ponovo mint.iso i probaj da podigneš sistem

Ako sa njim bude identičan rezultat, onda ćemo da tražimo dalje

Odradio sam ali vidim nelogicnost zar UNetbootin nije ogranicen na mint 10 ali nema veze napravio sam disk sa Mint 14 iso fajlom i Mint Live 10-x64.Pokrene on Mint iz UNet bootin-a ali verziju 10!Probam da instaliram MInt na disk ali po particionisanju dolazi do ove slike nako cega ja restartujem racunar ali po odabiru opcije Start Mint nista se ne desava nekoliko trenutaka nakon cega sledi restart od strane racunara i tako u nedogled.A ako se odabere Default podesavanja pojavljuje se crta ali ostaje u UNetbootin meniju.
http://www.dodaj.rs/…/1/p2280322.jpg

Ako se odabere Compatibility mode dobija se ova slika. http://www.dodaj.rs/…a5/p2280325.jpg

@Jabla
Popravio sam u tvom postu link ka dodaj.rs

UNetbootin nije ograničen na verziju minta, ako si već skinuo .iso fajl…narezaće ga bez problema.

Što se tiče particionisanja, očigledan je problem jer nema root ( “/”, bez navodnika, sleš, iliti kosa crta ) particije.
Probaj prilikom instalacije da ideš na “manual partitioning”, odnosno “New partition table” …neophodne particije su samo 2:
Prva je root, u okviru koje su “/boot” i “/home” i druga je swap…za svaku particiju moraš da potvrdiš upis u tabelu
Kada te bude pitao gde da upiše “boot manager”, upiši "/dev/sda

Probaj ovako da instaliraš bilo koji mint, pa tražimo dalje :slight_smile:

Kreirao sam bootabilni USB pomocu UNetbootin-a i kada iu UNetbootin-u izaberem opciju Start Mint dobijam ovu sliku http://www.dodaj.rs/f/3P/MG/1TA2gUai/p2280329.jpg , a kada odaberem opciju Start in Compatibility mode dobijam ovu http://www.dodaj.rs/f/2p/11P/3TWMGByK/p2280327.jpg.

@Jabla
http://www.dedoimedo.com/computers/kdump-vfs-error.html

Pokrenuh nekako Mint jutros i pokrenuh instalaciju i nisam dirao racunar do negde 2 sata ali imam sta da vidim opet taj crni ekran.Restartujem ja racunar i pokrenem boot sa fleske ali posle odabiranja opcije Start Linux Mint sam se restatuje i vraca u UNetbootin meni i tako po biranju bilo koje opcije a kada podesim boot na SSD onda dobijem samo crtu koja blinka.

Nešto je usko grlo na tom hardveru čim si napisao da se ovo dešava i sa drugim linux distribucijama.

Koja ti je matična ploča (tačna oznaka)?

Maticna je Msi 970a-g46.

Jel ti je BIOS upgredovan na zadnju 2.2. verziju?

http://www.msi.com/product/mb/970A-G46.html#/?div=BIOS

World’s 1st UEFI and software graphical user interface

Iskljuci u BIosu na dva mesta ima i sve ce leci kao podmazano i ako je AMD grafick aizaberi kod boot nomodeset parametar
Ja ima tu MB :slight_smile: :wink:
Osnovno sto se zaboravlja, prvo spisak hardwera pa onda dalje resavanje problema.

Instalirah nekako.Prvo sam u UNetbootin-u isao u opciju Default i pokrenula se Live verzija pa sam iz nje instalirao ali uopste nisam particionisao i instalacija je tekla tecno ali sada zeli da podesim particije ali u folderima nema gparteda kojim bi particionisao disk.Da li postoji program koji bi mi preporucili za particionisanje i podesavanje particija.Takodje zeleo bih da instaliram Operu ali posle instalacije nema je nigde odnosno nema je ni u jednom folderu, takodje probana je i instalacija Chroma.

Programe instaliras:

Menu>Software Menager, izaberes kategoriju koja te interesuje, pa program i install.