Programiranje Grafičkih Aplikacija

I pod ovim ne mislim a la Inkscape grafičkog nego GUI aplikacija.
Pošto bih krenuo da pišem aplikacije koje “obični” korisnici mogu da koriste, odakle bi bilo najbolje da se krene?
Kako sam shvatio, prava stvar za tako nešto je Qt sa svojim Qt Widgets i sada Qt Quick-om? GTK možda? Nešto treće?
Što se Qt-a tiče, pokušao sam da se sam snađem, zaista, i tutoriale da potražim, knjige, QtDocs, svašta, ali ništa ne opisuje kako sve to radi, eventualno postupno.
Od jezika skoro ništa nije problem, C i C++ bliski srcu, Javu takođe učim, a neki od skirptarnih jezika mi je u planu (Python, JavaScript).

Neki predlog možda, odakle i u čemu početi?

Python se dosta koristi za sistemske app…instaleri na primer su kompletno u pythonu rađeni, sa Glade interfejsom uglavnom

Ovako na brzinu, @GTK:

sudo pacman -S glade

https://glade.gnome.org/

Tutorials:
https://wiki.gnome.org/Glade/Tutorials

API Reference:
https://developer.gnome.org/gladeui/3.16/

:slight_smile:

Šta god da uzmeš da programiraš(GTK, QT Cretor, Python) nećeš pogrešiti. Moj ti je lični savet da ako ti je bliži C++, izaberi QT Creator, ako ti je bliži C, uzmi GTK. Na primer u QT Creator-u je napravljen KDE desktop okruženje. Napomena: Teže je programirati grafički korisnički interfejs u prceduralnim jezicima jer imaš više zezancija i više rada ali nije nemoguće napraviti bilo šta.

Nemam ništa protiv ni učenja novog jezika (leto), što se ostaloga tiče, Qt sam gledao zbog portabilnosti i budućnosti, i mogućnosti za mobilne uređaje (kasnije) a i generalno ga svuda hvale. Nije mi ni KDE stran tako da nije u tome problem, već u tome da krenem, npr. nisam našao lepo opisano kako da napravim/povežem eventove na posebne funkcije ili manipulisanje drugih objekata iz eventa. Naravno, to su trivijalne stvari, ali bi pristojni tutoriali dobro došli.
P.S. Na faxu radim dva objektna kursa a objektno sam radio još u srednjoj, pa mi programerski termini i načini pisanja nisu strani (izuzev multithreadinga i openGL-a) ali do sada sam bezuspešno pokušavao na linuxu :’(

Da ne bi otvarao drugu temu, mene zanima jedna stvar. Koliko ja zna C je posle aseblera najbliži hardveru i najbrže se izvršava u odnosu na više programske jezike. Isto tako znam da svaki OOP programski jezici su dobari za GUI aplikacije. Jedna od razloga su i klase koje pojednostavljuju stvar u GUI programiranju. Zahvaljujući GTK-u, i kompajleru za GTK, C programerima je postalo dostupnije da mogu i sa znanjem C jezika da programiraju GUI aplikacije. Mene zanima šta bi mi vi preporučili GTK ili QT Creator? To vas pitam jer znam i C i C++. naravno na osnovnom nivou.To vas pitam da bi znao sutra kada pravim GUI aplikacije da te moje aplikacije što brže se izvršavaju i bile maksimalno optimizivane.