Programiranje

Kako je ovo forum o softveru otvorenog koda, mogli bismo malo i da diskutujemo o - kodu! Trebalo bi da ima zainteresovanih :slight_smile:
Hakeri svih zemalja, ujedinite se! :))

Programeri, ima li vas? Jel programirate profesionalno, ili iz hobija? Da li imate formalno obrazovanje u tom smeru, ili ste samouki entuzijasta? Koji su vam omiljeni programski jezici? Koje jezike želite da naučite? Na kakvim projektima radite ili ste radili? Podelite sa nama neka iskustva :))

Da li možda želite da naučite da programirate, a nemate pojma odakle da počnete? Ovde možete potražiti savet! Ako učite i imate neke probleme, ovde možete potražiti pomoć :slight_smile:

Imate li kakve ideje za neke projekte? Treba li vam pomoć? Možete dati neke predloge, pa se možda i na sajtu skupi ekipica da nešto napravimo :))

Sve što ima ikakve veze sa programiranjem, postujte ovde :))

Lepo sročen početak…može da se otvori i poseban podforum, razvrstan po jezicima/temama ako bude dovoljno zainteresovanih :slight_smile:

Ja imam želju, ali plašim se da sam daleko od mogućnosti jer nemam nikave osnove…
Meni bi bili zanimljivi php i python.

Uskoro tačnije 24. Marta ti počinje devetonedeljni kurs Python-a, koji je naravno besplatan. Predavanje drže iskusni predavači sa Stenforda i ostalih svetskih univerziteta.

Na kraju kursa dobijaš sertifikat ako si sve uradila dobro, jer dobijaš posebno domaće zadatke i testove posle svake nedelje, a rešenja nemaš da nađeš na internetu, tako da moraš da se pomučiš.

Kursevi su sjajni, ja sam svojevremeno bio na kursu za PHP, odgledao par predavanja ali zbog obaveza nisam mogao da nastavim. Svake nedelje imate nove kurseve iz zanimljivih stvari, ne samo računarske već, filozofije, sociologije itd itd sve je naravno besplatno.

https://www.coursera.org/course/interactivepython?utm_source=welcomeletter&utm_medium=email

P.S. Sertifikati online su besplatni, međutim ako posle odslušanog kursa želiš fizički sertifikat koji će ti biti priznat u svetu, moraš da platiš 50$.

Ovo je zanimljivo…

Pošto si bio već na jednom, ako ti nije teško, možeš li da pojasniš princip predavanja…

Relano, ja engleski razumem u onoj meri koliko me još uvek sećanje iz škole drži, ali to ponekad nije optimalno kad se susrećeš sa novom materijom iz konkretne oblasti. Ako su predavanja dostuna u pisanoj formi, to je donekle olakšavajuća okolnost (da može natenane da se prevede nejasno).

Vidim da zahtevaju srednješkolsko znanje iz matematike, a sa tim sam se malčice posvađala (zato sam završila u vodama drušvenih nauka), pa me zanima koji je to tačno nivo neohodan za praćenje.

Ako počinje 24.03. devet nedelja se okončava tamo negde krajem maja i probala bih, zašto da ne, pa ako ne ide može se odustati verovatno.

Ima jedno programče pisano u python-u + wxpython otvorenog koda od kojeg programer izgleda diže ruke (sam mi to rekao), a kojeg bih ja tako rado još malo da doteram :biggrin:

Koju knjigu preporucujete za C ?

Python? Oću i ja to. Hvala, komandante za link, a i ja čekam da kažeš kako to sve izgleda na courseri :))

Koju knjigu preporučujem za C? Pre svega, jesi siguran da te zanima baš C, a ne C++? Imaš li neko predznanje o programiranju?
Nikad nisam čitao C iz knjige, ali ima par skripti za kurseve Programiranje 1 i Programiranje 2 na mom fakultetu, njih toplo preporučujem.

http://poincare.matf.bg.ac.rs/~janicic//courses/p1.pdf
http://poincare.matf.bg.ac.rs/~janicic//courses/p2.pdf

Pisala su ih dvojica zaista vrhunskih profesora i sjajnih stručnjaka, po mom (i ne samo mom) mišljenju dvojica najboljih na Katedri za računarstvo na Matematičkom fakultetu.
Možeš i na ovo da baciš pogled, kao primeri, nisam gledao…

http://poincare.matf.bg.ac.rs/~filip//list-c-src.pl?dir=p1m/c-src

U skoli radimo C, ali nemamo knjigu, pa ja trazim nesto da malo detaljnije proucavam C.
Hvala na linkovima,

Predavanja pratiš putem video linka, kao da gledaš tutorijale na Youtube. Imaš čoveka sa druge strane odnosno predavača koji detaljno priča o materiji koju predaje i ujedno dok priča daje primere na računaru.

Čini mi se da ako propustiš neko predavanje da možeš da se vratiš jedno predavanje unazad i da ga pogledaš ponovo.

Neka predavanja imaju titlove ali i na engleskom, pa oni koji ne razumeju govor, mogu da uključe titlove pa da čitaju ako im je tako lakše.

Predavanja nema u pisanoj formi.

U ime @klod koji je pokrenuo ovu zanimljivu temu, molim da se otvori podforum “Programiranje”…možda je najbolje mesto upravo ovde, u forumu OSS-Ostalo.

Takođe predlažem da se @klod, ako je saglasan naravno, postavi za moderatora tog podforuma.

Otvorićemo naravno nije problem, a Klod ako oće da se zamlaćuje time možemo da ga postavimo da se… zamlaćuje i dalje :smiley:

Hvala :slight_smile:

Što se tiče uređivanja tog podforuma, verujem da će biiti potrebno više nego kod ostalih foruma/podforuma, zbog prirode tema…ako se budu kačili primeri, delovi koda, skriptice i tako to…

Otvoreno…

EDIT: klod je mod ovog podforuma. :homer:

EDIT 2: sada njega smarajte za ovo, ja sam sezonac. :2:

Evo ja mogu iz prve ruke dati više informacija o Python kursu Standford univerziteta na Coursera-i. Prošle godine sam uspešno završio Python kurs i dobio online sertifikat. On je manje bitan od znanja koje možete dobiti na ovaj način. Predavanja su, kako je Vlada već naveo, bazirana na video-prezentacijama koje su delimično interaktivne - u toku video predavanja, predavač pokazuje ono o čemu govori na primeru, a zatim sledi mini kviz (na nekim video materijalima ih ima i više) koji omogućava proveru da li ste shvatili materiju ili ne. Takođe, sav video materijal se može skinuti i gledati kasnije (ja sam preuzeo sve materijale sa kursa koji sam ispratio :slight_smile: ). Ako me sećanje dobro služi, postoje 3 velika testa (ispita) koji su eliminacioni, nose najviše bodova i sastoje se od nekoliko zadataka koje treba rešiti… Ništa nije strašno i komplikovano, sve oni detaljno objasne u video materijalu. Elementarno baratanje logikom, strpljenje i to je to :). Radi se u Python-u verzije 3 (napominju oni na početku kursa).

Dakle, topla preporuka :slight_smile:

Dakle, da pozdravimo novog kolegu:

Klod, dobro nam došao :slight_smile:

Milan Čabarkapa - C Osnovi programiranja

Courseru toplo preporučujem takođe. I to ne samo za oblast programiranja i IT, nego i šire… :slight_smile:

Koliko sam mogao da vidim najmanje polaznika ima upravo za IT, dok za “društvene” nauke ima ih gooomila. Kad budem uhvatio neko extra vreme možda oslušam par predavanja na neku temu filozofije i sociologije :slight_smile:

Čak se i kabala i moderni misticizam mogu izučavati na courseri! :slight_smile:

Tih, zadnje vreme došlo kad bi društvenjaci u tehničare, a tehničari u društvenjake… :biggrin:

Nego da pitam nešto (mislim da nije skroz off) da li je neko pravio ili prepravljao tt font? Nisam našla neka konkretna upustva na netu (možda sam pogrešno tražila)…