Prosečna programerska plata sa 1500 evra skočila na 3000 evra ;)

“Plate programera u Srbiji duplirane za godinu” VIDEO

Seniori i 4000 evra je malo!

U izjavi za Prvu TV, Rangelov kaže da je to informacija na osnovu nezvaničnih podataka a da je prema podacima te organizacije od prošle godine prosečna plata programera u Srbiji 1.500 evra.

“Za seniore idu i preko 4.000 evra. Deluje da se plate programera izjednačavaju sa platama u Berlinu, što je potpuno fantastično kada uporedimo životni standard. Sa platama u IT industriji možete u Srbiji da živite fantastično”, ocenjuje Rangelov.

Poznajem jako puno programera i voleo bih da upoznam i tog koji u Srbiji ima 4k€ platu… dosta ovih koje znam su seniori koji rade u velikim firmama i imaju upola manje od te cifre, a iza sebe imaju izuzetne projekte.

1 Like

Vucicevi mediji lazu na svim frontovima ;(
Ja sam programer 27. godina staza

Plate jesu rasle ali ovo je preterivanje. I uvek se nekako zaboravi da se jasno istakne da su u pitanju bruto primanja.

Koliko vidim, ove nazovi akademije koje štancuju “Hello, World!” programere plaćaju žešće pare za reklamiranje po domaćim medijima. Šta ćeš bolju reklamu od toga da se pišu naručene bajke i to uz još čuveno bežanje od odgovornosti “iz nezvaničnih izvora saznajemo…”.

Mislim da je malo profesija danas o kojima ima toliko dezinformacija i o kojima dominira pogrešna slika kao o profesiji programera…

1 Like

Ma kao da je jedino zanimanje u IT-ju programer :wink:
A te akademije itekako uzimaju lovu od naivnih, dobro si primetio da je to svrha ovakvih dezinformacija…

Evo ti dva konkretna primera…

N1 PR tekstovi
B92 PR tekstovi

Pogledaj koje su to priče jbt…

I neki sirotan se onda zaleti jer je video tekstove o medu & mleku, “akademijama” iskešira poslednju crkavicu, samo da bi jednog dana ukapirao da su to bačane pare, jer niti se programiranje uči na “akademijama”, niti su jedino pare dovoljan motiv da se bude programer.

A i nije svako za programiranje. Mada to uvek nekako prećute.

Ја волонтирам два месеца. Од тих ствари на брзака нема ништа… Ако добијем 300 евра игде за почетак, има да певам.

To zavisi od mnogih stvari. Generalno, rekao bih da se plate juniora bez ozbiljnijeg iskustva realno kreću negde od 300-500 evra.

U Srbiji mnogo porodica životari sa manje para.

Svi moji drugovi koji su se zaposlili skoro, imaju platu od 600 evra. Kolega se zaposlio, plata 650 evra, kolegin brat dobio praksu 3 dana nedeljno po 4h 300 evra. Svi bez dana iskustva. Generalno, prakse se kreću od 300 do 400, početne plate od 600 evra. Zaleću se mnogi na pare, ali znanje mora da se dokaže.

Зависи шта подразумеваш под тим без искуства… Ја факс немам, мада то није предуслов, али кад упоредим ове колеге са техничких факултета и ове са осталих факултета ( свуда има трулих јабука, да се разумемо ), видна је једна битна разлика, а то је да кад са неким новим стварима зашкрипи:
It's All a Matter of Attitude.jpg
Људи су просто научени да метлају систематички. Што је јако пожељна особина.

Radnog iskustva, full-time 40h nedeljno. Svima prvi posao.

Sve ove cifre variraju, od grada do grada, od firme do firme, od jezika do jezika. Postoje neka istraživanja na ovu temu (poput recimo ovog) ali je pitanje koliko su zaista temeljna i precizna. Ove naše forumske procene su odokativne, bazirane manje ili više na ličnom iskustvu i treba ih uzimati u obzir tek orijentaciono.

Mislim da su ove forumske ocene tacnije od ovih sto objavljuju :wink:
I ova anketa je isto dim zato sto ne pokriva firme koje se bave embedded programiranjem a tu ti je C i C++ :wink:
Kod mene u firmi recimo najzastupljeniji je C++, C a Jave i JS ima u tragovima a ima jedno 600 zaposlenih :wink:
Sto se tice plata u prethodnoj firmi sam imao 1500 evra i to je bila najveca plata u firmi ne racunajuci direktora.
U ovoj novoj ne smem da kazem, posto je kao poslovna tajna, ali je manja od ove prethodne sa time da ima godisnja povisica…

edit:
u vastu to znam pocetna je bila 1000 evra pa su smanjili na 700

Inace sad kolega lepo rezimirao. Startit i SevenBridges su kao Informer i SNS :wink:
Znaci poruka ovoga sa b92 je da ako nemate plate kao u SevenBridges onda radite za loseg poslodavca :wink:

1 Like

… i onda treba da prodje 4 godine da bi došao na platu koju si imao u prethodnoj firmi :rolleyes:

Najviše volim kada pitaju “Kolika Vam je očekivana početna plata?” to je zamka… uvek treba reći najveću moguću senior platu koja je OK za tu poziciju. U nekim firmam i ne dobiješ povišicu, a u nekima treba da dočekaš unuče sopstveno da bi napredovao sa “početne” na regularnu platu. Sve su to zamke koje ovde u Srbiji prolaze.

Ne znam jos kolka je povisica :wink:
Nije sve u plati. Dojadilo mi da pravim web aplikacije pa makar i za manje, samo da radim ono sto me zanima ;p

Kao Pantic u Tesnoj kozi, 100 godina radi kao mladji referent, i na kraju pita Sojica:“Od koga sam ja ovde mladji.”

Ne vidim nista lose u ovome, nevezano za zanimanje. Sta vise slozio bih se sa Branimirom:

Ja sam prethodnu firmu napustio nakon 10 godina rada u njoj (jer mi se smucio posao). Presao sam pre 2 godine u drugu firmu za 220eura nizu platu. Za 2 godine sam, uz naravno svoje zalagenje i rad, dobijao povisice da sada zaradjujem 50eura (neko ce reci nije puno, ali ovim tempom samo nek se nastavi) vise nego sto sam ikad imao u prethodnoj firmi.

Pa eto, po ovima iz startita Golang junior ima veću platu od tvoje nekadašnje a možda veću i od plate tvog bivšeg direktora… :slight_smile:

Poenta stoji da koliko god bilo naše iskustvo ipak je ono ograničeno i parcijalno. Ova tematika plače za jednim temeljnim, ozbiljnim, nepristrasnim i sveobuhvatnim istraživanjem koga nažalost nema.

Ukoliko se na poslu ne napreduje, sa platom održava status quo i nema praktično nikakvih pozitivnih izazova vrednih pažnje, to je onda siguran znak da taj posao treba menjati jer zaposlenog tretiraju tek kao puki alat.

Voleo bih da saznam koja firma koristi Go u Srbiji za bilo sta :wink:
Za sada ima onaj balkaneum, ali to je startup i naravno blockchain :wink:
Ima tih firmica koje hoce svoju kripto valutu ko pecuraka posle bitcoin kise ;p
Ali traje toliko koliko i ta kisa :wink: