Prvi susret sa Debian Squeeze - pomoc!

Pozdrav drustvo :slight_smile:

Danas se po prvi put susrecem sa “cistim Debianom” i imam volju, zelju a i vremena (bolovanje…“gorim”) da se malo vise posvetim dedi :slight_smile:

[ATTACH]1296.IPB[/ATTACH]

Instalaciju sam uradio sa 1. DVD-a i upotrebio “kragujevacki mirror”…elem, sve bukvalno leti, odziv aplikacija kao munja.
Pri pokusaju da pokrenem youtube, video je seckao (ha, i to wheezy) i s mukom otisao u full screen.
Resih da instaliram javu dodatkom repoa i u toku instalacije, mi zatrazi da ubacim instal. DVD…da li cu to morati da radim svaki put u ovom vidu instalacije Debiana - first dvd? (ne mogu da “cekiram” nijednu opciju)

[ATTACH]1297.IPB[/ATTACH]

Situacija se malo popravila, video se dosta bolje emituje ali to nije to.
Sledece sto uradih ->

apt-get install nvidia-kernel-dkms --install-recommends
apt-get install nvidia-settings nvidia-xconfig

rezolucija je 800 x 600 (umesto 1440x900) i dobih ovu poruku :

[ATTACH]1298.IPB[/ATTACH]

sta mi predlazete da uradim?

p.s. Iskreno…pre otvaranja ovog topica, hteo sam da resenje potrazim u literaturi…but…frustriran, prinudjen sam da napravim kompromis sa suprugom zbog igrica i serija na netu a ovo nam je jedini racunar.

Ako smatrate da sam prekrsio pravilnik, primereno me kaznite…radite sta zelite ali mi samo nemojte, kao jedan nas predusretljivi kolega sa foruma, reci da postavljam “decija pitanja”…svestan sam da to jeste istina, ali iskljucivo izrecena od strane “proverenih strucnjaka” iz odredjenih oblasti.

Hvala

Jesi li probao to što ti piše na trećoj sličici?

Jesam…pokusao sam nesto kao root…i pokusao ctrl+alt+backspace…nista se nije promenilo…ocigledno da nisam znao sta tacno da ukucam u terminal…

su
nvidia-xconfig

Pa logout i login.

@dvajedan, hvala ::slight_smile: …pokusavam pa javljam

p.s. da li postoji opcija dodavanja ovom distro-u, …recimo noviju verziju Blender-a (u repou je v.2.49) a aktuelna 2.66…ili da prelazim na wheezy?

update: tnx, dobio sam zeljenu rezoluciju ali emitovanje videa i dalje “po starom”?!
Postoji li mogucnost, da je doslo do greske pri samoj instalaciji squeeze-a?

Blender koliko znam pakuju i standalone, raspakuješ i voziš :). E sad nisam u tome i ne znam dal mu nešto tako fali, ali ne bi trebalo ::slight_smile: .

http://www.blender.org/download/get-blender/

Da, Blender moze da se koristi i u tzv. “instant verziji”…to nije problem…mislio sam na klasicnu instalaciju, ne samo njega vec jos nekih programa, koji nemaju tu mogucnost…

Upravo posmatram dugoo ucitavanje poruke i pomislih…da mi mozda net na Debianu ne funkcionise kako treba…

Možeš backpots repo da koristiš, to bi i preporučio svakome s obzirom na situaciju sa kodecima na default squeeze. Nemaš uošpte mp3, h264, aac podršku u main za squeeze. U backports imaš najnovije kodeke tj. onakve kakvi zu u wheezy i tu podršku, najnoviji vlc, itd. Ali nema svega tamo, najnoviji blender baš i nema :slight_smile:

Pogledaj ovo?!

[ATTACH]1300.IPB[/ATTACH]

Koliko znam, ovo nije “uklonjeno” sa tube-a…

Mislim da si u pravu…najverovatnije su kodeci u pitanju…u svakom slucaju, Veliko Hvala za pomoc (uputstva i smernice) !!!

To nema veze sa kodecima, ako je flash u pitanju. Možda te ta akceleracija zeza sa nvidijom, kad klikneš desno dugme na to crno jel ti da nešto kao da isključiš akceleraciju. A inače koji web browser koristiš?

Desni klik “na crno”…dobijam neaktivne opcije…file, edit…itd…(nista za cekiranje i obrnuto) Trenutno Koristim Iceweasel…probao sam i Epiphany…sve isto?!

Kada odem recimo na tube, izgleda ovako…ne vidim opcije za large player i full screen?!

[ATTACH]1301.IPB[/ATTACH]

Upravo sam skinuo najnoviji vlc i emitovao ga offline…perfektno radi

A kad isključiš flash, jel ti radi html5 varijanta?

Uh da ::slight_smile: to ti je onaj arhaični iceweasel 3.5, jel tako :)? Najbolje da skineš noviji, imaš ovde instrukcije:

http://mozilla.debian.net/

Pošto si ovim uključio i backports, odmah instaliraj i mplayer recimo što bi trebalo da dotera i kodeke na svoje mesto. Isto sa -t svičem, može i u produžetku:

apt-get install -t squeeze-backports iceweasel mplayer

Jeste, bio je bas taj arhaicni…aaa…bas sam te namucio :chicken: …Sad je sve OK!!! “Ja tu ne bi’ nista dir’o” :chiffa:
Tnxxx

Kad se instalira Debian Squeeze, nema flashplayer. Koristi se gnash. Svaki video na youtube-u ne startuje odmah, već se mora kliknuti na taster PLAY koji se nalazi na sredini slike. To se rešava tako da se obriše gnash i instalira flashplayer.

Gde baš danas nađe da preporučuješ flash, kad svi rade obrnuto :slight_smile: .

http://fsfe.org/news/2013/news-20130327-02.en.html

Ma ja videh ono sa youtube-om, pa otuda moj komentar. Znam za to, ali pomislih da je čoveku jednostavnije za flash.

Aha dobro, tehnički jeste - u pravu si, to mu je gnash što se pali :1: .