Python (pajton) programski jezik - primena

E ovako, video sam ovaj jezik i stvarno je super lak, i sad, gde je njegova primena?

prvo si primetio kada skidas neki program sa menagera da bise python pa nesto …pa po mom misljenju je to ravnopravni jezik kao i svi drugi samo treba znati u njemu :slight_smile: a drugo e u koju srednju ti ides u ns posto mi nekako licis ovako sa fotoaparatom na jednog mog druga pa reku da nisi taj :slight_smile: hh aj odgovori…

Radi se o (uglavnom skript) programskom jeziku opšte namene (tako da možeš praviti programe za Linux sisteme, bez brige :slight_smile: ) sa veoma finom i bogatom standardnom bibliotekom. Radi se o programskom jeziku za koji često govore da je idealan za poćetnike, to jest one koji se prvi put sreću sa programiranjem i žele da nauče nešto više.

Međutim, pogotvo danas, nije nikakav problem naučiti osnove većine high level progrmskih jezika… Primena na pravim ozbiljnim projektima je već nešto drugo… Za to se već treba boriti i guliti stolicu :slight_smile:

ahahah da ne verujes totalno si me zainteresovao sad za python :slight_smile: pa sad uporedno jav ai python samo ne kontam da mi neko objasni u nekoliko crta sturo samo kako iz toga nastaju igrice ako on nema graficko okruzenje bar mislim da nema … :slight_smile: :slight_smile:

Nisam baš sigran na šta misliš, evo jednom prilikom ću ti pozajmiti knjigu o pravljenju igara za windows koju nabavih kad sa bio tvojih godina pa će ti razjasniti mnog stvari, ne može to baš sve u kratkim crtama :slight_smile:

deal

@bad63r: Nisam iz NSa. Ali ako pijes Jelen Pivo ja sam ti u prestonici Jelena!

Mene je isto zainteresovao python, pa reko da vidim njegovu primenu. Poceo sam da ga ucim i kazem je po meni razumljiv. Barem do sada.

Ima logike! :slight_smile:

Mnogi dobri programi su pisani u pajtonu. Dosta linuks aplikacija ga koriste.

Python je jedan od omiljenih programskih jezika Ubuntu developer-a.

Oke. Cuo sam dosta pozitivnih stvari o njemu, tako da cu ga morati malo dublje prouciti… :slight_smile:

Imam jedno pitanje u vezi pythona. Radio sam C, imam neko osnovno znanje o programiranju. Petlje, nizovi, matrice, funkcije… Interesuje me pravljenje GUI aplikacija preko pythona… Nista profesionalno, cisto amaterski za dusu sto bi se reklo. Ako nije problem da me neko uputi u “pravom” smeru sto se tice izbora okruzenja, nekih pocetnih tutorijala itd. Engleski nije problem :slight_smile:

Evo ti ovaj link. Nadam se da će da funkcioniše. Tu su ti besplatni kursevi na Codecademy projektu, ali za Python su još uvek u beta verziji, a ja imam link jer sam se ranije prijavila kao tester njihovih beta kurseva. Elem, napravi sebi nalog na njihovom servisu, pa kreni u akciju…

Evo i ovde nešto interesantno.

Python programski jezik literatura:
http://tutoriali.org/Python.html
http://docs.python.org/

Python je najbolji programski jezik na svetu :connie_crazyperson:. Šalim se, kao i svi ima svojih prednosti, a i par mana. Ali sve u svemu jako dobar jezik, lak za učenje i brz što ume da bude bitno. Čuo sam skoro podatak da se python izvršava brže od neoptimizovanog C koda, što je za jezik interpreterskog tipa gotovo neverovatno. Opet ovo je nešto što sam čuo, samu analizu nisam ja radio, ali mogu da potvrdim da radi jako brzo i zbog toga se često koristi u big data sistemima kao što su web pretraživači (u Google-u radi čovek koji je smislio python i plaćen je da radi na daljem razvoju istog).
U svakom slučaju ne možeš sebe nazivati hackerom ukoliko ne znaš python ;).
Inače od oktobra počinje na courseri python kurs… pa možete pogledati https://www.coursera.org/#course/interactivepython

Hvala za kurs! Prijavio sam se i sad cekamo… :connie_crazyperson:

Drago mi je da sam naišao na ovu temu :slight_smile:

U slobodno vreme istražujem Python i Qt u formi PyQt-a. Početnik sam, ali prva aplikacija je završena i fino funkcioniše. Ako imaš neka konkretna pitanja, mogu da probam da odgovorim.

imam ja pitanja:evo kad sam video ovu temu krenuo sam da ucim python.Problem je sledeci sve ja razumem kad citam pdf ili nesto ali ne znam kako da pokrenem pythom u IDLE modu,a kazu da na Linux-u bi trebalo vec da bude instaliran python …

hvala unapred :slight_smile:

Koristim python3.2 na Archu, i iz terminala pokrenem “idle” i to je sve. Usput, python možeš koristiti i kroz interpreter, samo unesi “python” u terminal.

to da u terminal ukucam python mi je uspelos ali stvarno ne znam kako to da is terminala pokrenem idle…
ima li neke razlike? :slight_smile: