RDP protokol

Jel moze neko da mi objasni kako da pristupim virtuelnoj masini u pitanju je Mint 14 xfce koji radi na VirtualBox-u sa host racunara koji je Windows 7. Na Mint-u imam rdesktop instaliran.

Ako hoćeš da pristupiš Linux mašini sa Windows -a kao remote desktop, moraš imati instaliran xrdp

sudo apt-get install xrdp

Ako sam dobro razumeo, želiš sa Win mašine da pristupiš Mintu koji je instaliran na drugoj mašini kao remote desktop ?

Instaliran je kao gost u VirtualBox-u, a da zelim da pristupim kao remote

Da li si omogucio izlaz na internet i firewall iz Mint-a na toj virtuali? Takodje da li je windows 7 dobro podešen da prima incoming konekcije tj da li je omogucen remote…

Jesam omogućio internet preko VirtualBox adaptera. Firewall ništa nisam dirao :slight_smile: Oko Windows 7 nisam ništa dirao :slight_smile: Vidim da mi stoji da može remote desktop connection :smiley:

Ух… ВБ машина мора да буде у “бриџед” вези, тј. да буде равноправна у мрежи. Такође, задај јој фиксну ИП адресу локалне мреже како се не би мењала ако се накачи више уређаја, онда ти прослеђивање портова неће радити.
Кад поставиш фиксну ИП адресу, у рутеру у делу НАТ (или Виртуал Хост, Порт форвард) требаш да унесеш ИП тог рачунара и да отвориш порт за контролу са удаљеног рачунара, обично је порт 3389.

Već je u brdige modu.
Kada pristupim routeru i NAT podešavanjima imam ovakvu sliku. Šta dalje?

Ух…
Пошто претпостављам да немаш у понуђеним сервисима неки ремоте, мораш сам да креираш: унеси неко име за то правило, затим ИП адресу тог гост рачунара (ако већ ниси подесио, ставио да буде нпр. 192.168.1.100), затим у првом реду за интерне старт и енд портове стави 3389 и сачувај. Тиме ћеш отворити тај порт за приступ рачунару на адреси коју си задао.

После уђи у тај гост систем (линукс), и у подешавањима мреже иди на Уреди (едит), па ИПВ4 подешавања попуни тако да Адреса буде 192.168.1.100, НетМаска 255.255.255.0 и Гејтвеј 192.168.1.1 (све то под претпоставком да су ти подешавања мреже подразумевано аутоматска). ДНС сервер и сеарч домен стави, на пример, 212.200.190.166 (то је Телекомов ДНС).

За Вин7 подешавања ти не могу помоћи, мада можда и нема потребе (мислим да има опција да се омогући управљање удаљеног рачунара негде у подешавањима).