React OS

ReactOS[/url][font=Verdana][size=3]® is a free open source [/size][/font][url=“http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_system”]operating system[/url][font=Verdana][size=3] based on the best design principles found in the Windows NT® architecture (Windows versions such as Windows XP, Windows 7, Windows Server 2012 are built on Windows NT architecture). [b][i]Written completely from scratch[/i][/b], [b]ReactOS is not a Linux [/b][/size][/font][font=Verdana][size=3]based system, [b]and shares none of the [/b][/size][/font][b][url=“http://en.wikipedia.org/wiki/Unix”]UNIX[font=Verdana][size=3] architecture.[/size][/font][/b]

http://www.reactos.org/

Da li se pojavljuje ubica win-a??? Al će padne tužba…

Taj reactos više nikakav osmeh ne izaziva ni kod onih koji se stalno smeju, kamoli kod ostalih…đubre bilo i ostalo :wink:

@Dragan
Kad malobolje razmislim, ako ganisam probao onda i ne postoji,ili je toliko interesantan da sam zaboravio da sam ga probao…
:connie_finishline:

http://www.reactos.org/

Operativni sistem otvorenog koda, baziran na Windows NT aritekturi. Nije Windows, nije Linux, nije Unix. Radjen je totalno ispočetka. Ima svoj softver centar sa programima otvorenog koda. Liči na Win, čak i pasuju programi i drajveri od Win-a (a vjerovatno i virusi :nyam1: ). Još je u nekom alfa izdanju ali mnogo zanimnjiv projekat za testiranje.

ros_033_shell_2.png

Windows i kroz Wine lejer je nešto od čega bih ja bežao. Vrišteći. :biggrin:

ReactOS 0.3.15 Released

USB proradeo :biggrin:

http://www.reactos.org/node/663

ReactOS 0.3.16 Released :slight_smile:
http://www.reactos.org/node/772

Rađen na Win arhitekturi a nije Win?! Pa šta je?

Ne znam i onaj koje ga pravio da li bi ti znao odgovoriti. Ovo je pokušaj nekog OS-a da na kraju i samom pokretaču projekta nije jasno šta je hteo. Ja samo ovo probao nekakva kombinacija open sourca sistema i Windows programa i drajvera bože sačuvaj.

Ja se grozim od WinGlupa i u open source varijanti, ali vi preterujete, za neki 0.3 release je skroz kewl.

Znaš šta je najgore od svega veza linux-windows, i onda se nađe neki pametnjaković i to dvoje sastavi u jednu celinu i kao napravi neki OS.
Pa brate mili što ne ide nikako. Svaka roba ima svog kupca ali brate ovo nije za mene.

Za one koji nisu razumeli o čemu se ovde radi.

U pitanju je pokušaj reverse-engineering-a Windows NT-a, započet još devedesetih. Bazira se na dostupnoj dokumentaciji, kao i na “Chinese wall” ili “Clean room” metodi reverse-engineering-a, gde jedna ekipa ispituje ponašanje softvera, pa čak i disasemblira pojedine delove pišući detaljnu dokumentaciju, a druga zatim samo na osnovu te dokumentacije piše potpuno nov kod. Na taj način izbegava se povreda autorskih i patentnih prava, ima neka fora u vezi sa tim.

To je vrlo velik i mukotrpan posao, koji zahteva dosta kvalifikofanog ljudstva (znamo da je windows dizajniran da bude ogroman, ružan i nepotrebno komplikovan). Zato ReactOS pati od GNU Hurd sindroma, pa je verovatno osuđen na večitu alfu.
Ipak, ne treba pljuvati taj trud, ako slobodan windows ikada vidi svetlost dana, biće to važan korak za slobodan softver, ili bolje rečeno, korak unazad za neslobodan, što je opet dobro. A verovatno je i zabavno ljudima :))

Edit: Aco, React nema apsolutno nikakve veze sa Linux-om.

Ma dobro nema veze sa linuxom nego je open source os , a nikada nisam bio jedan od onih koji smatra ako je neko bilo šta pokušao da napravi pa nebitno kao to ispalo da to treba pohvaliti pa makar i za trud.

Za mene ne važi ta teza da je bolje besplatno pa kako bilo.

Nije važno besplatno, nego slobodno. Meni je i Windows besplatan, pa ga ne koristim :smiley:

Pa dobro slobodno ajde…ali ja sam jedan od onih koji je na linuxu ali ne zbog toga što je besplatan, sloboda i te stvari, meni to baš nikakvu ulogu ne igra, što ti reče svaki mi je besplatan.
Već me je samo privukla želja za nečim novim i što živim u tom svetu između nula i jedinica od toga na kraju i živim od toga.
A ima malo i uticaja Mac OS X kojeg sam najduže koristio od svih operativnih od kako sam u svetu računara, a linux mi je bliži njemu nego bilo koji windows.

Tako je u nouveau drajver rađen, reing u jevropi pa slanje RHtu drugačije je ilegalno jer…

U USA je zabranjen svaki vid te delatnosti, ali ako ga obaviš u EU, pa rezultat pošalješ u USA onda nije… ma luda Amerika :D.

Inače ja ovaj OS zovem Reakcionarni, s obzirom odakle dolazi uz tu mi reč pada na pamet komunizam i Hladni Rat :smiley:

ReactOS 0.3.17 released
http://www.reactos.org/node/911

Mnogo sporo se razvija.

trebalo bi i da zakržlja skroz…to đubre nikome ne treba, osim autorima izgleda :smiley: