Red Star OS - Sjeverna Koreja :D

Slučajno naleti na ovaj članak :smiley:

link[/URL] [URL=“http://www.avaz.ba/tehnologija-i-nauka/webinfo/evo-kako-sjeverna-koreja-kopira-apple”]link 2

Red Star OS
Javite se zvezdaši!!! :biggrin:

Šalim se naravno, toliko puta su ovu distribuciju zbog neprijateljskog raspoloženja prema zemlji iz koje je ista nastala neki osporavali, ali na kraju su istima zatvorena usta kada se na testovima Red Star OS pokazao da je dobra distribucija. A i kada svašta mogu da prave od softvera i hardvera Kinezi što da ne mogu Koreanci (pa i oni sa Severa). :slight_smile:

P.S. Samo da tema ne ode u političke vode pošto su se na nekim forumima i među komentarima na ovaj tekst vodile “političke” a ne “tehničke” rasprave oko ovog operativnog sistema. :16:

Mora politički da bude, kad im je i godina politička nije 2014. nego 103. što je za ostatak sveta van pameti ali ajde :wacko2:

Year 103
The Red Star OS is peppered with North Korean propaganda, and its calendar tells users it is not 2014, but 103 - the number of years since the birth of former North Korean leader Kim Il-sung.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-26047439

Red Star OS 2.0 (prethodno izdanje) minimum konfiguracija: Pentium III 800 Mhz, 256MB RAM i 3GB slobodnog prostora na hard disku, može da se pogura na ono moje staro mašinče (ako mogu da nađem “normalnu” stranicu za preuzimanje zapakovanih iso fajlova) ali što nije na engleskom jeziku nego na koreanskom jeziku to je druga priča. ::slight_smile:

Taj isti BBC znam kako prenosi svetske informacije a kako čestita Kinezima Novu godinu to je treća priča
991705-bbc-greska-670x447.jpg ::slight_smile:

Kineski je tradicionalni, ovaj koreanski je epohalno rečeno smišljen malopre :D.

http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_calendar

Kalendar od Juče :D.

Meni to simpatično :D, možda se englezi više ljute kad im kažeš “konju jedan” nego “prostitutkice” :D.

Neki pišu da je ovaj operativni sistem “špijunski softver” ali koliko vidim špijuniraju nas preko interneta i velike korporacije, vojno-tehnološki razvijene države, više i sam ne znam da li živim u slobodnom ili “orvelovskom” svetu u kome će se početi kao i kod severnokoreanaca da se pravi neki kalendar “Novog svetskog poretka”.

OK Vlad, jel ima negde to da se downskine mislim :D.

Probaj link pa vidi kako radi :slight_smile:
http://www.openingupnorthkorea.com/downloads-2

Ma pitam za ovaj novi a la OS_X zapravo :D.

Biće biće, polako, samo da prođe američko-britansku internet blokadu :dash1: :connie_glowpumpkin:

Biće znači do 104 godine :D.

The South China Morning Post notes that the software is used only by North Korea’s elite, and that it is installed in “some universities and state-run industries as a means of accessing Kwangmyong, the country’s domestic and heavily censored public intranet.”

Javio se i B92 sa članak o Red Star OS
http://www.b92.net/tehnopolis/softver.php?yyyy=2014&mm=02&nav_id=809108