[REŠENO] Deljenje fajlova Mint - Windows 7

Ovako: Na jednom kompjuteru imam Windows 7 a na drugom (laptop) Mint 12 KDE. Pošto treba da prebacujem konstantno neke fajlove između njih rekoh sebi da ih lepo umrežim. Kompjuter je priključen na ruter TP Link WR340G sa kablom, a laptop preko wirelles-a. Oba kompa imaju izlaz na net i sve to lepo fercera. Našao sam neka uputstva i uradio sledeće:
U mintu - instalirao Sambu, odredio share folder podesio usera
U windowsu - omogućio deljenje fajlova za neke foldere i u opcijama omogućio “file and printer sharing”
Iz windowsa vidim šerovani folder na Mintu i mogu na njega i iz njega da prebacujem fajlove. Znači u tom smeru sve dobro radi. Iz Minta idem na Network -> Samba Shares -> Workgroup. I tu vidim oba kompjutera. Kada idem na onaj sa Windowsom iskoči prozor koji mi traži da upišem username i password. Tu kucam username i pass od Windowsa i ništa. Samo mi vrati taj prozor. Sigurno kucam dobro ime i šifru.

http://www.dodaj.rs/t/3M/h5/VBRXQFO/snapshot1.jpg

Dakle, moje je pitanje gde grešim?

A je l’ imaš username i pass kad konfigurišeš samba-u? Da ne treba to da kucaš?
Ovo samo nagađa jer nikag nisam koristio deljenje…

Kada se podešava Samba nema nikakva šifra ili slično. Radio sam sa ovoga uputstva:
http://www.liberiangeek.net/2011/04/share-files-folders-ubuntu-11-04-natty-narwhal/

Да ли си у смб.цонф упсао име радне групе? Да ли си у вин7 дефинисао исту радну групу. Немам вин7 па не знам тачно како иде процедура прављења кућне мреже. Пробај кад ти тражи шифру да упишеш јузенеим и пасворд корисника са тог рацунара коме приступаш

Upisao sam ime radne grupe koja je i u Windowsu (ona podrazumevana Workgroup). Tako ga samba i vidi. Kada kliknem na sambu u network-u imam Workgroup folder u kome se nalaze oba ova računara.
Isto se dešava kada probam username u pass od ovoga mint računara, a ne od Windowsa.

Ne mogu da verujem proradilo je kada sam ukucao username od Windowsa, ali sa velikim prvim slovom. A username u Windowsu nije sa prvim velikim slovom. Provereno. Baš čudno. I još što je zanimljivo dobio sam pristup komplet hardovima na windowsu. Znači imam C$, D$, E$, F$ i još i onaj folder koji sam šerovao. Lepo lepo.

Nisi lepo postavio na Wintendu dozvole za share zato i imaš pristup :wink:

Hm, pa nisam ništa dirao. Onako je kako je instalirano. Samo sam napravio taj jedan folder i njega šerovao. Za sve ove particije mi uopše nije uključeno šerovanje. Ali ih Mint vidi.

Ово не сме да се види , потражи неки савет на нету како се то сакрива, само да знаш то дељење фајлова је највећа рупа.

Upravo ovo što dragan kaže… rupa i to rupa bez dna.

То што видиш и недељено је зато што користиш аутентификацију са Виндовс машине кад приступаш преко Минта, па имаш пун приступ систему, нешто као да си на њему. То није баш решење.

Иди у Вин 7 и у Нетворк и Шеринг центар, па са леве стране иди на Напредна подешавања и тамо у Хоме мрежи искључи дељење заштићено шифром, чиме ће дељене фасцикле бити доступне свима у мрежи чак и ако немају налог на Вин машини.

Framewor 3.x exploit prolazi kao kroz sir (probao davno u lokalu kod mene), jos ako nisi dobro zastitio wi-fi, okaci ti se na ruter kao lokalni user pusti framework i eto problema sa windowsom. :wink:
Sta mislis kako Anonymous rade, laptop u auto pa voznja i nakace se na prvog kojije dostupan. :slight_smile:
Gledao sam na youtube ludaka koji je stavio tanjir antenu u sobu i gadja na 2 km neki wi-fi ruter.

Password protected sharing je postavljeno na “on”. Kada stavim na “off” ista situacija.
A wireles mreža je zaštićena šifrom. Tako da treba šifra za mrežu pa treba druga šifra za ulaz na komp. I to sve da je neko u krugu od 30 metara od mene. Za ove 3-4 godine koliko imam ovaj ruter nisam primetio ništa sumnjivo. Jedino nisam uključio onaj MAC filtering.

Evo malo osveženje. Reinstalirao sam win7 i sada sam stavio user name sa prvim velikim slovom, a ostala mala. Ovo sam uradio poučen svojom predhodnim postom gde sam se kačio na win sa username-om koji je morao imati prvo veliko slovo, iako nije imao. I pokušam sa se sa Minta povežem sa winom, idem na Samba i iskoči mi prozor gde traži username i password, i ja upišem onako kako sam i odabrao pri instalaciji wina. I neće. Drugi, treći put i neće. Aj, rekoh sebi da probam da okrenem, pa probam username da upišem sa svim malim slovima (iako nije tako u winu), i ukači se iz prve. Luda kuća.