[REŠENO] GUI

Jedno kratko, ali zato verovatno, zaista glupo pitanje.
Da li se išta može raditi ako uđeš, recimo u GRUB konfiguracioni fajl, iz GUI-a. Ako ne može zašto, a ako može , kako obezbediti administratorske privilegije da bi sve to sačuvao i da bude izvršno.

Recimo na primer, kao na slici.

Moze naravno. Imas jako koristan programcic tog tipa zove se startupmanager.

Potrebno je da ga insaliras i u njemu sve sto promenis je trajno.

sudo apt-get install startupmanager

Mozes da menjas redosled operativih sistema, duzinu cekanja pre nego sto automatski udje u prvi od njih (podrazumevani), mozes da menjas rezoluciju boot menija itd.

Sto se samog gruba tice, jos od verzije linux mint 7 grub je zamenjen sa grub 2. Jedna od najvaznijih razlika je sto kod gruba 2 sta god radis u cfg fajlu cim restartujes racunar ili promenis kernel, sve se opet vraca na onako kako je bilo.

Zbog toga je ostavljen fajl [font=courier]/etc/grub.d/40_custom[/font] u kome mozes da napravis svoj sopstveni meni, koji ce automatski biti dodat originalnom meniju nakon sto se izvrsi komanda

sudo  update-grub

Da ne bi pisao sve, mozda najbolji nacin je da se kopira ceo sadrzaj fajla /boot/grub/grub.cfg i to se prekopira u /etc/grub.d/40_custom

Posle kopiranja lako mozes da mu promenis sadrzaj prema sopstvenim potrebama, da mu dodajes nove redove, a posle komande

sudo update-grub 

ono sto si menjao ce ostati trajno, odnosno, sistem ce dodati ulaze koje si pravio, originalnom meniju koje ces videti pri restartu racunara.

Medjutim napominjem, da to ne bi sve radio, mnogo je lakse da jednostavno koristis program startupmanager.

Ako hoćeš da modifikuješ fajl kao root user(super user) sve što treba da uradiš je:

sudo imeEditora /put/do/fajla

Zar ne bi trebalo da je komanda za azuriranje grub-a na Mint12

sudo update-grub2

Tema je bila kako da se menja grub preko GUI.

Naravno da mozes da azuriras grub tom komandom. Ali ako menjas grub.cfg i uradis update-grub2, sistem sve vraca na default. O tome je bila rec.