[REŠENO] Nepomuk?

U startnom meniju, u Sistemskim alatkama su mi se pojavile dve nove ikone. Izgledaju identično, ali jedna se zove Nepomukov upravljač indeksiranjem fajlova, a dugi se zove Rezerva Nepomuka. Pojaviše se tu, pretpostavljam posredno usled neke instalacije od jutros… Ali ja se više ne sećam svih svojih koraka, a nisam odmah ni primetila te ikonice. Uglavnom kada kliknem na njih bukvalno se ništa ne dešava. Guglala sam, ali nisam mnogo shvatila o čemu se radi… Taj, šta god bio, Nepomuk je valjda deo nekakvog KDE Desktop okruženja…

Uglavnom, mene zanima, šta se to moglo desiti, gde sam zabrljala i kako da stvar popravim? :slight_smile:

Ok. U međuvremenu sam ukapirala!
Instalirala sam: Kde control panel adobe flash player plugin version 11, jer mi je trebao plug-in za Firefox… Mislim da je to! I šta sad?

Pa ništa :slight_smile:
Nepomuk je samo servis/proces koji čuči u ćošku i radi svoj posao…ne poziva se kao poseban program, već služi za bolje indeksiranje, odnosno pomaže ostalim programima u pretraživanju. Ikonice u desnom ćošku su tu samo da pokažu tebi da je servis aktivan, a iz menija se može ručno startovati, ako već nije automatski prilikom podizanja KDE desktop okruženja:)

E sad još samo da shvatim šta je to KDE desktop okruženje, jer što se tiče desktopa, tu se ništa vidno nije promenilo, ili sam ja ćorava i blage veze nemam?

KDE ti je grafički interfejs koji koristiš.

Postoje mnoga okruženja i svako od njih ima svoje prednosti i mane. (KDE, Gnome 2, Gnome 3, Shell, Cinnamon, Mate, Fluxbox, XFCE, LXMD, Openbox, E17, Unity…)

Sad ti nama reci jesi ti na KDE ili na GNOME okruzenju? Posto si napisala gore “nekakvog KDE Desktop okruzenja” iz cega sam shvatio da ti je i sam pojam KDE vrlo stran i da si najverovatnije na GNOME. Ako si na GNOME okruzenju i slucajno si instalirala adobe-flash-proprties-kde onda ti je to povuklo jos 99 paketa i oko 66MB kojecega potrebnog za rad ukljucujuci i nepomuk. Aki si na GNOME okruzenju tebi treba paket adobe-flash-proprties-gtk.

U slucaju da ti nekad zatreba, u folderu /var/log/ ima jedna fajla dpkg.log u kojoj mozes videti sve sta si instalirala do sada hronoloski, jer kao sto rece, ko ce se ziv setiti svega sto instalira. :slight_smile:

Koliko vidim iz tvojih ranijih poruka, instalirala si Mint 12.
Bez obzira koje si grafičko okruženje izabrala, pravilo je da se neki od servisa iz 2 glavna “rivala”, Gnome ili KDE, instaliraju nezvisno od izabranog okruženja. Verovatno si instalirala neki program, koji je za svoj rad, onako usput, zbog međuzavisnosti paketa, instalirao i taj Nepomuk koji te namuči :slight_smile:

Ne brini previše o njemu, neka ga, neće da smeta, osim u slučaju da imaš neku zaista staru mašinu, kod koje bi mogao da eventualno malo uspori rad. Ako to nije slučaj, zaboravi problem, jer ga i nema :slight_smile:

@Dragan nisam bas siguran da nece da smeta. Cesto se KDE i Gnome paketi ne “mirisu” previse i potencijalni su problem, naravno ne uvek, ali i to se desava. Moj predlog je da ako si na Gnome deinstaliras taj paket i instaliras adobe-flash-proprties-gtk. Prvo dinstalacija adobe-flash-proprties-gkde:

sudo apt-get autoremove adobe-flash-proprties-kde

sto ce deinstalirati ne samo taj paket nego i sve sto je povukao kao zavistosti (inace se koristi remove ako hoces samo taj konkretan paket da deinstaliras a da ono sto je eventualno povukao otane). A onda instaliras adobe-flash-proprties-gtk:

sudo apt-get install adobe-flash-proprties-gtk

^^ Dragan je verovatno mislio… “neće da smeta” ukoliko ona koristi KDE, ukoliko koristi Gnome onda bolje da uradi ovo što joj predlažeš.

Jaoj, potrefio si sve! Jesam na Gnome okruženju, i kako sad da se otarasim svih tih nepotrebnih paketa vezanih za KDE? Ili možda ima smisla da se prebacim na KDE? :slight_smile:

Ok, evo odgovora i rešenja! Hajde, idem to da pokušam da odradim…

Samo polako nemoj da udaraš glavom o zid spašće ti mašnica sa kose :slight_smile:

Čekajte bre! Ove kodove za deinstalaciju, kucam gde? Sad sam pogubljena! Molim vas, hajde malo postepenije objašnjenje. :slight_smile:

Komande kucas u Terminal. To je ono malo crno sto plasi novajlije :slight_smile: nalazi se u Menu>Accessories>Terminal. Tu prekopiras one komande, prvo jednu pa drugu. Trazice ti sifru, kucas onu koju si postavila prilikom instalacije Minta.

Sto se okruzenja tice, to je vec neko pitanje na koje ti niko ne moze odgovoriti, okruzenje koristis ono koje ti najvise odgovara, a sta ti vise odgovara KDE, Gnome, Cinnamon, Unity… to samo ti znas! :slight_smile: Probas pa vidis sta ti najvise odgovara.

U pravu si potpuno…tvoj predlog je bolje rešenje.

Haos!
U terminalu mi ispiše:

E: Unable to locate package adobe-flash-proprties-kde

Onda odem u Menadžer softvera i tamo mi za adobe-flash-proprties-kde kaže da je instaliran, a malo niže piše ovo:

Верзија: 11.2.202.233-0oneiric1
Величина: 544КБ простора на диску ослобођено
Утиче на пакете: adobe-flash-properties-kde (уклоњено)

Što bi rekao petao Sofronije, ovde se nešto zbiva što se nikako ne slaže!?

Nemoj u Menadzer softvera, on brljavi ko ja kad popijem. Otvori Synaptic i tamo trazi adobe-flash-proprties-kde pa cemo znati da li je instaliran ili ne (a izgleda kao da nije?). Ako se to pojavilo tek jutros/danas onda mozes da kopiras ovde sta se nalazi u onom dpkg.log sto sam pominjao u nekoj ranijoj poruci. S tim sto se ispravljam, u tom dpkg.log se pamti komande u okviru tekuceg dana. i da, posto ce verovatno biti pogolem, stavi ga kao kod (imas umetnite kod kad kucas poruku gore u opcijama, selektujes sve sto prekopiras iz log fajla i onda umetnes kod). Pa da vidimo sta je danas sve proslo kroz dpkg i onda cemo znati koje hajvane da isteramo. Ja cu pola sata bit offline pa cim se vrnem da vidim, mada ce i drugari s foriuma znati sta je zapelo cim vide log od danas.

Ha! Sad sam video sto nece iz terminala da nadje paket, zato sto smo mu pojeli slovo!

sudo apt-get autoremove adobe-flash-properties-kde

Valjda ce sad da proradi, a ako ne eto me za po sata

Sta bi, obrisa li KDE hajvane? :slight_smile:

Pa pokušala sam da pošaljem odgovor, ali valjda je bio prevelik zbog onih kodova iz dpkg.log…

U terminalu je nešto proradilo:
6989407230_a766ec54f9_b.jpg

Je li to TO?

A pre toga sam pretraživala Synaptic, i nije ga našao… Tek mi sad ništa nije jasno.