[REŠENO] Prblem sa rezoluciom (full HD monitor)

Imam svez instaliran Mint 12 x86 na APU A6-3500 + hd 6530d grafika , toliko sam se drndao oko amd vlasnickih drajvera da sam predhodni sistem zeznuo tako da je morao reinsral .
E sad, posto koristim gnome shell, ne zeli da postavi adekvatnu rezoluciju (1920x1080) .Prepoznavanje monitora i rezolucije potraje max. 20-30 sekundi i vrati me na 1024x768 A opet sa vlasnicnim drajverima katasrofa. Nisam mogao da instaliram12.3 verovatno nije bila dobra putanja.Mozda bi on resio problem???
Ako neko ima ideju za resenje problema bio bih veoma zahvalan !!!

Šta kaže

xrandr -s 1920x1080

?

Koristim 6750 i mogu samo da kažem da instalirati vlasničke drajvere sve više liči na loto. Nekad uspem da instaliram nekad jednostavno neće. Meni se sa vlasničkim drajverima redovno ruši gnome-shell, nekad više nekad manje. Ni cinnamon nije ništa bolji. AMD i gnome-shell se ne vole baš mnogo. Gnome 3.4 donosi rešenje problema sa rušenjem shell-a ali donosi nove probleme.

Probaj za početak da iskoristiš ovo uputstvo

Hvala na brzom odgovoru.

Resio sam to ovako

wget http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run chmod +x amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run sh ./amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run

pa onda

sudo aticonfig - initial-f

i na kraju

sudo shutdown -r now

12.3 radi korektno za sad iako je vlasnicki drajver tako da ako neko ima slican problem , eto kakosam ga ja resio .

A ja odma za svoj problem a zaboravio najvaznije

Sve najbolje i srecan Uskrs!

Nema problema, svako dobro :slight_smile:

Normalno je da se AMD i Gnome ne mirišu, kada je nezvanično nVidia bila sponzor jednom razvojnom timu koji je radio na Gnome 2 :slight_smile:

Možda je i urban mit, ali i dalje mi je prosto neverovatno da se AMD kartice i dalje teško instaliraju na Linux a nVidia možeš maltene na klik da instaliraš i to da radi u Full-u 1/1.

Zavisi…ja imam ATI HD3850 i sve mi savrseno radi…bez ikakvih zezancija…samo sam uklonio vlasnicki drajver…obrisao ga…jer sam osetio da mi malo usporava sistem, najvise kad hocu da gledam film u full HD rezoluciji hoce da mi uspori malo…Sve mi sad odlicno radi.
Te price oko ATI i drajvera nisu bas tacne…ja imam ati vec 5 godina, nikakav problem nisam imao…

Iskreno da kažem amd ima generalno probleme sa drajverima na određenim karticama na svim platformama.

^^ potpuno tačno. Pisao sam već o tome da neki vendori imaju katastrofalnu podršku za drajvere, čak i Vindozi gde je to “must have” zbog igrica. Međutim ne možemo odbaciti činjenicu da nVidia ima deset puta bolje drajvere i podršku nego što ih AMD ima…

Slučajnost? Nebih rekao… :slight_smile:

Pa to je fora :slight_smile:
Kad isključiš fglrx, onda je sve super. Problem nastaje kad instaliraš vlasničke drajvere. Ja imam HD4650 i od kada sam počeo da praktikujem korišćenje samo slobodnih drajvera za grafiku, nemam nikakav problem.