[REŠENO] Telenor -modem

Opet ja, posle uspešno rešenog problema sa štampačem, iskrsao je problem sa telenorovim USB 3G internet modemom. Nisam uspeo da ga podesim i da se konektujem kao na Ubuntu 11:10.
Verujem da neko zna rešenje, iako telenor kaže da modem nema podršku za Linux, ali je radio, kao što sam rekao, na Ubuntu. Ako je šljako na Ubuntu, želim da verujem da će i na Mintu (KDE).

Ja imam neki telekomov modem koji mogu da probam. Ako pokrenem lelekomov modem verovatno je da može i telenorov, samo treba uneti neophodna podešavanja koja verujem da mogu da nađem.

Jel znaš oznaku modema možda?

Упутство за конфигурисање је овде.

Реци нам који је тачно модем у питању. (Прочитај. Пише негде на њему).

Ispoštovao preporučenu proceduru, pojavila se ikonica tel. ali ne mogu da se konektujem.

model E1550

Ne mozes da sde konektujes jer je APN plan (defaultni) los. Kao sto se vidi na screenshotu iz linka koji je okacio Aleksandar, defaultni je gprsinternet - zastarelo. Sada je samo internet. Da ne bi pravio konekciju ponovo, mada je to minut posla, otvori Mobile Broadband u okviru mreznih podesavanja i promeni APN plan na internet i probaj.

Vidi ovde koji su user name i password za Telenor, kao i ostala podesavanja.

Извини, али морам да те демантујем. Користио сам у задњих месец дана мобилни широкопојасни интернет на Убунту Линуксу код сва три домаћа оператера мобилне телефоније и свуда интернет ради без икаквих проблема са подразумеваним подешавањима која нуди менаџер мреже, тако да ово сигурно није проблем. И да, мој пример на вези коју сам дао је за мтсов интернет, логично је да је Jo требао да одабере Теленор приликом конфигурисања параметара везе (што верујем да је учинио).

Јо, реци нам како се тачно зове тај модем. Пуно име. Јел то заправо Хуавеи е 1550 или неки други? Имаш ли ту где ти се налази модем УМТС, ХСДПА, ХСПА+ сигнал уопште?

U pravu si. Moja greska, sad sam moj modem (mts) konfigurisao kao da je Telenor i stvarno stavi internet, mislio sam da je onaj how-to iz linka za Telenorove modeme, zato sam rekao da je los APN jer je onde defaultni gprsinternet, sto je ustvari za mts. Sorry.

Telenor nudi dva modela: E1550 i E220. Ako su driveri u pitanju (a ne bi trebalo da budu problem, jer su Huawei modemi podrzani u kernelima >2.6.20, da nemas neki svoj kernel kompajliran mozda?) nasao sam ovaj installer sa softpedie, a radi isto i za E1550 (bar bi trebalo).

Narode, proradilo i ovo, a da nisam morao pipnuti terminal, u kom se još uvek osećam prilično bespomoćno.
Nisam ništa posebno menjao , približno onom što ste mi i vi savetovali.