[RESENO] virtuelni hostovi - apache - objasnjenja za pocetnike?

sto se apache-a i podesavanja tice totalni sam pocetni a nesto zelim da pocnem da radim pa sad imam pitanja neka ako moze neko strucniji da mi objasni sve. standardno zelim da mi localhost gadja moj neki direktorijum. e sad, vidim da virtuelni hostovi mogu da se definisu na 2 nacina:

  • httpd.conf i
  • sites-available/sites-enabled

koja je razlika izmedju ova 2 nacina? ako uopste i ima razlike? kako je pametnije definisati virtuelne hostove na masini? nadam se da sam bio jasan u ovom objasnjenju :wink:

httpd.conf je glavni konfiguracioni fajl apacha, u njega mozes da stavis VH (virtual host) ali najbolje je da to radis preko Apache2 koncepta sajtova koji su smesteni u razlicite konfig fajlove, to jest: sites-available/sites-enabled jer tako mozes da zongliras bezbolnije i fleksibilnije izmedju razlicitih konfiguracija.

Ukratko, sites-available je folder u kojem se nalaze svi raspolozivi VH-ovi a u sites-enabled trenutno aktivni.

Ako imas dva virtual hosta, koja se zovu “mojsajt” i “prodavnica” a trenutno ti je aktivan “mojsajt” da bi ga deaktivirao i zatim aktivirao prodavnicu potrebno je da u terminalu otkucas sledece (za svrhe testiranja je najbolje da ti samo jedan vh u odredjenom trenutku bude aktivan):

sudo a2dissite mojsajt && sudo a2ensite prodavnica

gde je a2dissite “disable” komanda a a2ensite “enable”.

ako sada ukucas:

ls /etc/apache2/sites-enabled 

videces da tamo stoji prodavnica, sto znaci da je to trenutno aktivni VH.

Nove VH fajlove najjednostavnije mozes kreirati ako kopiras default:

sudo cp /etc/apache2/sites-available/default /etc/apache2/sites-available/mojsajt

A zatim mu izmenis putanje za DocumentRoot i Directory. Najbolje nesto poput /home/stefaca/websites/projekat1 (ne zaboravi da proveris dozvole pristupa kako bi mogao da ga nakon svega otvoris preko browser-a, npr. sudo chmod a+r /home/stefaca/websites/projekat1)

nakon ovoga potrebno je samo da reload-ujes Apache2 i to je to!

sudo /etc/init.d/apache2 reload

Ima tu jos stvari kao sto je podesavanje .htaccess-a i mod rewrite ali ovo ti je u sustini dovoljno za pocetak :wink:

Nadam se da ti je ovo bilo od pomoci. Pozz

pozdrav druze, kao prvo veliko ti hvala na odgovoru, ali to je sve sto i ja radim a nece. htedoh da pitam na forumu da ne ispadnem glup u drustvu ;). evo sta je problem. instalirano je sve i po defaultu je host na /var/www i tamo mi je phpinfo. na localhostu se taj info lepo vidi. e sad, VH je problem. u svom /home imam www direktorijum i tu je blogce sa kojim se majem. napravim fajl /etc/apache2/sites-available [code]
ServerAdmin [email protected]
ServerName www.zombie.com
ServerAlias zombie.com

    # Indexes + Directory Root.
    DirectoryIndex index.html index.php
    DocumentRoot /home/stefaca/www/www.zombie.com/

[/code]

onda roknem a2ensite www.zombie.com i uradim reload apache2 ali nema mi sajta i dalje. zasto? gde je uopste? :slight_smile:

Sada sajt radi koliko mogu da vidim… jel si sredio!?

lose sam formatirao post. sajt je u localu tako da se ne vidi na mrezi. nisam resio problem. i dalje ne kontam zasto nece sajt da se vidi u localhostu?

PS.
resio sam problem. posle svega onog sto se kuca treba da se edituje i /etc/hosts fajl i da se doda i virtuelni host. 127.0.0.1 localhost 127.0.1.1 krang 127.0.0.1 www.zombie.com je recimo pocetak hosts fajla kod mene

Da, to mozes jedino tako da izvedes ako preusmeris adresu na svoj localhost, uglavnom bitno je da je problem resen :wink: Kad smo vec kod hosts-a dobro si me podsetio na nesto korisno sto sam hteo da postujem ovde.

super sam te podsetio. video sam vec post koji si napisao

PS.
napisah malko http://stefaca.crnivrh45.org.rs/virtuelni-host-na-linuxu/