RetroPie

Ako se neko bakce sa Raspberry Pi sigurno zna za ovaj emulator, ako ne eto odlicne prilike da sazna nesto vise i svoj mali racunar pretvori u odlican emulator s kojim ce pokretati retro igrice koje nikada nece izaci iz fazona. Posto sam od te generacije koja je odrasla na raznoraznim starijim konzolama (Atari 2600, Sega, Playstation 1), starijim racunarima kao Komodor, Zx Spectrum, Amiga racunarima, a arkadne masine po fliperanama ne bih takodje preskocio, na kojima smo igrali razne arkadne a pogotvo beat em up naslove tipa Double Dragon, Punisher, Cadillacs & Dinosaurs, Warriors of Fate itd. ja na svom racunaru igram te igre bez ikakvih problema.

Detaljnije o samom emulatoru na RetroPie

Inace pored Raspeberry-ja ovaj emulator se moze instalirati na Debian i Ubuntu i sve ostale operativne sisteme koji su bazirani na ova dva gore pomenuta. Kod mene odlicno radi na stabilnom Debianu, i instalacija i kasnija podesavanja su prosla bez problema, prateci instrukcije sa gore pomenutog linka.

A evo malo i slika kako to kod mene izgleda, sam emultaor kada se pokrene

emulator.png
Stari dobri Pang

PB270273.JPG
I Cadillacs & Dinosaorus, ili kako smo mi zvali igricu Mustafa, zbog jednog od junaka ove igrice

PB270275.JPG
PB270276.JPG

Takodje i na Youtube ima dosta korisnih videa u kojima je objasnjeno kako se instalira emulator i podesavanje gamepada. Jer prilikom prvog startovanja emulatora morate podesiti gamepad kako biste mogli da pokrenete i da igrate igre u emulatoru.

Trenutno imam desetak igrica ubacenih za Super Nitendo, jednu sa Playstation 1 ,i tri za MAME emulator koji startuje igrice sa arkadnih masina koje su bile nekada po fliperanama. Ovih dana treba da podesim i emulator za Amigu 500, posto me je uhvatila nostalgija za Super Frog i Lost Vikings igrice.

Rom fajlove za igrice mozete skinuti sa neta i puno je sajtova na ovu tematiku.

Jbt ne znam za vas ali meni ove igre nikad ali nikad ne mogu da dosade, pre neki dan sam uvatio došao sa posla klinci spavali i dok su oni spavali ja 2h igrao Super Maria, žena mislila da sam “otišao sa mozgom” :smiley:

Pre neki dan isto tako pokrenuo Aladina, ali onog starog sa sege (original sega na onaj pijačarski terminator sa žutim ketridžima :D) i videla starija ćerka tu igru i sada ne mogu da je odvojim od kompa hoce da igra stalno aladina, kaže da je super i da je to prava igrica :smiley:

Instalirao sam ovo čudo, boga mi pola sata je radio instalaciju u terminalu… reci mi kako da podesim tastaturu na kraju kada podesim tastere ne prihvata OK, ner mogu da izvrsim.

Sto se tastature tice, veruj mi ne znam, jer nisam oko tastature nista podesavao. Ja imam neki stariji GIGATECH gamepad i bez problema sam ga podesio, i sve je radilo kako treba. Sto se tice Aladina, pre par meseci sam ga i ja igrao, pored njega i Lion Kinga i Jungle Book, sve u nameri da klinca zainteresujem malo starijim arkadnim igricama, posto ove nove su sve na fazonu ubijanja, krvi, komadanja, nema nista normalno. I naravno njemu nista od toga nije bilo interesantno, jedino mu je Boogerman privukao malo paznju.

Da li si probao mozda ovde da vidis

RetroPie/RetroPie-Setup