Rolling release

Drugari, da li mozete na srpskom da mi objasnite ovaj pojam u slucaju Linux distribucija!?

Hvala

Rolling release znači da nove verzije izlaze kontinuirano, nema klasičnih novih verzija. Jednom instaliraš i nemaš potrebe ponovo to da radiš, samo redovno apdejtuješ sistem.
Teoretski, ako instaliraš rolling release distribuciju staru više godina prostim apdejtovanjem/apgrejdovanjem sistema dobijaš najnoviju, kao da si tog trenutka skinuo .iso sliku. Apdejti su dostupni u najkraćem mogućem roku, čim izađu praktično pa zbog toga u 99% slučajeva paketi dolaze u vanilla izdanju.

Ima prednosti i mana. Prednost je gore pomenuta a mane su da sa rollingom obično ide i nestabilnost, manje testirani paketi i slično pa ume da se desi da nakon apdejta dobiješ neupotrebljiv sistem… Više su za malo iskusnije korisnike. Klasične rolling distribucije su Arch i Gentoo recimo, između ostalih…

Postoje i semi-rolling distribucije. Kod njih se nakupi određeni broj apdejta pa se tek onda puštaju. Po meni je ovo mnogo bolji model jer su paketi malo više testirani pa samim tim i stabilniji pa se retko dešava da dobiješ neupotrebljiv sistem. Distribucije koje imaju ovaj princip su Linux Mint Debian Edition i PCLinuxOS recimo…

Aha, hvala. Znaci to se odnosi na celokupnu distribuciju a ne samo na pakete u njoj!? Ja sam to prvobitno skontao tipa: imam instaliran DIstro 5, da ce on uvek biti Distro 5 ali da cu “zauvek” moci da update-ujem pakete na najnovije. A znaci da ako se pojavi Distro 6, update-ujuci sistem i ja cu preci na Disto 6!?
Ako sam dobro skontao ovo, zasto je onda “mana” sto neki distro nije LTS a jeste rolling realise?!

Kao sto je rapha objasnio, rolling se odnosi na azuriranje posle azuriranje, i tako u krug :). A LTS je termin koji objasnjava da ce “ta” verzija sistema imati dugorocnu podrsku. Ta dugorocna podrsa moze biti tri godine do pet godina, zavisno od verzije sistema, desktop ili server okruzenje. Server okruzenja imaju duzu podrsku od desktop. Sto ce reci Distro 7 ce biti distro sedam u narednih nekoliko godina ali ce sistem biti azuriran i devloperi daju podrsku za isti.

Čini mi se da je kod Red Hat/CentOS/SL podrška čak 10 godina.

Pokušaću na još jedan način da objasnim.

Svaki paket, bilo da je to browser, biblioteka, Eclipse, linux kernel ili bilo šta, ima svoju brojevnu verziju koja se sastoji iz uglavnom 3 dela. Odmah ću ti demonstrirati na primeru kernela (srce operativnog sistema)

Kod mene je sad konkrentno linux kernel verzije 3.15.8, gde je 3 oznaka velike, major verzije, tj release-a, 15 je verzija o kojoj ljudi obično pričaju, a 8 je deo verzije koja se odnosi uglavnom na bug fixeve.
[LIST][]Prvi deo, tj oznaka major release-a, tj. promena u ovom delu je kada se dešavaju neke stvarno velike promene (primer: KDE 3 prelazak na KDE 4, ili Gnome 2 na Gnome 3) ili Cinnamon-ov prelazak na 2.0 verziju kada više nije imao zavisnosti od Gnome-a.
[
]Drugi deo, tj. srednja oznaka verzije se menja kada se dodaju nove stvari. Npr. u kernelu 3.12 i 3.13 je dodato dosta podrške za AMD grafičke, između ostalog. Cinnamon kada isto dodaje puno stvari kada pređe sa 2.2 na 2.4 itd.
[]Treći deo su prepravke postojećih stvari, i ispravljanje bagova. Oni su najčešći
[/LIST]
Elem, to je potrebno razumeti da bi se razumela razlika između rollinga i point release-a.
[LIST][
]Point release (Ubuntu 14.04, Mint 17, OpenSUSE 13.1) zaključavaju sve pakete na jednu verziju, pri čemu se to odnosi na prvi i drugi deo, ali pružaju konstantnu nadogranju trećeg dela verzije, tj bugfixeva. Npr. Ubuntu 14.04 dolazi sa 3.13 kernelom, dok OpenSUSE 13.1 dolazi sa 3.12, i osim ako se ručno ne promeni, ostaće sa tim verzijama kernela dok god budu ta verzija OS-a, nikada neće nadograditi ni srednji deo verzije a da ne pričamo o major release-u. Dok će konstantno puštati nadogranje bagfixeva, tj trećeg dela verzije. I to važi za skoro sve pakete, retki su oni kojima se puštaju nadogranje na veće verzije, mada je uvek jedan od njih FireFox i Chrome-Chromium. Naravno, i na ovim OSovima je moguće dodati nešto kao ppa na Ubuntu i dobijati prava osvežavanja, ali podrazumevano to nije slučaj.
[*]Kod rolling release-a ovoga nema, SVI paketi (od muzičkog plejera do boot programa i kernela) se konstantno osvežavaju najboljom mogućom verzijom, a ne samo bagfixevima. Što znači da ja trenutno na Arch-u, stabilnoj grani distroa, imam kernel 3.15, a imao sam 3.13 pri instalaciji OSa. I to je tako za sve pakete - Eclipse, Codeblocks, GIMP, systemd, ama baš svaki paket se kompletno nadograđuje kada god je to moguće.
[/LIST]
Da bi dobili nove pakete na Ubuntu-u i ostalim Point release OSima, poželjno je raditi reinstal sistema, pošto je nadogradnja sa verzije na verziju prilično rizična. Dok se rolling konstantno nadograđuju i nikada nema potrebe iz tog razloga obarati sistem.

E sada kada sam manje više to objasnio, postoji više metoda rolling release-a, konkrento sve distribucije imaju rolling granu i one su poznate kao Unstable ili development verzije sistema. Iz prostog razloga što se konstanto dešavaju neki konflikti, pa tek kada se isprave, ulaze u glavnu verziju OSa. Sa druge strane, OSovi kojima je rolling i primarna grana, mogu na više načina da sprovedu to.
Arch je primer bleeding edge-a, tj najsvežiji mogući softver pa po riziku nekih konflikata nekada.
Manjaro je olakšani Arch, pa sve apdejtove pušta 2 nedelje kasnije - da bi proverili da li će biti nekih problema, pa ako nema, pušta se.
Debian Testing je neko vreme rolling, dok se ne zamrzne, i tada iako je rolling, prođe dosta vremena dok se paket ne pusti za nadogranju, ali svakako se svi delovi OSa nadograđuju.
Postoji i polu-rolling release model, koji prilično dobro radi SolydXK, oni su rolling ali puštaju nadogranje na svaka 3 meseca, što znači da nikada nije potrebna reinstalacija sistema ali i ne postoji isti onaj rizik od pada sistema zbog nekog paketa, jer se sve prethodno detaljno istestira.

Hvala svima, narocito Night Wizard-u na opsirnom odgovoru.
Medjutim jednu stvar i dalje ne razumem, evo konkretno u slucaju ove vesti: http://www.omgubuntu.co.uk/2014/07/spotify-switches-5000-servers-ubuntu
Znaci opet ako sam dobro razumeo Debian je Rolling realise sto znaci da njegovom instalacijom ti “zauvek” imas podrsku, update-ove, a Ubuntu npr ova poslednja verzija ima podrsku do 2019-te!?!
Ili je meni nesto promaklo!?

Debian stable nije rolling, zato sto svaka verzija ima svoj zivotni vek oko 3 godine, sto znaci da posle 3 godine vise nemas podrsku tj nema novih update-ova.
LTS znaci da imas “produzenu” podrsku tj, ona traje 5 godina ako je u pitanju Ubuntu ili 10 za RHEL/CentOS.

U vesti kojoj si naveo, problem je to sto je zivotni vek Debiana suvise kratak.

Debian Stable je Point release, Debian Testing je neko vreme rolling dok se ne prebaci u Stable granu, Debian Unstable je rolling release, ali je kao takav - unstable. Tako da na neki način postoje 3 Debiana.
Serveri su malo drugačija priča - njima nije bitan svež softver, nisu bitni drajveri sa grafičke, nisu bitni novi GIMPovi, pa im savršeno odgovara da jedna mašina sa jednom instalacijom radi što duže moguće. Server koji samo deli fajlove, nema potrebe da se nadogradjuje nekim dodacima, s toga će i stari softver odrađivati posao savršeno. S toga, Ubuntu LTS ima 5 god od izlaska, a CentOS 10, što je za sada više od Debiana (ili openSUSE Evergreen grana koja ima 3 god)

http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20140818#qa :slight_smile:

EDIT:

& Debian release model:

http://debian-handbook.info/browse/stable/sect.release-lifecycle.html
https://www.debian.org/releases/ :slight_smile: