Root nalog

Podigao sam na virtuelnoj mašini Linux Mint 12 “Lisa” - DVD (32-bit). I interesuje me kako da se u terminalu prebacim na root nalog. Jer sam pokušao neke komande i pisalo je da može samo root da ih izvrši. Ali kad hoću da se prebacim na root preko su root traži password. Koji je password i gdje da ga nađem? Hvala unaprijed (PS početnik sam s mintom tako da veze nemam ni šta ni kako. Tek par dana u terminalu kucam :slight_smile:

Prijavljivanje na root nalog preko su je po defaultu onemoguceno na Mintu. Koristi komandu sudo za sve ono sto zahteva administratorske privilegije. Sto se sifre tice, to je ista ona putem koje se prijavljujes u sistem, to jest ona koju si uneo tokom instalacije kada ti je to bilo trazeno.

Hvala na odgovoru. Nešto sam čačkao po netu i našao komandu: sudo passwd root i unio šifru novu. I onda sam kucao: su root unio tu šifru i kad kucam: pwd izbacuje mi da je trenutni direktorijum /root.

Preko te komande si omogucio root account na Mintu. To nisi morao da radis s obizrom da sve to mozes preko sudo-a.

Ili ako zelis u terminalu da radis sa root privilegijama bez potrebe da kucas sudo s vremena na vreme, bolje da to uradis preko:

sudo -i

Sa tom komandom prelazis u root terminal mod. Mada je i ovo preporucljivo samo ako zaista znas sta radis, uglavnom je uvek bolje sve sa sudo.

Ako pozelis kasnije da ponovo onemogucis prijavljivanje na root unesi:

sudo passwd -l root

pozdrav

Ja koliko vidim kod mene moze da se spusti na root u Terminalu sa sudo su, bez da ista cackam. Mint 12 CD no-codecs. Mozda to ide na DVD verziju kao neki dodatak sigurnosnim podesavanjima, ovde radi bez problema. Inace password je isti kao za sudo.

Ne treba čak ni “sudo” kucati ako oćeš u root, dovoljno je otkucati samo:

su

Onda ukucaš lozinku i to je to…

pCxDc.jpg

Ne treba čak ni "sudo" kucati ako oćeš u root

Meni kada samo unesem su izbaci: su: Authentication failure. Verovatno moze tako na LMDE

Sa sudo su pali root terminal.

Ovo mi nije vezano za LMDE.

Na takav način ulazim u root i na Linux Mint gnome 12DVD…

A jel si probao sa “su -” ? On tada uđe u root nalog direktno!

Nece ni tad, medjutim zaboravih da napomenem da sam trenutno na Ubuntu 12.04 :slight_smile: hoce sa onim sto sam naveo gore i sa sudo su. Mislio sam da je tako i sa mintom medjutim prevarih se.

Ipak si se prešao :slight_smile:

U Mintu sve radi sa ovim što sam gore napisao.