Samsung acquires Joyent

Ne znam koliko su ostali čitaoci upućeni:
Joyent kompanija je jedna od najvažnijih baza podrške za illumos kernel/projekat.
Nakon preuzimanja od strane Samsunga, slutim da će linux/android uskoro dobiti vrlo ozbiljnog konkurenta :slight_smile:
Joyent | Samsung acquires Joyent

Negde sam pročitao da su rusi najavili novi sistem koji će prevazići Googlov Android sistem, da kojim slučajem nije ovo taj sistem

Baš bi voleo da vidim šta će biti sa ovim sistemom

@Miroljub Čeperković
Ne znam šta ruje spremaju, ali što se tiče illumos kernela + zfs + sve ostalo…da je Sun na vreme otvorio sors kod Solarisa, samo nekih 5 godina ranije, linux bi danas bio na đubrištu istorije, ili u zapećku, gde mu je i mesto, u najboljem slučaju.
Nažalost, vreme se ne može vratiti unazad, ali se nadam da se stvari mogu bar donekle promeniti u korist Solarisa.

To je TIZEN, sa njim se trenutno stalo (mislim na javno tržište) jer je prioritet vojska, jer ako ne znate u novim Suhoj taktičkim lovcima je ni manje ni više nego TIZEN čije je osnivač Carsten koji je napravio poznato E17 okruženje za Linux, sada radi u Rusiji kao glavni developer Tizen-a. Inače Tizen se takođe nalazi kao upravljački sistem u novim Rover automobilima kao i TV uređajima za celo rusko tržište.

Koliko god da je sistem tehnički dobar neće tek tako da prevaziđe dva sistema sa najvećim market share-om na mobilnom tržištu - Android i iOS. Ljudi, treba razviti API, treba dovesti developere u situaciju da požele da razvijaju za tu platformu, trebaju se postići ugovori sa velikim brojem kompanija da prave mobilne uređaje sa tim sistemom i treba promeniti navike korisnika stečene tokom protekle decenije, a to nije nimalo lak zadatak. Videli smo i sami šta se desilo sa Ubuntu Mobile i Firefox OS.

Što se tiče mobilnih operativnih sistema, BlackberryOS je bio i ostao tata za sve, ko razume zna o čemu pričam - pravi multitasking, odlične opcije privatnosti, Android emulator, e-mail klijent bombonica. Šteta što je završio na zgarištu i što ga sada skoro niko neće.

Istorija nas je već naučila da su svi dobri sistemi propali zbog agresivnog marketinga pojedinaca ili zbog glupih grešaka i mešanja politike i IT-a. Da BeOS nije onako žalosno završio karijeru verovatno bi se aktivno koristio danas jer je bio daleko ispred po pojedinim opcijama. Haiku neće moći da dostigne taj stadijum da se takmiči sa njima.