Seckaju stranice u bilo kojem browser-u

Ne znam sa cim ima veze, da li sa sistemom, drajverima, browserima, pluginovima… ali kad skrolujem stranice dosta seckaju (ne znam da li cete me razumeti, ali kad drzim npr na tastaturi strelicu na dole, na svaki sekund zastane…)
Takodje sam primetio i da video klipovi ne rade bas glatko.

Ako koristis XFCE, porabaj da iskljucis Compositor pa probaj bez njega, ume on da pravi probleme.
Window Manager Tweaks -> Compositor -> odcekiraj Enable display compositing .

Iskljucio, za nijansu je bolje, ali na FB na primer nema razlike!

Daj nam ispis od:

inxi -Fxxx

I probaj i Iceweaselu da iskljucis “Use smooth scrolling” u Preferences - Advanced pa javi ima li promene :slight_smile:

Use smooth scrolling - iskljuceno od prvog dana.

System: Host: trios Kernel: 3.14-1-amd64 x86_64 (64 bit gcc: 4.8.3)
Desktop: N/A info: xfce4-panel dm: lightdm
Distro: Debian GNU/Linux jessie/sid
Machine: System: TOSHIBA product: Satellite C660 v: PSC1JE-00500NY4 serial: 2B357194K
Mobo: TOSHIBA model: PWWAA v: 1.00 serial: 123456789AB
Bios: TOSHIBA v: 1.50 date: 02/14/11
Chassis: type: 9
CPU: Dual core Intel Core i3 M 380 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10108
Clock Speeds: 1: 933 MHz 2: 2266 MHz 3: 933 MHz 4: 933 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:68e0
Display Server: X.org 1.15.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
tty size: 80x24 Advanced Data: N/A for root
Audio: Card Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:3b56
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.14-1-amd64
Network: Card-1: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 168c:002b
IF: wlan0 state: up mac: 68:a3:c4:12:39:71
Card-2: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: eth0 state: down mac: 1c:75:08:85:b3:e1
Drives: HDD Total Size: 250.1GB (20.2% used)
ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HTS54502 size: 250.1GB serial: 101210PBN238CSENLDZT temp: 29C
Partition: ID-1: / size: 32G used: 5.7G (19%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /home size: 191G used: 36G (20%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
ID-3: swap-1 size: 7.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors: System Temperatures: cpu: 46.0C mobo: N/A gpu: 52.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 168 Uptime: 7:12 Memory: 882.4/3824.8MB
Init: systemd v: 204 runlevel: 5 default: 2 Gcc sys: 4.9.0 alt: 4.8
Client: Shell (bash 4.3.111 running in xfce4-terminal) inxi: 2.1.28

Vidim da su drajveri za grafiku: X.org 1.15.1 drivers
Kada bih probao sa vlasnickim!? Ne znam ni kako da promenim, na Mintu i Ubuntu ima onaj Driver Manager, ovde ne znam kako se instaliraju!?

https://wiki.debian.org/ATIProprietary
Rucno se instaliraju.

Sad sam malo forsirao chromium (bez instaliranja ATI drajvera) i mnogo bolje radi u njemu!

Mozda da probas pre Catalyst-a:

https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#2D_performance_.28e.g._scrolling.29_is_slow

:slight_smile:

ja ne mogu da nadjem [FONT=monospace]xorg.conf[/FONT]

/etc/X11/xorg.conf
:slight_smile:

Takodje, okaci nam prvo

/var/log/Xorg.0.log
da vidimo da li ce ukazati mozda na neki problem.
Prekopiraj ga odatle na Desktop recimo, spakuj u arhivu (tar.gz) pa okaci u poruku (moras ici na “More Reply Options pa Browse/Attach this file” ) :slight_smile:

Cofi, znam gde bi trebao da se nalazi xorg.conf ali kod mene nije tu!!

Evo ga u prilogu xorg.0.log

place mi se…: [COLOR=rgb(128,0,28)]Error You aren’t permitted to upload this kind of file

@marecare

Nema plakanja :slight_smile:

Spakuj fajl u zip ili tar.gz pa ćeš moći da ga okačiš…

aha, evo ga, bio je samo br2

Sudeci po logu sve je u redu, i sa drajverom i sa 2D akceleracijom…
Ostaje da probamo “Migration…” opciju sa Archwikija…
Kad budem pri staroj mahini kacim ti genericki xorg.conf pa da probamo… :slight_smile:

Iskreno, jel ste ikad imali ovoliko muke kao sa mnom!? :slight_smile:

^ Normalno :smiley: Doduse ne sa TriOS-om, ali desava se naravno :slight_smile:

I ne predstavlja nam muku, dokle god su ljudi pozitivni, prate i zele da uce. Zato smo i ovde, da se pomazemo, ucimo i druzimo. :wink: :slight_smile:

@xorg.conf

Skines i raspakujes arhivu, i kopiras ga u /etc/X11 ( moras biti root ).

U Thunaru odes u /etc/X11, pa desni klik --> Open Thunar as root --> Paste

>> [ATTACH]3475.IPB[/ATTACH] [B] Ulogujes se i raspalis:

sudo rm /etc/X11/xorg.conf

pa nakon toga:

startx

:slight_smile:

Cofi, hvala na uputstvu ali necu rizikovati, nema potrebe, sve leti u chromiumu tako da pretpostavljam da je do mozilla-e.

Ok, kako hoces :slight_smile:
Uglavnom, ponovicu jos jednom, ne mozes nista da “ostetis” trajno ako probas. Najgore sto moze da se desi da ne dodjes do desktopa nakon restarta, sto se resava samo uklanjanjem xorg.conf-a… :slight_smile:

Btw, stigla je danas nova verzija Radeon drajvera. U changelog-u nema niceg vezanog za HD5xxx seriju/2D akceleraciju, no svakako nece skoditi da se update-ujes… :wink: Prema tome, raspali Synaptic, pa javi ima li promene… :slight_smile:

Cofi, prekopirao sam fajl koji si editovao i postavio.
Deluje mi da je situacija u Firefoxu znatno bolja, iako moram priznati da je i dalje skrolovanje malo brze u Chromium-u.

Hvala

:good2:

@IW:

99% gresim, ali za svaki slucaj, proveri da nije mozda iskljuceno “Use hardware acceleration when available” u Preferences/Advanced :slight_smile: Ako jeste, ukljuci, tj. stikliraj :slight_smile: