Selfhostingom protiv clouda

Pozdrav ljudi.
Otvaram temu za preporuke/savete za samostalno hostovanje servisa i aplikacija za licne potrebe i antipromociju cloud-a :smiley: Ne zamerite ako je postojala slicna tema. Goes without saying da sve preporuke moraju biti sa slobodnom licencom.

Da pocnem, evo dela mog stack-a koji mogu da preporucim a koji ce mozda nekom biti zanimljiv.

  1. miniflux (https://miniflux.app/)
    Minimalisticki feed reader. Staticki kompajlirana web aplikacija u Go-u i jedina zavisnost mu je Postgresql, tako da je stvarno trivijalno podignuti server. Interfejs je neverovatno cist i intuitivan i samo citanje feed-ova izgleda kao reader mod browser-a. Feed-ovi koji su parcijalni (samo snippet u xml-u) mogu da se podese da se izvuce sadrzaj sa linka (sto je super zgodno kod agregatora tipa hackernews ili lobsters). Ali da napomenem da to nije perfektno i ne moze da bude. Primera radi gotovo svaki manji blog ocitava perfektno (ukljucujuci video/podcaste), ali par vecih platformi ne moze na konto paywall-a (kao recimo medium.com). Sto i nije mana (platforme sa paywall-om i trebaju da se ugase). Ima zanimljive integracije tipa wallbag, ali licno ih ne koristim pa ne mogu da kazem nista.

  2. umurmur (GitHub - umurmur/umurmur: Minimalistic Murmur)
    Mumble server. Isto kao murmur samo sto je u repo-u za openbsd koji ja koristim. U pitanju je voice chat server primarno napravljen za gaming, ali koji je apsolutno koristan za generalni voice chat (stavise nikad ga nisam koristio za gaming :smiley: ). Zasto bi ga koristili pored bezbroj besplatnih platformi tipa discord/hangout? Zato sto glas ne mora da secka verovali ili ne, sve sto treba je server koji samo multipleksira (a ne analizira) audio signale. Limit koji ja koristim na serveru je 48kb za signal sto bi dial-up podrzao (zamalo :smiley: ). Minimalno je zahtevan tako da moze da deli server bez problema. Setup je bar za umurmur jednostavan, malo je zez jedino oko TLS sertifikata ukoliko hocete postojeci da iskoristite.

  3. Radicale (Radicale "3.0" Documentation)
    CalDAV i CardDAV server, iliti server kalendara i kontakata. Napisan u python-u, sto mu je i jedina mana sto se mene tice, jer mrzim da se bakcem sa python paketima kada su web aplikacije u pitanju. Zapravo mrzim i inace ali to je druga prica :smiley: WebDav standardi za kalendare i kontakte su ono sto koriste svi cloud provajderi tipa GMail i u principu je samostalno hostovanje tih servisa win-win situacija jer mobilne/desktop aplikacije bi trebale da rade sa bilo kojim serverom. Pa ipak nazalost nije tako i cesto programi hardkoduju velike platforme i ne dozvoljavaju custom URL-e. Na samom linuksu je dobra podrska (Thunderbird naravno radi), ali na telefonima je to vec upitno. Kome je interesantno neka prosto proba da li se uklapa u njegov stack.

Toliko za sad on mojih preporuka. Fina lista je ovde: GitHub - awesome-selfhosted/awesome-selfhosted: A list of Free Software network services and web applications which can be hosted locally. Selfhosting is the process of hosting and managing applications instead of renting from Software-as-a-Service providers
Vodite racuna samo da to nije kompletna lista i da dosta dobrog software-a postoji van nje.

Ima li jos neko preporuke? Postoji li cloud servis koji bi zamenili ali ne znate cime? Plasi li vas selfhosting i zbog cega?

1 Like

Хвала за линк :slightly_smiling_face:

Ја бих радо заменио мејл, али не знам колико то има смисла кад људи с којима размењујеш мејлове користе GMail и слично…

Email je verovatno najdecetralizovanija tehnologija trenutno u mainstream upotrebi, tako da zapravo nema ni jedan razlog zasto bi se drzao GMail-a. Niko nece primetiti da li komunicira sa drugim korisnikom GMail-a ili nekog desetog provajdera. Hostovanje email servera je druga prica i ni ja ga ne hostujem sam (poslednjeg puta kad sam probao VPS provajder nije podrzavao mislim rDNS koji mi je trebao). Ko moze i ume svaka cast.

Pre svega bih preporucio da se koristi sopstveni domen a ne @gmail.com, @live.com ili slicno. Sa sopstvenim domenom slobodan si da menjas provajdere ili da predjes na selfhosting kad god zelis bez da izgubis kontakte. Uz to na svom domenu mozes da koristis koliko god zelis i koje god zelis email adrese. Naravno sopstveni domen kosta ali za email zaista vredi da se plati. Iako mozes i GMail da koristis na sopstvenom domenu, ima mnogo boljih servisa i manje kontroverznih kompanija koje potpuno istu uslugu nude.

Email provajder koga koga ja koristim i koga mogu da preporucim je migadu (Migadu.com Email Hosting | Welcome to Our Home).
Kosta 48$ godisnje + ~10$ za domen. Postoji free tier na migadu, ali ne preporucujem sem da se proba jer ubacuje u potpis reklamu za sam migadu. On funckionise iskljucivo na klijentskim domenim (ne postoji @migadu.com), mozes da koristis koliko god zelis domena kao i da kreiras vise mailbox-ova i odvojene korisnike za mailbox (sto znaci da mozes i familiji da podelis account-e na svom domenu recimo). Podrzan je IMAP/SMTP tako da imas dosta email klijenata da izaberes da koristis (mada im je i web klijent dobar ko voli minimalizam).

Да да, управо сам мислио на self-hosting.

Али како год, не знам колико се то све исплати (не само у смислу новца, него и времена и труда) ако на крају морам да комуницирам с људима на чије навике не могу да утичем, а који користе GMail, Hotmail, итд.

Чини ми се да Tutanota има фору да заправо не шаље саме мејлове, већ линкове ка мејловима на својим серверима, али не подржавају мејл клијенте, а ни webmail им није неки…