Selim se dva sprata ispod

Razmišljam instalirati debian, pa hoću da pitam da li postoji kakav bezbolniji način da instaliram na particiji na kojoj mi je mint? Dakle da mint obrišem i tu stavim debian, sad interesuje me postoji li kakav bezbolniji način da to uradim ili po starom dobrom običaju da čitavu particiju obrišem i onda ispočetka

Možeš to sve obaviti u toku Debian instalacije - označiš particiju na kojoj je mint za formatiranje i tu smestiš Debian ::slight_smile: .

Hvala na odgovoru.
Čudo niko ne psuje što razmišljam o odlasku sa minta, :slight_smile:

Evo ja ću da psujem, kakve psovke voliš :connie_pumpkinsmile: . Najbitniji deo u instalaciji ti je ovo, da ideš na manual partition i tu dalje pazi šta radiš :slight_smile: , šalim se samo opušteno, ali pazi šta radiš :connie_jackinabox: .

http://www.circuidipity.com/images/wheezyInstall/20121207_133057.png

hvala na savjetu :slight_smile:

@StSoky
Cuj, ne psujemo, samo cekamo da skuplimo sto vise u sebi, pa kad raspalimo da to bude kako treba… :biggrin: Malo strpljenja samo… :biggrin:

Salim se naravno, nismo mi ovde da bi psovali, opusti se. Debian je takodje Linux… Da ne racunamo sto je cale Mint-u… :slight_smile: :drinks:

He, he, Debian nije samo Linux, nego i kfreebsd, hurd, a boga mi u osdaysonu rade i na solaris kernelu, Sve je to Debian Universal OS :biggrin:.

@dvajedan

http://osdyson.org/projects/dyson/wiki

Deluje zanimljivo, upravo čitam…hvala za link :slight_smile:

Ok, još jedno pitanje prije nego se upustim u debian vode, bio sam na debian stranici, otišao na download i vidio da ima gomila za skinuti, tj za full instalation imam gomilu CDova tj DVDeva, pa me interesuje šta mi je najbolje skinuti? Odakle da počnem, znam da svaki CD donosi nešto uz instalaciju, ali šta mi je dovoljno za normalno korištelje, a onda ću po potrebi instalirati šta mi treba

Ako imaš brz i pouzdan net, moja preporuka je da ideš na netinst. Em dobijaš najsvežije pakete, em možeš da biraš okruženje, način instalacije (automatski, ekspert) ili da instaliraš samo osnovni sistem pa ostalo po želji. Dakle, univerzalna varijanta :D.

Nažalost nemam net dobar, ali gledaću onda negdej da odem u kakvu kafanu pa ću to uraditi, ako je to najbolja varijanta

Ako već imaš taj luksuz da uživaš u kafani i instaliraš debijanče - iskoristi :smiley:

Naravno, ovo je moje iskustvo, ne znam šta će ti drugi preporučiti.

Takođe netinstall ali i non-free varijantu za svaki slučaj, a i kafanu što da ne :D. Ovako ovu na primer, po meni najuniverzalniju sličku:

http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/wheezy_di_rc1/multi-arch/iso-cd/

pa ne bih rekao da je luksuz ići u kafanu da digneš sistem, a od kuće se peglaš sa 1,5 Mbps.

Hvala na sugestiji u svakom slučaju

Dosta ti je taj net za instalaciju, za ovaj netinstall u toku instalacije ako ideš na okruženja odmah, kontam da bi trebalo da čekaš nešto manje od sata da ti skine pakete ::slight_smile: .

:open_mouth: obradova me odoh probati nešto odraditi

Da… zaboravih na firmwares. Obično ti neki treba još prilikom instalacije pa da ne butaš dodatno.
Brzina zavisi i od servera koji izabereš za skidanje, a poneki programi bukvalno uspore ma koliko da ti je net brz.
Ne znam koje okruženje planiraš, jer npr. xfce ima skoro pa duplo manje paketa od gnome, pa samim tim i brže se odradi posao.

Ja bih preporucio da skines weekly build DVD, samo pre butovanja izaberes okruzenje, ne secam se tacno kako se to radi.

Taj netinstall smara, iako imam brz internet instalacija traje bar sat vremena, ja vise volim ovako skinem 3-4GB ISO i ne mislim :slight_smile:

E pogodio si ga Tuks baš kad ne treba :connie_pumpkinsmile: , nemojte od ovog ponedeljka weekly od prošle subote je u izradi RC2 nema da vam radi to ::slight_smile: .

https://lists.debian…4/msg00083.html

Mora Tuks da se prate malo mail liste, da bi moglo tako da se preporuči neki weekly/daily :slight_smile: . U nastavku možeš da vidiš da je pola stvari odblokirano, a da sve komponente novog instalera još nisu završene i uploadovane. Pa onda i drugi deo:

https://lists.debian…4/msg00126.html

Pa će posle ovoga biti i mali test verovatno, tek kad objave RC2 onda može :1: .

Weekly kao i daily isto bildaju roboti, tako da nema veze sa ovim što ljudi rade i napravi se slepi snapshot koji zapravo ponekad kao sada ne radi, tako da minimum kad je instaler OK setupovan onda može preporuka i to pod uslovom da vam ne radi zvanični trenutno RC1/2. :chiffa:

Naravoučenije - ne diraj druge sličice osim zvaničnih dok se radi instaler :1:.

Nije mi palo na pamet uopste, uleteo sam na brzinu na forum, nisam u toku uopste :slight_smile: