Sid

Iako imam prilično iskustvo sa Debianom, nikada nisam koristio Sid. Pošto imam privatni i službeni laptop, na službenom je stable jer mi treba sigurica a na privatnom je do sada uvek bio testing.

Obzirom da mi je dosadno :), mislio sam da probam Sid. Znam da ne zaslužuje naziv unstable ali me ipak interesuje iz prve ruke, koliko često se dešava da je sistem neupotrebljiv, da su potrebne neke veće intervencije, downgrade paketa i slično? Nije mi problem da se zezam po konzoli ali sam i otišao sa Arča jer se na njemu to češće dešava i više vremena provodim u održavanju sistema nego u njegovom korišćenju.

Voleo bih, kao što sam rekao, mišljenje iz prve ruke, savete, trikove… Ništa hitno, onako, uopštena i opuštena priča… :wink:

Evo mišljenja iz prvke ruke:

Na dekstopu teram sid jer me “smara” stabilna varijanta sa starim paketima, to koristimo samo na serveru ovde jer i ovde teramo debian (a i šta bi drugo zar ne?).
Ne ruši se i ne pada, sve u zavisnosti šta radiš, jer možeš srušiti i stabilnu verziju samo ako si odvoljno uporan :smiley: Inače ovako se ne ruši ako si mislio da li će da se sruši sam od sebe.

SID grana je poprilično “stabilna”, dok pravi izazov leži u experimental grani to ti je grana za prave muškarce :smiley:

Ja sam najviše na sidu, a imam i wheezy, takođe i squeeze+backports. I sva tri su mi stabilna :1: .

http://wiki.debian.org/DebianUnstable

Ovo iščitaš od A do Š za početak, sve od toga je očekivano da se desi :1: .

A trenutno sid baš ne pokazuje uopšte svoje pravo lice, tako negde maja meseca pretpostavljam (nešto posle release stable) krenuće zanimljivosti :playboy: .

Čitao sam sve to i jasno mi je otprilike ali sam hteo info iz prve ruke… :wink: Jedno je teorija a sasvm drugo praksa. :slight_smile: