Slabiji laptop i Ubuntu 18.04.

Imam laptop koji nije naročito hardverski moćan. Name, trenutno koristim Linux Mint 19 xfce (jako je dobar) ali mi se istovremeno jako sviđa i Ubuntu 18.04 (sa Gnome 3 radnim okruženjem).
Moj laptop je Dell inspiron 3552 , četvorojezgarni intel pentium n3700 1,6ghz - 2,4 ghz, 4gb RAM - deljena, hdd 5400rpm.
Probao sam Ubuntu 18.04 live sa USB-a i prilično sporo radi, odnosno otvara aplikacije. Dobro, doduše u live režimu sporije manje-više radi svaka distribucija.
Uopšteno, pretpostavljam da je usko grlo kod mog laptopa hdd i zato sam došao na ideju da na mesto CD čitača ugradim fioku sa ssd-om.

  1. Moje prvo pitanje je da li bi to ubrzalo moj laptop da može fluidno na njemu da radi Ubuntu 18.04 sa Gnome 3 radnim okruženjem, i da li je možda usko grlo i procesor (n3700 naravno nije šampion u brzini, ali solidno radi sa više otvorenih aplikacija)

  2. Kada, i ako, ugradim ssd, naravno hteo bi da mi Ubuntu bude instaliran na ssd. E sad kako instalirati Ubuntu na ssd, verovatno moram da prilikom instalacije odaberem SSD kao istalacioni disk, da li se to automatski pojavljuje kao opcija prilikom instalacije Ubuntua - izbor instalacije na ssd ili hdd ili ne. Ovo pitam iz razloga što nemam iskustva sa istovremenim korišćenjem hdd i ssd.

Gnome је јако захтеван. Имамо сличан процесор (плус што већ имам ssd) и покушао сам да ставим KDE десктоп окружење. Моментално сам се вратио на xfce. ssd ту не помаже много.

Требало би. Типа ако имаш два диска (па чак и usb) биће ти обележени са:
/dev/sda – први диск
/dev/sdb – други диск
/dev/sdc – трећи, итд… абецедно

Ako ssd ne pomaže, onda bolje da ne diram ništa. U pravu si, Gnome shell je zaista zahtevan. Sviđa mi se , dosta je intuitivan, ali i dosta zahtevan. KDE plasma sam probao takođe, doduše prilično davno, i on je dosta zahtevan, ali mi se Gnome više sviđa.
Ipak, ni xfce nije loš, ja sam prosečan korisnik, ok je i ovako.

Probaj i Cinnnamon, on isto brzo radi

Moze Gnome, pre nego KDE na slabijem hw. Mojim roditeljima sam stavio Gnome na duplo slabijem akone i vise laptopu pa im radi ok. Zadnja verzija Gnome-ta je bas optimizovana.

Ja koristim MATE DE na Thinkpad x230, i radi odlično. Čuo sam da KDE Plazmica baš fino gasa na slabijem hardveru. Na prvom butovanju je oko 500mb na mom računaru. Kontam da je slična situacija na laptopu. Ili ono, tajling menadžer i r/unixporn/ da te vidi :ok:

Za starije računare jedini “lakši” OS je po meni: lubuntu sa okruženjem LXQT, probao sam ga par puta i odlično radi. Moja preporuka.